Οικονομική Ελευθερία: Πνίγει την επιχειρηματικότητα και τους πολίτες το υπερμέγεθες κράτος – Ουραγός στην ΕΕ η Ελλάδα

Μπορεί η κυβέρνηση να είχε βάλλει στόχο την μείωση του κράτους και της γραφειοκρατίας, καθώς επίσης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία κάθε άλλο παρά τα έχει καταφέρει, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, μαζί με την Πολωνία.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν μέσα από τη νέα μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) και

του καναδικού Ινστιτούτου Fraser. Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει μία από τις πιο κλειστές και περιορισμένες στην ΕΕ, με ανησυχητικές συνέπειες για την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών της.

Στο παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται στην 70ή θέση ανάμεσα σε 165 χώρες, σημειώνοντας μια μικρή άνοδο δύο θέσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, αυτή η βελτίωση δεν είναι επαρκής για να αλλάξει τη συνολική εικόνα της χώρας, καθώς στον τομέα του μεγέθους του κράτους κατατάσσεται στην 16η χειρότερη θέση παγκοσμίως. Αυτή η θέση την τοποθετεί δίπλα σε χώρες όπως η Μογγολία και η Κένυα, γεγονός που καταδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των κρατικών θεσμών.

Τα δεδομένα για την κατάταξη της Ελλάδας βασίζονται σε στοιχεία του 2022 και περιλαμβάνουν τις εξής θέσεις στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη:

• Μέγεθος του κράτους: 150ή θέση
• Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 50ή θέση
• Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 68η θέση
• Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 36η θέση
• Ρυθμιστικό περιβάλλον για την τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 75η θέση

Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία σε 165 χώρες. Το Ινστιτούτο Fraser, σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα όπως το ΚΕΦΙΜ, εκπονεί ετήσια μελέτη που αναλύει θεσμικά και πολιτικά δεδομένα. Οι μετρήσεις εστιάζουν σε πέντε κύρια πεδία, όπως το μέγεθος του κράτους και η ελευθερία στο διεθνές εμπόριο, που καθορίζουν την ποιότητα της οικονομικής διακυβέρνησης.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, με την Ελβετία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ να ακολουθούν, ενισχύοντας τη θέση τους ως πρότυπα οικονομικής ελευθερίας και ανάπτυξης. Αντίθετα, οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις περιλαμβάνουν τη Βενεζουέλα, τη Ζιμπάμπουε, τη Συρία, το Σουδάν και την Αλγερία, χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές πολιτικές και οικονομικές κρίσεις. Εντυπωσιακή είναι επίσης η απουσία χωρών όπως η Βόρεια Κορέα και η Κούβα από την κατάταξη, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Άλλες σημαντικές κατατάξεις περιλαμβάνουν τη Δανία στην 6η θέση, την Ιαπωνία στην 11η, τη Γερμανία στην 16η, τη Γαλλία στην 36η και την Ιταλία στην 51η. Οι διαφορές αυτές αποτυπώνουν τις αντίθετες προσεγγίσεις των χωρών στην οικονομική διακυβέρνηση και την ελευθερία των πολιτών.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, τόνισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο πεδίο της οικονομικής ελευθερίας, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με το χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Η κατάσταση αυτή επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη για ριζικές βελτιώσεις από την κυβέρνηση και την κοινωνία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια πιο ελεύθερη και δυναμική οικονομία που θα ενισχύσει την ευημερία όλων των Ελλήνων πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

Σπαζοκεφαλιά και αδικίες στην παρέμβαση για τα φιλοδωρήματα – τα σημεία που ζητούν απαντήσεις

Στις αγορές σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο με πενταετές ομόλογο

Κινούμενη άμμος οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου – Χάθηκε ήδη το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου λόγω Μ. Ανατολής

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οικονομική Ελευθερία, Πνίγει, – Ουραγός, Ελλάδα,oikonomiki eleftheria, pnigei, – ouragos, ellada