Έρευνα Solid Havas: Ανοιχτοί οι Έλληνες στην ΤΝ, αλλά υπό όρους και με όρια

Πώς αισθάνεται ο κόσμος για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης; Πώς προσδοκούν οι άνθρωποι να τη χρησιμοποιήσουν; Και πώς μπορούν τα brands να την αξιοποιήσουν καλύτερα; Για να απαντήσει σε αυτά, η Havas Group ρώτησε 14.355 καταναλωτές ηλικίας άνω των 18 ετών σε 32 αγορές στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική. Την ανάλυση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων για την αγορά της Ελλάδας υλοποίησε η Solid Havas. Στην έρευνα συμμετείχαν κατά 19% άτομα που αξιολογήθηκαν

ως «Prosumers» και κατά 81% οι «Mainstream» καταναλωτές. Σημειώνεται ότι οι prosumers, ως leading influencers και market drivers, μελετώνται από τη Havas εδώ και δύο δεκαετίες. Πέρα από τον οικονομικό αντίκτυπο που έχουν στην αγορά, επηρεάζουν τις επιλογές των brands και τις συμπεριφορές των υπόλοιπων καταναλωτών, καθώς αυτό που κάνουν σήμερα οι prosumers, θα το κάνουν πιθανώς οι mainstream καταναλωτές, 6 έως 18 μήνες αργότερα.

Η σχέση των Ελλήνων σήμερα με την Gen AI
Η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλιώς Generative Artificial Intelligence (Gen AI) ήρθε για να μείνει, με μόλις 5% των ελλήνων prosumers και 13% των mainstream καταναλωτών να την απορρίπτουν και όλους τους υπόλοιπους να τη θεωρούν επαναστατική τεχνολογία.

Το 83% των prosumers στην Ελλάδα γνωρίζει ήδη τις πιο δημοφιλείς από αυτές τις πλατφόρμες, και οι περισσότεροι Έλληνες -επτά στους δέκα prosumers και έξι στους δέκα mainstream καταναλωτές- ισχυρίζονται ότι τις χρησιμοποιούν ήδη, ή τις έχουν χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά.

Σε ποσοστό 86% πιστεύουν ότι το νέο αυτό κύμα εργαλείων ΤΝ θα αναδιαμορφώσει την κοινωνία.

Οι Έλληνες λένε «όχι» στα εμφυτεύματα
Παγκοσμίως, 40% των prosumers και 27% των mainstream ενθουσιάζονται με την προοπτική εμφύτευσης εργαλείων ΤΝ στον εγκέφαλό τους για να σκέπτονται ταχύτερα. Στην Κίνα και την Ινδία, περισσότερα από τα δύο τρίτα των prosumers και η πλειοψηφία των mainstream θα επέλεγαν να υποβληθούν σε τέτοια χειρουργική επέμβαση.

Στην Ελλάδα θα το επέλεγε μόλις ένας στους 10 prosumers και σχεδόν ένας ακόμη mainstream.

Ένας κόσμος διχασμένος
Όπως με κάθε νέα τεχνολογία, το ψηφιακό χάσμα αναμένεται να ενταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Μερικοί άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν, ενώ άλλοι δεν θα αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να τη χρησιμοποιήσουν με ουσιαστικό τρόπο. Oι prosumers, πάντως, σε ποσοστό 57%, φοβούνται ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να ξεπεράσει την ανθρώπινη (47% ο παγκόσμιος μ.ό.).

ΤΝ και εργασία: Εσύ κινδυνεύεις, όχι εγώ
Σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι απειλούνται πολλές θέσεις εργασίας γενικά από την ΤΝ, εντούτοις δεν ανησυχούν για τη δική τους δουλειά.

Το 88% των ελλήνων prosumers (παγκοσμίως είναι 51%) και το 69% των ελλήνων mainstream καταναλωτών πιστεύουν ότι η ΤΝ θα καταργήσει πολλές θέσεις εργασίας στο εγγύς μέλλον.

Ταυτόχρονα, αμφότεροι ανησυχούν, σε ποσοστό άνω του 50%, ότι θα αυξηθεί η κοινωνική ανισότητα, με την ΤΝ να οδηγεί στη δημιουργία μόνιμης υποκατηγορίας ανέργων.

Ταυτόχρονα όμως, λιγότεροι πιστεύουν ότι κινδυνεύουν οι δικές τους θέσεις εργασίας, και συγκεκριμένα το 21% των prosumers (παγκόσμιος μ.ό. 11%) και το 38% των mainstream.

Αντί να αντιλαμβάνονται την τεχνητή νοημοσύνη ως απειλή, οι περισσότεροι (79% prosumers, 62% mainstream) τη βλέπουν ως εργαλείο για τη βελτίωση της απόδοσής τους. Επιπλέον, πολλοί -ειδικά οι prosumers- χρησιμοποιούν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν τη γραφή και τη σκέψη τους, να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους και τις ιδέες τους.

