Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Μην αμελείς τη μαστογραφία σου – Η πρόληψη σώζει ζωές»

«Για κάθε γυναίκα που στάθηκε θαρραλέα απέναντι στον φόβο, για κάθε μάχη που δόθηκε σιωπηλά ή δυνατά, υπάρχει ένα κοινό μήνυμα: Η πρόληψη σώζει ζωές. Ας κρατήσουμε αυτό το μήνυμα ζωντανό».

Με αυτά τα λόγια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στέλνει το δικό της μήνυμα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Με ένα βίντεο στο Facebook, κυρία Αγαπηδάκη τονίζει τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Επίσης, επισημαίνει ότι η μαστογραφία και

οι προληπτικές εξετάσεις είναι το κλειδί για τη μείωση των κινδύνων και την αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχούς αντιμετώπισης της ασθένειας και ότι είναι στο χέρι μας να μην τις αμελήσουμε.

Μάλιστα, όπως η ίδια έχει δηλώσει κατά τον δικό της προληπτικό έλεγχο βρέθηκαν κάποια ευρήματα εγκαίρως και τώρα τα αντιμετωπίζει από πλεονεκτική θέση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως με περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Ο καρκίνος του μαστού όμως μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αρκεί να εντοπιστεί έγκαιρα.

Το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»

Η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου που διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας υλοποιεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά», το οποίο παρέχει δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες και προσφέρει δωρεάν:

– εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας,

– διενέργεια υπερηχογραφήματος

-επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα.

Στόχος του προγράμματος είναι, φυσικά, ο έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου του μαστού, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να θωρακίσουν την υγεία τους. Σημειώνεται, ότι το παραπεμπτικό εκδίδεται αυτόματα μέσω του ΑΜΚΑ, και οι εξετάσεις είναι εντελώς δωρεάν για ασφαλισμένες και ανασφάλιστες γυναίκες.

Ήδη μέχρι σήμερα πάνω από 416.000 γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν τη μαστογραφία τους, εκμεταλλευόμενες αυτή τη σημαντική δυνατότητα, ενώ περισσότερες από 26.000 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος Φώφη Γεννηματά γίνονται δωρεάν εξετάσεις για τον τράχηλο της μήτρας κλπ.

Για να μάθετε πώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις προληπτικές εξετάσεις σας, μπορείτε να απευθυνθείτε ΕΔΩ   ή να  επικοινωνήστε με το τμήμα Εξυπηρέτησης στο τηλ. 11401 ή στο mail: prolipsis-helpdesk@idika.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ακύρωσαν προγραμματισμένο χειρουργείο ασθενούς με βαριά αναπηρία – Ήταν σε λίστα αναμονής δύο χρόνια!

Διάμεση πνευμονίτιδα: Τι είναι και πώς εμφανίζεται

ΠΦΣ για το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων: «Θα επιβάλουμε τις αυστηρότερες ποινές στους επιόρκους φαρμακοποιούς»

Keywords
Τυχαία Θέματα