Politico: Η ΕΕ θέλει να απελάσει μετανάστες, αλλά χρειάζεται τη βοήθεια του Ασάντ

Ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής την Ιταλία, πιέζουν για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία, προκειμένου να διευκολύνουν τις απελάσεις μεταναστών.

Οι πιέσεις έχουν ενταθεί καθώς, ηγέτες κρατών προσπαθούν να αντιγράψουν την αυξανόμενη δημοτικότητα των αντιμεταναστευτικών ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την ήπειρο.

«Είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συρία και να συνεργαστεί με όλους τους παράγοντες, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι Σύροι πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με εθελοντικό, ασφαλή και βιώσιμο τρόπο»,

δήλωσε την Τρίτη η Τζόρτζια Μελόνι. 

Η ΕΕ έχει διακόψει τις σχέσεις με την κυβέρνηση Ασάντ από το 2011, όταν και ξέσπασε ο εμφύλιος στη χώρα. Ο εμφύλιος σταμάτησε μεν, ωστόσο ο Ασάντ είναι στην απομόνωση. Αυτό θέλει να το αλλάξει η Μελόνι και να ενισχύσει τη σχέση της Ιταλίας με την Συρία, σύμφωνα με το POLITICO.

Η ώθηση για την εξομάλυνση των σχέσεων με την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία και τον πρόεδρό της, έρχεται μετά την αύξηση της υποστήριξης προς τα αντιμεταναστευτικά κόμματα μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, κυρίως της Εθνικής Συσπείρωσης της Γαλλίας και του AFD της Γερμανίας.

Η αλλαγή στάσης κρατών της ΕΕ

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, επέπληξε την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ επειδή είπε ότι η Βαρσοβία θα ανέστειλε τα δικαιώματα ασύλου για τους μετανάστες που έρχονται στην Πολωνία μέσω Λευκορωσίας. Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκλεισε τα σύνορα της χώρας του στους γείτονες της ΕΕ μετά από επίθεση με μαχαίρι, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι οι κανόνες της ΕΕ για τις απελάσεις «πρέπει να αναθεωρηθούν για να επιταχυνθούν οι απελάσεις».

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ επανέλαβε τη Μελόνι, λέγοντας ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ μετά την εισβολή του στον Λίβανο στις αρχές Οκτωβρίου προκάλεσαν την απομάκρυνση σχεδόν 200.000 Σύρων και Λιβανέζων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ στην Ευρώπη, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο έχουν φτάσει τα τελευταία 10 χρόνια.

Η επίθεση… γοητείας του Άσαντ

Η κυβέρνηση του Άσαντ από την πλευρά της, είναι πρόθυμη να επιστρέψει στην… αγκαλιά των γειτόνων της και άλλων παγκόσμιων ηγετών. Το 2023, έλαβε στήριξη από τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Πιο πρόσφατα, η Συρία χρηματοδοτεί μια εκστρατεία δυτικών επιρροών για να καθαρίσει την εικόνα της χώρας του και να ξεκινήσει τον τουρισμό, ο οποίος έχει σχεδόν «πεθάνει» εδώ και μια δεκαετία.

Τον Ιούλιο, επτά χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Ιταλία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ελλάδα, Κροατία και Κύπρος) κάλεσαν τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ να αναθεωρήσει τη στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία.

Στόχος, είπαν, ήταν να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία καθώς και να βοηθηθεί η επιστροφή των μεταναστών σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Για άλλους, είναι πιο περίπλοκο.

«Το πώς λειτουργεί το συριακό καθεστώς εδώ και δεκαετίες είναι πολύ γνωστό και τεκμηριωμένο, μεταξύ άλλων με την άμεση υποστήριξη τόσο της Ρωσίας όσο και του Ιράν», έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε επιστολή του τον Αύγουστο.

«Τούτου λεχθέντος, να είστε βέβαιοι ότι η ΕΕ ήταν πάντα έτοιμη να διερευνήσει τρόπους για να υποστηρίξει καλύτερα τον συριακό λαό και τις νόμιμες φιλοδοξίες του» πρόσθεσε.

Ωστόσο, ορισμένοι εντός της ΕΕ είναι ανένδοτοι ότι είναι καιρός, τουλάχιστον, να ξεκινήσουμε μια συζήτηση, ακόμη κι αν είναι «πολύ νωρίς για να πούμε αν μπορούμε να πετύχουμε κάτι», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

«Ο Άσαντ είναι εκεί, αλλά η Ευρώπη έχει δεχθεί πάνω από 1,2 εκατομμύρια Σύρους πολίτες», δήλωσε ο Αυστριακός Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ομοσπονδιακός υπουργός Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.

«Η πρότασή μας είναι να γίνει μία ανοιχτή αξιολόγηση: πού βρισκόμαστε, πού πρέπει να πάμε, γιατί απλά δεν πετυχαίνουμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε να επιτύχουμε».

Διαβάστε επίσης:

Μεσανατολικό: Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ – «Όχι» του Νετανιάχου σε μονομερή εκεχειρία

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία – 6 Ρίχτερ και 10 χλμ. εστιακό βάθος (Video)

Σουρεαλιστικό σκηνικό στο Νιου Τζέρσι: Έσκισε ελληνικές σημαίες νομίζοντας ότι ήταν του Ισραήλ (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα