Το Facebook πρώτη φορά με νομικό εκπρόσωπο σε δικαστήριο με αφορμή ασφαλιστικά μέτρα 4 Ελλήνων δημοσιογράφων (Photos)

Ως μία σημαντική ημέρα για την ελληνική δημοσιογραφία, την ελευθερία της έκφρασης και το Facebook, για εντελώς διαφορετικούς όμως λόγους, ήταν η  Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου.

Στο Mονομελές Πρωτοδικείο εξετάστηκε η προσφυγή που έκαναν οι δημοσιογράφοι- θύματα λογοκρισίας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Ευγενία Λουπάκη, Γιάννης Ανδρουλιδάκης, Λεωνίδας Βατικιώτης και Άρης Χατζηστεφάνου.

Και

οι τέσσερις έχουν υποστεί φίμωση με αλλεπάλληλα «κατεβάσματα» αναρτήσεων τους, ακόμα και χιουμοριστικών, αλλά και μπλοκαρίσματα των λογαριασμών τους χωρίς την παραμικρή αιτιολόγηση από την παγκόσμια πλατφόρμα δικτύωσης.

Απόφαση δεν βγήκε, θα περάσουν κάποιοι μήνες. Αλλά το γεγονός ότι κατά την ακροαματική διαδικασία στα δικαστήρια της Ευελπίδων, για πρώτη φορά το Facebook είχε νομική εκπροσώπηση, ερμηνεύεται από νομικούς παρατηρητές ως ένδειξη ότι στριμώχτηκε νομικά και ότι υποχρεώθηκε να μπει σε διαδικασία να αρχίσει να λογοδοτεί όταν προβαίνει σε αυθαίρετες ενέργειες που καταπατούν συνταγματικά θεμελιωμένα δικαιώματα.

Σε ανάλογο δικαστικό προηγούμενο, όταν ΜΚΟ στην Πολωνία κινήθηκε κατά του Facebook, η εταιρεία δεν παρέστη ούτε δια νομικού εκπροσώπου.

Η προσφυγή των επαγγελματιών δημοσιογράφων έγινε με προτροπή του συνταγματολόγου και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, που ήταν γνώστης του νομικού και δικαστικού προηγούμενου. Με μία διαφορά: – τα ασφαλιστικά μέτρα των Ελλήνων δημοσιογράφων επιδόθηκαν στην έδρα της εταιρείας στην Ιρλανδία.

Εκτιμάται ότι ήταν ο λόγος που την Facebook inc. εκπροσώπησε νομικός από το δικηγορικό του Θέμη Σοφού.

Οι δημοσιογράφοι μιλούν για στοχοποίησή τους και ζητούν την αποκατάσταση των επίμαχων αναρτήσεων αλλά και να απέχει στο μέλλον το Facebook από την επιβολή ποινών στους χρήστες. Επίσης να αναρτηθεί η απόφαση στην επίσημη ιστοσελίδα του Oversight Board, του εποπτικού συμβουλίου του Facebook που σύστησε το ίδιο το Μέσο, ώστε να «διασφαλίζεται ο σεβασμός στην ελευθερία της έκφρασης διαμέσου ανεξάρτητης κρίσης», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην αρχική σελίδα του ελεγκτικού οργάνου.

«Η προσφυγή καταδεικνύει ακριβώς αυτό και ότι δεν μπορεί η όποια αυτορρύθμιση να αφεθεί στη διάθεση της κοινωνικής πλατφόρμας, αλλά πρέπει να υπαχθεί σε εθνικό κανονιστικό πλαίσιο καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος στο topontiki.gr επισημαίνοντας ότι στις περιπτώσεις αποκλεισμού των πελατών του παραβιάστηκαν η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (αρθρο 10) και το ελληνικό Σύνταγμα (αρθρο 14 παρ. 1 & αρθρο 5παρ.1).

Οι δημοσιογράφοι κινήθηκαν νομικά για «να πάψει το Facebook να βάζει στο στόχαστρο χρήστες του με επιδραστικότητα, να πάψει να αυθαιρετεί σε βάρος λειτουργών του Τύπου, να έχει διαφάνεια και να λογοδοτεί », είπε στο topontiki.gr, η δημοσιογράφος Ευγενία Λουπάκη.

Η ασυδοσία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης έφθασε σε τέτοιο βαθμό ώστε μπλόκαρε για έναν μήνα τον λογαριασμό της δημοσιογράφο για σχόλιο για την πανδημία με αφορμή περιστατικό στον Ευαγγελισμό.

«Ας τα κλείσουμε όλα να πάρουμε τα βουνά και να ζητήσουμε εξιλέωση ως κοινωνία. Ασθενής με κορωνοϊό σηκώθηκε τη νύχτα και αποσύνδεσε άλλον ασθενή, διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ. Και ο άλλος πέθανε. Συνέβη στον Ερυθρό», είχε γράψει η Λουπάκη κι «έφαγε» μπλοκ από το Facebook.

Πρώτον ας αναρωτηθούμε εάν αυτό είναι ο άνθρωπος και δεύτερον ας ξαναρωτήσουμε τον πρωθυπουργό αν υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ»», είχε γράψει η Λουπάκη τον περασμένο Απρίλιο.

Αυτή η ανάρτηση αξιολογήθηκε ως επιλήψιμη από το Facebook και μπλόκαρε για ένα μήνα τη δημοσιογράφο.

Αποκλεισμό άλλων 30 ημερών «έφαγε» η δημοσιογράφος επειδή είχε κοινοποιήσει ανάρτησης της επίσης «μπλοκαρισμένης» δημοσιογράφου Έλενας Ακρίτα η οποία ξεμπρόστιασε χρήστη του Facebook που είχε κάνει υβριστικό σχόλιο σε βάρος της. «Είχα γράψει ότι η Έλενα Ακρίτα απάντησε σε σχόλιο ενός τύπου που την έβριζε, αποκαλώντας τον φασιστόμουτρο. Και μπλόκαρε εκείνη για ένα μήνα ενώ τον άλλο που προφανώς δεν ήταν επιδραστικός σαν τη συνάδελφο, τον άφησε».

Τότε η εταιρεία Facebook για να αιτιολογήσει το μπλοκάρισμα της Λουπάκη ανέφερε το εξής: «Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε ή να σχολιάσετε για 30 ημέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή δημοσιεύσατε παλαιότερα κάτι που δεν ακολουθούσε τους Όρους της κοινότητάς μας. Αυτό το σχόλιο παραβιάζει τους όρους μας σε ό,τι αφορά την παρενόχληση και τον εκφοβισμό και γι’ αυτό μπορείτε να το δείτε μόνο εσείς».

Το Facebook βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής τον περασμένο Μάρτιο όταν κατέβαζε αναρτήσεις χρηστών που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα, όχι γιατί υποστήριζαν τον ίδιο αλλά διότι ζητούσαν να εφαρμοστεί ο νόμος.

Το Facebook κατέβασε αναρτήσεις και προφίλ ακόμη και νομικών και δημοσιογράφων αλλά και του γιου του, Έκτορα Κουφοντίνα.

Όμως, το αποκορύφωμα αυτής της πρακτικής του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης και αυτό που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ήταν όταν την πρώτη ημέρα του περασμένου Μαρτίου επαγγελματίες φωτορεπόρτερ που χρησιμοποιούν το Facebook ως μέσο προβολής της δουλειάς τους, είδαν μέσα σε λίγα λεπτά τις φωτογραφίες τους από την πορεία διαμαρτυρίας για τον πολυισοβίτη- τότε απεργό πείνας- Κουφοντίνα να εξαφανίζονται γιατί «παραβίασαν τους όρους της κοινότητας».

Από τα ανεκδιήγητα του Facebook ήταν το μπλοκάρισμα συγκλονιστικής φωτογραφίας ντοκουμέντου του αείμνηστου Γιάννη Μπεχράκη από τη Σομαλία αναφέροντας ότι «παραβιάζει τους όρους της κοινότητας για το γυμνό»!

Επρόκειτο για την εικόνα που δείχνει μια γυναίκα να κρατά ένα μεγάλο δοχείο και να δίνει από αυτό νερό σε ένα παιδί, που φανερά λιμοκτονεί καθώς φαίνεται σκελετωμένο.

Και την είχαν ανεβάσει συνάδελφοι του σπουδαίου φωτοειδησεογράφου αρχές Μαρτίου 2019 στη μνήμη του, όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του από καρκίνο.

Διαβάστε επίσης

Λάρισα: Σε ΜΕΘ 40χρονη ανεμβολίαστη νοσηλεύτρια που διανύει τον έκτο μήνα εγκυμοσύνης

Θεσσαλονίκη: Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από το αυτοκίνητο που έτρεχε ιλιγγιωδώς και σκότωσε τον διανομέα

Mad Clip: Τι έδειξαν οι τοξικολογικές εξετάσεις για αλκοόλ και ουσίες (Video)

Keywords
facebook, photos, www.facebook.com, ασφαλιστικα μετρα, αφορμη, φορα, άρης χατζηστεφάνου, αρης, φίμωση, μκο, εταιρεία, συριζα, αρθρο, συνταγμα, μπλοκ, γιου, μνήμη, λαρισα, video, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, θεσσαλονικη, απεργια 1 δεκεμβριου, κοινωνια, μνήμη, βιντεο, αυτοκινητο, γυναικα, εδρα, ιρλανδια, μκο, πλαισιο, φωτογραφιες, αρθρο, αλκοολ, αλληλεγγυη, ανθρωπος, άρης χατζηστεφάνου, βουνα, γεγονος, γιου, δειτε, δειχνει, εγινε, ελενα, ευγενια, ειπε, ελευθερια, εξετασεις, εξιλεωση, εταιρεία, ευελπιδων, ιδιο, θυελλα, εικονα, λεωνιδας, μηνες, μπλοκ, μπορειτε, νερο, νυχτα, νομικη, μπλοκαρισμα, ουσιες, παιδι, πεθανε, πολωνια, σεβασμος, σομαλια, φίμωση, χατζηστεφανου, δικαιωματα, εθνικο, νομικου
Τυχαία Θέματα