Λίβανος: Βομβαρδισμοί σε νοσοκομείο, πολιτικές εγκαταστάσεις και αεροδρόμιο Βηρυτού – «Χτυπήσαμε το θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ», λένε οι IDF (videos)

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα (21/10) πως έπληξε 300 στόχους συνδεόμενους με το κίνημα Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέσα σε 24 ώρες, βάζοντας πλέον στο στόχαστρο το οικονομικό σύστημά της. Την ώρα, οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι… εργάζονται προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος «το γρηγορότερο».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να αρχίσει σήμερα στο Ισραήλ νέα

περιοδεία στην Μέση Ανατολή, με διακηρυγμένο στόχο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να περιοριστεί η περιφερειακή κλιμάκωση.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ορκιστεί πως θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπολύθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου εναντίον της επικράτειάς της.

Στον Λίβανο χθες (21/10) βράδυ έγιναν βομβαρδισμοί κοντά στο νοσοκομείο Χαρίρι, τη μεγαλύτερη δημόσια δομή υγείας της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 24, στη νότια Βηρυτό, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Προηγουμένως, το υπουργείο έκανε λόγο για έξι νεκρούς, ανάμεσά τους παιδί, στην Μπααλμπέκ (ανατολικά) και τέσσερις εργαζόμενους σε υπηρεσία πρώτων βοηθειών συνδεόμενη με τη Χεζμπολάχ νεκρούς σε 24 ώρες στον Νότο, που σαρώνεται από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

ΟΗΕ: «Μεγάλες ζημιές σε πολιτικές εγκαταστάσεις»

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στοχοποίησε υπόγειο καταφύγιο του σιιτικού κινήματος που περιείχε κατ’ αυτόν «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια», στο πλαίσιο «σειράς πληγμάτων ακριβείας εναντίον οικονομικών συμφερόντων της Χεζμπολάχ».

“Tonight, I am going to declassify intelligence on a site that we did not strike—where Hezbollah has millions of dollars in gold and cash—in Hassan Nasrallah’s bunker. Where is the bunker located? Directly under Al-Sahel Hospital in the heart of Beirut.”

Listen to IDF Spox.… pic.twitter.com/SjMZQpKqoJ

Israel Defense Forces (@IDF) October 21, 2024

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η εθνική αεροπορική εταιρεία Middle East Airlines χρειάστηκε να μεταφέρει τις προσγειώσεις των αεροσκαφών της σε άλλον διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού, διότι ο κύριος διάδρομος της εγκατάστασης βρίσκεται κοντά σε τοποθεσία όπου εξαπολύθηκε ισραηλινός βομβαρδισμός σε νότιο προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσας.

Αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβιχάι Αντραΐ, αξίωσε προηγουμένως οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν δυο τομείς αυτής της περιοχής, αναφερόμενος ιδίως σε περίμετρο κοντά στο αεροδρόμιο.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε κάπου 30 στόχους συνδεόμενους με τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό Αλ Καρντ αλ Χάσαν, θεσμό της Χεζμπολάχ, που έβαλε στο στόχαστρο σ’ όλο τον Λίβανο από προχθές Κυριακή.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τις «μεγάλες ζημιές σε πολιτικές εγκαταστάσεις» εξαιτίας των επιδρομών εναντίον του Αλ Καρντ αλ Χάσαν.

Υφιστάμενος αμερικανικές κυρώσεις, ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός αυτός είναι μέρος δικτύου θεσμών, σχολείων και νοσοκομείων που έχει ιδρύσει η Χεζμπολάχ.

Breaking! #HezbollahWarCrimes: Huge military and financial assets stored under "Al Sahel" hospital in Beirut. Are the Lebanese gov. and international community going to do anything about it or just wait for Israel to do the dirty work as usual while they condemn us? pic.twitter.com/EfnUkyB3WU

— Onedayatatime ‏ (@freethebabiesIL) October 21, 2024

Τουλάχιστον 1.489 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Στα μέσα Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ καταμετρούσε κάπου 700.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στη χώρα, μερικές ημέρες αφού άρχισαν οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο την 30ή Σεπτεμβρίου.

Το Ισραήλ λέει πως σκοπός του είναι να εξουδετερωθεί το σιιτικό κίνημα στους τομείς κοντά στα σύνορα των δυο κρατών, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή περίπου 60.000 κατοίκων παραμεθόριων περιοχών του βορρά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από τους σιίτες μαχητές τον τελευταίο χρόνο.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη χθες για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον βάσης των ισραηλινών υπηρεσιών κατασκοπείας σε προάστιο του Τελ Αβίβ.

