Υποβρύχιο παρατηρητήριο της Μεσογείου από τη Vodafone

Στην πόντιση, για πρώτη φορά, υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας προχώρησε η ερευνητική ομάδα του προγράμματος Vodafone Posidonia στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), στον κόλπο του Λαγανά, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, διευθυντή του Oceanus Lab του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, Γιώργου Παπαθεοδώρου.

Ο κόλπος του Λαγανά επιλέχθηκε ως το πιλοτικό σημείο προσωρινής

πόντισης για διάστημα 15 ημερών λόγω της σημαντικής βιοποικιλότητας της θαλάσσιας έκτασης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Το παρατηρητήριο ποντίστηκε από δύτες σε προεπιλεγμένο αμμώδες «ξέφωτο» του λιβαδιού Ποσειδωνίας, στον βυθό του Λαγανά, σε βάθος περίπου 10μ. Παράλληλα, έγινε ρομποτική χαρτογράφηση του βυθού για την αποτύπωση των λιβαδιών Ποσειδωνίας και εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας του με τη χρήση βιοδεικτών, από βιολόγους δύτες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, όπου και αποκαλύφθηκαν ήδη 97 χιλιάδες στρέμματα λιβαδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα