Νέα ευκαιρία για ρύθμιση χρεών, έως 60 δόσεις, στους Δήμους – Αιτήσεις έως 30 Νοεμβρίου – Κούρεμα προσαυξήσεων για τους ευάλωτους

Μία ακόμη ευκαιρία για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς του Δήμους, έχουν πολίτες και επιχειρήσεις. Η ρύθμιση μπορεί να γίνει έως και σε 60 μηνιαίες δόσεις, υποβάλλοντας αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου 2024. Η νέα αυτή ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή συνολικών οφειλών ύψους 3,6 δις ευρώ στους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα,

οι ευάλωτοι οφειλέτες μπορούν να επωφεληθούν από «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων που κυμαίνεται από 75% έως 95%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης.

Για οφειλές που ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η ρύθμιση ισχύει για κάθε είδους οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024 και οι αιτήσεις υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία είσπραξης του δήμου έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.

Ευάλωτοι οφειλέτες

Για τους ευάλωτους οφειλέτες, οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν απαλλαγή από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ως εξής:
• Εφάπαξ εξόφληση: 95% απαλλαγή
• 2 έως 6 δόσεις: 85% απαλλαγή
• 7 έως 12 δόσεις: 80% απαλλαγή
• 13 έως 60 δόσεις: 75% απαλλαγή

Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των ευάλωτων οφειλετών μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό 50 ευρώ.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται και οφειλές που:

α) τελούν σε αναστολή,
β) έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης,
γ) δεν έχουν βεβαιωθεί λόγω δικαστικής αμφισβήτησης, εφόσον ο οφειλέτης παραιτηθεί από οποιαδήποτε ένδικα βοηθήματα.

Αίτηση

Οι αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, και η πληρωμή είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις ημέρες από την έγκριση. Οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, χωρίς ειδική ειδοποίηση. Η καθυστέρηση στην καταβολή δόσης συνεπάγεται προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης.

Φορολογική ενημερότητα

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον δεν υπάρχουν λόγοι δέσμευσης φορολογικής ενημερότητας και ο οφειλέτης έχει καταβάλει το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής για οφειλές έως 5.000 ευρώ ή 10% για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, ο Δήμος προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης.
Η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης αναστέλλονται υπό τις ίδιες προϋποθέσεις. Η αναστολή δεν ισχύει για κατασχέσεις τρίτων. Εάν ο οφειλέτης χάσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, οι ανασταλείσες διαδικασίες συνεχίζονται.

Τέλος να σημειωθεί ότι σε περίπτωση μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων ή τριών συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και τα οφειλόμενα βεβαιώνονται εκ νέου, με επιστροφή των προστίμων και προσαυξήσεων που έχουν διαγραφεί. Οι οφειλές άνω των 10.000 ευρώ μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Διαβάστε επίσης:

Παπαθανάσης: «Έγκριση από την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του έργου “Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης”»

ΔΥΠΑ: Δημιουργία Μητρώου Προσωρινών Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών στις σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Συντάξεις Οκτωβρίου 2024: Αύριο το απόγευμα οι πρώτες πληρωμές – Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δήμους – Αιτήσεις, 30 Νοεμβρίου – Κούρεμα,dimous – aitiseis, 30 noemvriou – kourema