Νέες διαβεβαιώσεις ΗΠΑ για ειρήνη με… εξοπλισμό του Ισράηλ

Σε επίσκεψη στη Βηρυτό, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Άμος Χόκστιν διαβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον εργάζεται για να τερματιστεί «το γρηγορότερο» ο πόλεμος, επί τη βάσει της απόφασης 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Η απόφαση όριζε ότι οι μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις όφειλαν να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο, όπου —τουλάχιστον στη θεωρία— επιτρέπεται να είναι ανεπτυγμένοι μόνο οι κυανόκρανοι και ο λιβανικός στρατός.

Καθώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αρχίζει σήμερα στο Ισραήλ νέα περιοδεία —την ενδέκατη από τον Οκτώβριο του 2023— στην περιφέρεια, η Τεχεράνη απηύθυνε προειδοποίηση στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως θα φέρουν «την πλήρη ευθύνη» και θα είναι «συνένοχες» σε περίπτωση ισραηλινής «επίθεσης».

Η ιρανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο σε δήλωση που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν: είπε στον Τύπο πως γνωρίζει πώς και πότε θα ανταποδώσει το Ισραήλ την επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε πως το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που εστάλη στο Ισραήλ έχει πλέον λάβει «θέση».

Μετά το Ισραήλ, ο Άντονι Μπλίνκεν σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ιορδανία, προκειμένου να συζητήσει ιδίως με ιορδανούς αξιωματούχους για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε χθες στον Τύπο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αμερικανός αξιωματούχος επί του αεροσκάφους με το οποίο ταξιδεύει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Στη Συρία, ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε αυτοκίνητο σκοτώνοντας δύο ανθρώπους στην πρωτεύουσα Δαμασκό, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι είπε πως «εξαλείφθηκε» στον βομβαρδισμό αυτόν ο επικεφαλής της «μονάδας 4.400», ο οποίος ήταν αρμόδιος «για τις μεταφορές κεφαλαίων της Χεζμπολάχ» που εξασφαλίζονται κυρίως από την πώληση ιρανικού πετρελαίου. Δεν δημοσιοποίησε το όνομά του.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει από την 6η Οκτωβρίου την καταστροφική επίθεσή του στην Τζαμπάλια (βόρεια).

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εκεί σε βομβαρδισμούς χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έφυγαν από την περιοχή, όπου είχαν παγιδευτεί κάπου 400.000 άνθρωποι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την UNRWA, την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Έπεφταν καπνογόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, φύγαμε με τα παιδιά μας χωρίς να πάρουμε τίποτα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαΐμια Νάσιρ, τριαντάρα που προσέφυγε στην πόλη της Γάζας, με τη μικρή κόρη της, εννιά μηνών, στην αγκαλιά.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, αρκετές εκατοντάδες ισραηλινοί ακροδεξιοί, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών και υπουργών, διαδήλωσαν υπέρ την επιστροφής εβραίων εποίκων στον παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος έχει υποστεί πελώρια καταστροφή.

Η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, διατρανώνει πως θα συνεχίσει να πολεμά, παρά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος χαρακτηριζόταν από την ισραηλινή κυβέρνηση εγκέφαλος της στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα θα διευθύνεται προσωρινά από επιτροπή που έχει τη βάση της στο Κατάρ, ως την εκλογή διαδόχου του, ενημέρωσαν χθες Δευτέρα το AFP δυο πηγές του στη Χαμάς.

Τουλάχιστον 42.603 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Ο Μπάιντεν έδωσε έγκριση να μας επιτεθεί το Ισραήλ, οι ΗΠΑ φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες

Σε νέα φάση η σύγκρουση της Χαμάς με το Ισραήλ – Η πενταμελής επιτροπή στο Κατάρ και η μυστική ταυτότητα του νέου ηγέτη το 2025

Πρώτη συνάντηση Πούτιν – Γκουτέρες μετά από 2,5 χρόνια

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λίβανος, Βομβαρδισμοί, Βηρυτού – Χτυπήσαμε, Χεζμπολάχ, IDF,livanos, vomvardismoi, virytou – chtypisame, chezbolach, IDF