Έρευνα, Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Βιωματικό Marketing – Πώς διαμορφώνει την εικόνα των τουριστικών προορισμών

Η τουριστική βιομηχανία έχει υποστεί μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση, τα τελευταία χρόνια, μεταβαίνοντας από το παραδοσιακό μοντέλο της κατανάλωσης με έμφαση στον τουριστικό προορισμό, σε ένα πεδίο όπου οι βιωματικές εμπειρίες είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η άυλη φύση του τουρισμού, δημιουργεί την ανάγκη για βιωματική κατανάλωση, καθώς οι νέοι καταναλωτές έχουν την τάση να αναζητούν διαρκώς όλο και περισσότερες εμπειρίες, που να μπορούν να ανταποκρίνονται στα συναισθήματα και τις φιλοδοξίες τους, και όχι απλώς σε προϊόντα ή υπηρεσίες. Στον πυρήνα της, η βιωματική κατανάλωση αφορά τη δημιουργία

εμπειριών που εμπλέκουν και διασκεδάζουν τους καταναλωτές, δίνοντας έμφαση στην εμπλοκή, τη συμμετοχή και τη συναισθηματική σύνδεση. Αυτή η εξέλιξη έχει εγκαινιάσει μια νέα εποχή για το σύγχρονο τουριστικό marketing, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση, στην προώθηση και την παροχή μετασχηματιστικών εμπειριών στους τουρίστες.

Σε μια προσπάθεια να γίνει μια εμβάθυνση στην καρδιά της βιωματικής κατανάλωσης στον κλάδο του τουρισμού, εκπονήθηκε σχετική έρευνα, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – ΜΒΑ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου.1 Η έρευνα επιδιώκει να διερευνήσει πώς έχουν μεταβληθεί οι προτιμήσεις και οι συμπεριφορές των ταξιδιωτών, να αναδείξει τους βιωματικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή της Χίου ως προορισμό από τον μέσο επισκέπτη αλλά και να μετρήσει τον βαθμό ικανοποίησης της βιωματικής εμπειρίας όσων έχουν ήδη ταξιδέψει στο νησί. Ειδικότερα, η έρευνα εστίασε στη μελέτη του «The Mastiha Experience», ενός προγράμματος βιωματικού τουρισμού για τους επισκέπτες της Χίου, που περιλαμβάνει την παρακολούθηση της μαστιχοκαλλιέργειας από την αρχή της παραγωγής της ως το τελικό στάδιο επεξεργασίας της, την περιήγηση στο πιο αναγνωρισμένο μεσαιωνικό χωριό της Χίου, τα Μεστά, την επίσκεψη στο Σύγχρονο Μουσείο Μαστίχας στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων, την επίσκεψη στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και τελικά, την επίσκεψη σε ένα βραβευμένο τοπικό κατάστημα εστίασης, το οποίο ειδικεύεται στην παραγωγή ροφημάτων και αλκοολούχων ποτών με βάση τη μαστίχα.

Σε πρακτικό επίπεδο, η μελέτη καταδεικνύει ότι η βιωματική κατανάλωση έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει σημαντικά την ικανοποίηση των επισκεπτών ενός τόπου, μιας και οι περισσότεροι/-ες ερωτώμενοι/-ες έδειξαν μεγάλη προθυμία να ακολουθήσουν δραστηριότητες που είναι πιο άμεσα συνυφασμένες με τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Χίου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς οι τουρίστες αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες, όπως οι γαστρονομικές περιηγήσεις, τα πολιτιστικά εργαστήρια και οι φιλοξενίες σε παραδοσιακές περιοχές. Συμπερασματικά, η ενσωμάτωση βιωματικών στοιχείων στις στρατηγικές marketing, οι συνεργασίες με φορείς και μέσα επιρροής αλλά και το περιεχόμενο που παράγεται από τους ίδιους χρήστες, έχουν γίνει βασικά εργαλεία δημιουργίας σύγχρονων τουριστικών εμπειριών, που με τη σειρά τους θα προσδώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε έναν προορισμό, στο παγκόσμιο τουριστικό τοπίο.

1. Η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε από τον Γιάννη Μηλιώτη, στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας, με τίτλο «Η επίδραση του Βιωματικού Μάρκετινγκ στη διαμόρφωση της εικόνας των τουριστικών προορισμών: The Mastiha Experience», υπό την καθοδήγηση των μελών του διδακτικού προσωπικού του ΜΒΑ Επικ. Καθηγήτριας Μαρίας Σαλαμούρα (επιβλέπουσα), Αν. Καθηγήτριας Ελένης Γάκη και Επίκ. Καθηγητή Ιωάννη Κίνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα