Χρόνιος Πόνος: Πώς να τον διαχειριστείτε – Ποιες είναι οι νέες τεχνικές
Συχνό και δυσεπίλυτο πρόβλημα είναι ο χρόνιος πόνος, μια κατάσταση που αποτελεί αιτία αναπηρίας, με αρνητικές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, υπολογίζεται ότι στις αναπτυγμένες χώρες το 30% του πληθυσμού πάσχει από χρόνιο πόνο, με το ένα τρίτο να βιώνει επώδυνες κρίσεις καθημερινά για πολλά χρόνια.
Αυτό το είδος πόνου συχνά υπερβαίνει τη σωματική δυσφορία, γίνεται έντονος ή ακόμα και ανυπόφορος, με αποτέλεσμα να επεκτείνεται η επιρροή του σε διάφορες πτυχές της
Η ανάγκη για τους πάσχοντες να ζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να πονούν, κατέστησε επιτακτική την εύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης και σήμερα η έρευνα και η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας έχει φέρει καρπούς.
«Ο χρόνιος πόνος θεωρείται διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σχετίζεται με ενεργοποίηση διαφόρων δικτύων και γι’ αυτό επηρεάζει πολλές συνιστώσες όπως αισθητηριακές, συναισθηματικές, γνωστικές και συμπεριφορικές», εξηγεί ο Νευροχειρουργός δρ Δημήτριος Πέιος, υπεύθυνος του Ιατρείου Πόνου και Λειτουργικής Νευροχειρουργικής της Osteon Orthopedic & Spine Clinic.
Στην Ευρώπη ταλαιπωρεί το 20% των περίπου 740 εκατομμυρίων ανθρώπων που υφίσταται κάποιο επεισόδιο έντονου πόνου. Το 34% των ασθενών τον περιγράφουν ως σοβαρό.
Ο χρόνιος πόνος μπορεί να πυροδοτήσει έναν χείμαρρο ψυχολογικών διεργασιών που οδηγούν σε αλλαγές στην αντίληψη, την προσοχή, τη διάθεση, τα κίνητρα, τη μάθηση και τη μνήμη. Περιορίζει τη σωματική ικανότητα που οδηγεί συχνά σε κοινωνική απομόνωση και τελικά σε συναισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης.
Επηρεάζει τη συναισθηματική υγεία και προκαλεί έντονη ψυχολογική επιβάρυνση. Η συνεχής προσπάθεια αντιμετώπισής του γίνεται αιτία άγχους και κατάθλιψης που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αυτοκτονία. Συμβαίνει όμως και το αντίθετο: η κατάθλιψη προκαλεί χρόνιο πόνο, διότι οι δύο καταστάσεις μοιράζονται παρόμοιες αλλαγές στη νευροπλαστικότητα και περιλαμβάνουν επικαλυπτόμενους νευροβιολογικούς μηχανισμούς.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο που ο πόνος παρατείνεται μέσω των τεχνικών απεικόνισης του εγκεφάλου. Επιστήμονες από όλον τον κόσμο έχουν αναπτύξει νέες τεχνολογίες και τεχνικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερη διάγνωση και πιο αποτελεσματική διαχείριση του χρόνιου πόνου».
Τρόποι αντιμετώπισηςΣήμερα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, χρησιμοποιούνται συνδυαστικά διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις, που περιλαμβάνουν:
– φάρμακα,
-συμπεριφορά,
-φυσικοθεραπεία
-ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.
Στη φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αντιεπιληπτικοί παράγοντες και αντικαταθλιπτικά.
Η φυσικοθεραπεία επιδιώκει την ύφεση του πόνου χωρίς φάρμακα για τις τυχόν παρενέργειές τους.
Ενσωματώνει μια ποικιλία τεχνικών, που ενεργοποιούν τους μηχανισμούς ελέγχου του πόνου του ίδιου του σώματος, όπως την παραγωγή ενδορφινών. Μειώνει τη διεγερσιμότητα των νευρώνων του πόνου, ενισχύοντας την αναστολή στο νευρικό σύστημα, αλλάζοντας το ανοσοποιητικό για την προώθηση της επούλωσης και τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της διάθεσης.
Οι ψυχολογικές θεραπείες, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειριστούν τις αλλαγές στη διάθεση, την αντίληψη, τη μνήμη και άλλους παράγοντες που επηρεάζονται από τον χρόνιο πόνο.