Βελτιωμένο εργασιακό περιβάλλον
Οι prosumers και οι mainstream καταναλωτές στην Ελλάδα αναμένουν ότι αυτή η τεχνολογία θα συνεισφέρει στη δημιουργία υγιέστερου εργασιακού περιβάλλοντος, καθιστώντας την πρόσληψη και επιλογή υποψηφίων λιγότερο προκατειλημμένη (67% – 56%) και αναλαμβάνοντας τις μονότονες εργασίες, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να επικεντρωθούν στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι της δουλειάς τους (71% – 58%).

Η ζωή στο επόμενο επίπεδο: «Αντίο εργασία»
Το 57% των prosumers ελπίζει ότι τα νέα εργαλεία ΤΝ θα διαμορφώσουν πιο ουτοπική κοινωνία με λιγότερη εργασία και περισσότερη αναψυχή και ευτυχία. Τρεις στους δέκα μάλιστα, ελπίζουν ότι αυτά τα εργαλεία θα αποδειχθούν τόσο αποτελεσματικά που κανείς δεν θα χρειάζεται να εργάζεται πια.

ΤΝ και Κοινωνία: Ιδού ο νέος MESS.AI.H
Ως προς τις προτεραιότητες, οι έλληνες ερωτηθέντες θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα 1ον στην ιατρική, 2ον στην εκπαίδευση (παγκοσμίως είναι αντίστροφα η σειρά) και 3ον στην ενέργεια (ενώ παγκοσμίως κατατάσσεται 3η η δημόσια ασφάλεια). Επιπλέον, τα δύο τρίτα των prosumers πιστεύουν ότι η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά μόνο 1 στους 4 (παγκόσμιος μ.ό. 50%) είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να εξαλείψει την ανεργία και να μειώσει τις πολιτικές συγκρούσεις. Ειδικά στον τομέα της υγείας, το 88% των ελλήνων prosumers είναι υπέρ της χρήσης ΤΝ για βελτίωση στον τομέα της ιατρικής, αλλά την εγκρίνουν ως συνοδευτικό διαγνωστικό εργαλείο παρά ως υποκατάστατο του γιατρού. Μόνο 5 στους 10 θα εμπιστεύονταν ένα εργαλείο ΤΝ να τους κάνει χειρουργική επέμβαση, αλλά 8 στους 10 πιστεύουν ότι θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, παρά τις ανησυχίες σχετικά με τη χρήση ΤΝ από τους μαθητές για ενέργειες όπως η εξαπάτηση και η λογοκλοπή, σχεδόν 8 στους 10 έλληνες prosumers θεωρούν απαραίτητο οι νέες γενιές να εκπαιδεύονται στα εργαλεία Gen AI. Επιπλέον, 64% των prosumers και 70% των mainstream πιστεύει ότι οι σημερινοί διδάσκοντες δεν έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για να εκπαιδεύσουν τους μαθητές τους σωστά σε αυτήν την τεχνολογία, αν και περίπου 8 στους 10 prosumers πιστεύουν ότι η χρήση ΤΝ στις εξετάσεις θα κανονικοποιηθεί σύντομα.

Αναφορικά με την ασφάλεια, 67% των prosumers αναμένει ότι αυτή η νέα τεχνολογία θα ενισχύσει τη δημόσια ασφάλεια, μέσω αποτελεσματικότερης παρακολούθησης των δημοσίων χώρων και πρόβλεψης των εγκλημάτων.

Η πλειονότητα των ελλήνων prosu-mers (60%) αλλά και των mainstream (66%) ανησυχεί για το ενδεχόμενο κακοήθους χρήσης της ΤΝ από τις ιδιωτικές εταιρείες.

Η μη εξουσιοδοτημένη παρακολούθηση και οι παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής προκαλούν ευρέως διαδεδομένη ανησυχία, με το 62% των prosumers να είναι πεπεισμένο ότι τα δεδομένα των ανθρώπων θα ελέγχονται συνεχώς.

Το 81% των ελλήνων prosumers θα ήθελε οι κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν και να ρυθμίζουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Πώς μπορούν τα brands να κερδίσουν το στοίχημα της ΤΝ;
Δύο πολλά υποσχόμενα πεδία σχετίζονται με τον εμπλουτισμό της εμπειρίας καταναλωτή και τη δημιουργία συναισθηματικών συνδέσεων.

Οι prosumers δεν θα δυσκολευθούν καθόλου να αποδεχθούν εμπειρίες καταναλωτή εμπλουτισμένες με Gen AI, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές και διαθέσιμες όλο το 24ωρο. Εντούτοις, το 67% των prosumers και το 77% των mainstream προτιμούν να συνομιλούν με άνθρωπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρευνα Solid Havas, Ανοιχτοί, Έλληνες,erevna Solid Havas, anoichtoi, ellines