Πτώχευση FTI: «Υποθαλάσσιος σεισμός» για τον τουρισμό στην Ελλάδα – Οι οδηγίες του γερμανικού tour operator στα ξενοδοχεία, πώς θα αποζημιωθούν

Την διαβεβαίωση ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας που έχουν έλθει με τον γερμανικό tour operator FTI, ο οποίος χθες κατέθεσε αίτηση για πτώχευση, έδωσε η εταιρεία.

Μάλιστα, ο γερμανικός tοur operator έστειλε επιστολή στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται στην χώρα μας, επισημαίνοντας ότι οποιοσδήποτε οικονομικός κραδασμός τυχόν υπάρξει από την πτώχευση

του FTI θα αποσβεστεί θεσμικά μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).

Στο μεταξύ, να επισημανθεί ότι ο ΕΟΤ και τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου αντέδρασαν με αμεσότητα, και σε αυτή τη φάση συλλέγουν στοιχεία για να προβούν σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες ανακοινώσεις. Ήδη έχουν γίνει σχετικές επαφές από το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ στελέχη του ΕΟΤ είναι σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και τον αντιπρόσωπο της FTI στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση δε που διαπιστωθούν μεμονωμένα προβλήματα και περιστατικά δυσλειτουργίας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου και του Οργανισμού Τουρισμού βρίσκονται σε ετοιμότητα και συντονισμό ώστε να συμβάλλουν άμεσα στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους. Σημειώνεται ότι η εταιρεία FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).

Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI, αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν – ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές – προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας.

Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών. Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή. Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών.

Eπίσης, να τονιστεί ότι ο κύριος όγκος των πελατών του FTI κατευθυνόταν στο 70% σε Κρήτη και Ρόδο, 20% σε Κέρκυρα και Κω και το υπόλοιπο 10% περίπου κάλυπτε την υπόλοιπη χώρα.

Εντωμεταξύ, για τις πιθανές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό μίλησε στο ΕΡΤNews ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων και Γραφείων Ταξιδίων Κρήτης, κ. Μιχάλης Βλατάκης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 4.000 τουρίστες εδώ στην Κρήτη, 7.500 σε όλη την Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν προπληρώσει, οπότε θα ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και θα επιστρέψουν πίσω χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτοί οι λίγοι οι οποίοι δεν έχουν προπληρώσει καλύπτονται από την ασφάλεια, οπότε τα τουριστικά γραφεία και οι ξενοδοχοι θα τα πάρουν από την ασφάλεια και εμείς αυτό το οποίο έχουμε μέλημα είναι να μην δημιουργηθεί κανένα παρατράγουδο και να φύγουν πίσω οι άνθρωποι» τόνισε ο κ. Βλατάκης.

Όπως είπε, η Κρήτη περίμενε 80.000 τουρίστες φέτος από τον συγκεκριμένο όμιλος. «Όλοι αυτοί που έχουν δώσει προκαταβολές καλύπτονται από τον ασφαλιστικό οργανισμό, θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Θέλει κάποιο χρόνο. Αυτοί οι οποίοι είναι κοντά τώρα, αν δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν καινούργια πακέτα για να έρθουν θα πρέπει να αναβάλουν τις διακοπές τους. Αυτοί οι οποίοι μπορούν να περιμένουν, θα πάρουν πίσω από τον ασφαλιστικό οργανισμό τα χρήματα τους, θα επιλέξουν κάποιον άλλο tour operator για να έρθουν. Συνήθως από τα 47 χρόνια εμπειρία που έχω, αυτοί οι οποίοι επιλέγουν ένα προορισμό έρχονται σε αυτόν, οπότε θα κοιτάξουν να βρουν τρόπο για να έρθουν» πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε την πλειονότητα αυτών των επισκεπτών. Θα έχουμε διαρροές που δε θα έρθουν, που θα πάνε σε άλλους προορισμούς, αλλά η πείρα μου μου λέει ότι οι περισσότεροι εφόσον έχουν επιλέξει Κρήτη θα έρθουν. Ψυχραιμία χρειάζεται τώρα και καθαρό μυαλό. Αυτός είναι ένας “σεισμός υποθαλάσσιος”, θα έχει και τσουνάμι αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο με την Thomas Cook. Θα κοιτάξουμε να δούμε πως θα κερδίσουμε αυτούς τους τουρίστες για να έρθουν. Αυτό που με δυσαρεστεί περισσότερο και με ανησυχεί είναι ότι κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πελατών στους tour operators. Αρχίζει και γίνεται μία μεγάλη αναταραχή στο κύκλωμα» κατέληξε ο κ. Βλατάκης.

Διαβάστε επίσης:

Βάρκιζα: Η ΑΑΔΕ έβαλε «λουκέτο» σε ένα από τα πιο γνωστά καφέ – εστιατόρια για «ξεχασμένες» αποδείξεις

ΟΠΕΚΑ: Από αύριο (5/6) οι αιτήσεις για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας – Η διαδικασία

FTI: Εκτιμήσεις για 100.000 ακυρώσεις αφίξεων στην Κρήτη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πτώχευση FTI, Ελλάδα – Πώς,ptochefsi FTI, ellada – pos