Πολλοί τύποι χρόνιου πόνου αξιολογούνται και αντιμετωπίζονται από νευροχειρουργούς.
Η λειτουργική νευροχειρουργική είναι μια από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες εξειδικεύσεις στον τομέα της νευροχειρουργικής και παρέχει μεγάλη ελπίδα σε ασθενείς με παθήσεις που προηγουμένως δεν αντιμετωπίζονταν.
«Όσοι έχουν εξειδικευτεί σε αυτήν, χρησιμοποιώντας ιατρική τεχνολογία αιχμής, μπορούν να απαλύνουν τον χρόνιο πόνο που προέρχεται από μυοσκελετικές παθήσεις – με συχνότερο εκείνον που εμφανίζεται στη μέση και τον αυχένα και δεν μπορεί να θεραπευτεί με χειρουργική επέμβαση για οποιονδήποτε λόγο.
Ο πόνος μπορεί να προέρχεται από οστεοπόρωση ή σκελετικές ανωμαλίες.»
Οι νευροχειρουργοί βοηθούν, επίσης, ανθρώπους που εξακολουθούν να πονούν παρά τη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, όπως δισκοκήλη, σπονδυλική στένωση, ισχιαλγία, αυχενική ριζοπάθεια.
Επεμβατικές τεχνικέςΕκτός, όμως, από τον μυοσκελετικό πόνο, με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (κατευθυνόμενη έγχυση φαρμάκου, εμφύτευση και διαχείριση αντλίας πόνου, εμφύτευση και διαχείριση νευροδιεγέρτη πόνου, διαδερμικές ραδιοσυχνότητες) μπορούν να επέμβουν στους διαβιβαστές του πόνου και να ανακουφίσουν αυτόν που προέρχεται από νευραλγίες, όπως νευραλγία τριδύμου, μεθερπητική νευραλγία, διαβητική νευροπάθεια, αλκοολική νευροπάθεια, και από αποαπομυελινωτικές παθήσεις εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Επίσης, μπορούν να καταπραΰνουν τον πόνο από σύνδρομα νευροπαθητικού πόνου, όπως του σύνθετου περιφερειακού πόνου (CRPS), από κακώσεις εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού και του «μέλους φάντασμα» ακρωτηριασμένων μελών, τον πόνο από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και τον καρκινικό πόνο.
Αρκετοί ασθενείς απευθύνονται στους νευροχειρουργούς για να αντιμετωπίζουν την ημικρανία και την κεφαλαλγία, διαταραχές κίνησης, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η δυστονία και ο τρόμος, το σύνδρομο Tourette, την επιληψία αλλά και ψυχιατρικές καταστάσεις, όπως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και κατάθλιψη.
«Δεν αρκεί, ωστόσο, μόνο η επιτυχημένη αρχική χειρουργική παρέμβαση.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανακούφιση του πόνου είναι η συνεχής και σωστή παρακολούθηση του ασθενή, προκειμένου τα αποτελέσματα να καλυτερεύουν διαρκώς και ο ασθενής να βελτιώνει την ποιότητα ζωής του», καταλήγει ο δρ Πέιος.
Διαβάστε επίσης:
Δήμος Αθηναίων: Ενισχύονται με προσλήψεις τα δημοτικά ιατρεία
Δραματικές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία των Επτανήσων: Μία αναισθησιολόγος στην Κεφαλονιά και μία νυχτερινή νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα
Κορωνοϊός: 39 νεκροί σε 7 ημέρες, 16 διασωληνωμένοι και 815 νέες εισαγωγές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λευκάδα: Σοκαριστικές εικόνες με νεκρές αγελάδες που έχει ξεβράσει η θάλασσα σε παραλίες
- Η σφραγίδα Μαρινάκη για τον νέο πρόεδρο της ΕΡΤ και το κόμμα που θα πάει την έδρα της η Λινού
- Ο επικίνδυνος Μπαλάσκας και ο εγκληματίας ήρωας
- Νέα εποχή για τα αεροπορικά ταξίδια: Οι αλλαγές που έρχονται από 1η Σεπτεμβρίου - Πώς θα μας επηρεάσουν
- Πέθανε ηθοποιός του «Elite»...
- Καλαμάτα: Υψηλές αφίξεις στο αεροδρόμιο για τον γάμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Ναυαρίνο
- Xανιά: Θύμα απάτης 22χρονη σε ξενοδοχείο – Πώς έχασε 3.700 ευρώ
- Νεαρός έσωσε 6χρονο που κρεμάστηκε από μπαλκόνι του 2ου ορόφου
- Κουρέτας - Μετρό Θεσσαλονίκης: «O σταθμός Βενιζέλου ο μοναδικός στον κόσμο υπόγειος αρχαιολογικός χώρος»
- Αποικία κόκκινης μέλισσας - νάνου βρέθηκε στην Ευρώπη - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητικές εξαγγελίες στην εκπαίδευση: «Πυροτεχνήματα δίχως ουσία»
- Νέοι κανόνες στις χειραποσκευές στο αεροπλάνο – Tι αλλάζει για τα υγρά στις βαλίτσες
- Δημόσια νοσοκομεία: Σχεδόν 19.000 καταγγελίες από ασθενείς μέσα στο 2023 – Τι λέει στο topontiki.gr η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη
- ΕΡΤ: Στον «αέρα» οι γενικοί διευθυντές
- Λευκάδα: Τουρίστας έτρεχε να προλάβει το πλοίο που έφευγε χωρίς εκείνον από απομονωμένη παραλία
- Αδελφός Κασσελάκη κατά Φαραντούρη, με επίθεση και κατά του «υπονομευτή» Τσίπρα: Ο Στέφανος έμπλεξε με φίδια
- Πιερρακάκης για τις αλλαγές στα σχολεία: Τι θα ισχύει για κινητά και αποβολές – «Έχουμε κάνει 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών φέτος»
- Τουρκία: 119 συλλήψεις υπόπτων σε 23 επαρχίες για συμμετοχή στον ISIS
- Δύσκολη η σημερινή ημέρα για φορολογούμενους – Ποιες δόσεις πρέπει πληρωθούν – Τι εναλλακτικές υπάρχουν
- ΠΑΣΟΚ: «Κόντρες» και «πυρά» έναν μήνα πριν από τις εκλογές
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Χρόνιος Πόνος: Πώς να τον διαχειριστείτε – Ποιες είναι οι νέες τεχνικές
- Στον Παναθηναϊκό AKTOR για δύο χρόνια ο Ομέρ Γιούρτσεβεν
- Βόλος: Τοποθετήθηκε και δεύτερο πλέγμα στον Ξηριά για την συγκράτηση των νεκρών ψαριών (photos/videos)
- Αδελφός Κασσελάκη κατά Φαραντούρη, με επίθεση και κατά του «υπονομευτή» Τσίπρα: Ο Στέφανος έμπλεξε με φίδια
- Τουρκία: 119 συλλήψεις υπόπτων σε 23 επαρχίες για συμμετοχή στον ISIS
- Νέοι κανόνες στις χειραποσκευές στο αεροπλάνο – Tι αλλάζει για τα υγρά στις βαλίτσες
- Πιερρακάκης για τις αλλαγές στα σχολεία: Τι θα ισχύει για κινητά και αποβολές – «Έχουμε κάνει 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών φέτος»
- ΕΡΤ: Στον «αέρα» οι γενικοί διευθυντές
- Λευκάδα: Τουρίστας έτρεχε να προλάβει το πλοίο που έφευγε χωρίς εκείνον από απομονωμένη παραλία
- ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητικές εξαγγελίες στην εκπαίδευση: «Πυροτεχνήματα δίχως ουσία»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γάμος Κασσελάκη: Το μενού, η βίλα και το δώρο στους καλεσμένους - Όλες οι λεπτομέρειες
- Νεκρές αγελάδες «ξέβρασε» η θάλασσα σε παραλίες της Λευκάδας
- Παραολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός τελικού ο Λεργιός στα 100μ ελεύθερο S5
- Στη Βασιλεία η Eurovision 2025
- Γιατί έφυγα από τη ΝΔ: «Έχει υποστεί μετάλλαξη, σε κάτι που κάποτε πολεμούσαμε»
- Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Η χρηματοδότηση στον φορέα μπορεί να καταβληθεί «εφ’ άπαξ ή τμηματικά»
- Πυρετώδεις προετοιμασίες για τον λαμπερό γάμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο – Έφτασαν οι πρώτοι καλεσμένοι του
- Ουκρανία: Η πρώτη απώλεια F16 στη μάχη με τους Ρώσους
- Οι διπλοί έλεγχοι, η αφαίρεση των κινητών, τα μίνι μπας και η Φάρλι - Όλα όσα έγιναν στο γλέντι Κασσελάκη-Τάιλερ στο πολυτελές κτήμα