Στα «κάγκελα» γιατροί του ΕΣΥ και ιδιώτες για το νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας φροντίδας

Στα κάγκελα είναι οι γιατροί του ΕΣΥ αλλά και οι ιδιώτες για τον σχέδιο νόμου της ΠΦΥ που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σε ανακοίνωση της η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών της Αθήνας και του Πειραιάς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου: «ένα επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό σχέδιο για τους πολίτες που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» και συμπληρώνει πως αντι να γίνουν προσλήψεις μονίμου

προσωπικού η κυβέρνηση ανακοινώνει: «την πρόθεση τοποθέτησης των ανειδίκευτων πτυχιούχων συναδέλφων σε θέσεις προσωπικού γιατρού. Αυτό προφανώς δεν καλύπτει τις ανάγκες της διαλυμένης ΠΦΥ, αφού θα λειτουργήσει ως «κόφτης» ιατρικών υπηρεσιών.

Παράλληλα εκτιμά όπως εκτιμά ότι το σχέδιο νόμου που θα ενισχύσει το κύμα φυγής.

Αναφορικά με τα οικονομικά κίνητρα η ΕΙΝΑΠ  ξεκαθαρίζει ότι: «Η κυβέρνηση δια στόματος της κ. Αγαπηδάκη προκαλεί όταν προτείνει να επιλέγονται προς «επαναπατρισμό» γιατροί από Μ. Βρετανία και Κύπρο με 150.000€, ποσό πολλαπλάσιο του μισθού των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ.

Αμειβόμαστε με ψίχουλα και παραμένουν χιλιάδες κενές θέσεις, όχι μόνο παθολόγων, αλλά γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Χιλιάδες Έλληνες γιατροί εργάζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Προκειμένου να επιστρέψουν αλλά και να μην φύγουν και άλλοι νέοι επιστήμονες, είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να αυξηθούν δραστικά οι αποδοχές των ήδη υπηρετούντων».

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας ( Ε.Ε.Π.Ε)

Με μια ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας αναρωτείται: «Ποιοι λαμπροί νόες επιχειρούν να τοποθετήσουν Ιατρούς με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικούς στην θέση αγροτικών Ιατρών, ενώ οι Παθολόγοι έχουνε πέντε χρόνια κλινική άσκηση στην Παθολογία, όπως και οι Παιδίατροι στην Παιδιατρική και οι Γενικοί Ιατροί πλέον ένα χρόνο στην Παθολογία και τρεις μήνες στην Παιδιατρική και συνολικά πέντε χρόνια με τα υπόλοιπα γνωστικά τους αντικείμενα» και συνεχίζει: «Με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους Ιατρούς θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, η οποία κατά τη γνώμη μας θα βρίσκεται σε συνεχή απειλή».

Αναφορικά με τα οικονομικά κίνητρα η Ε.Ε.Π.Ε αναφέρει : «Το ευφυολόγημα της εφάπαξ χορήγησης 40 – 50.000 € για την επιλογή της ειδικότητάς του Παθολόγου είναι ένα κακής έμπνευσης κίνητρο. Προτιμότερο είναι να βρεθεί λύση για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ανθρώπινες συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς και αντί υποσχέσεων για ποσά, που δεν πρόκειται ποτέ να δώσει για τον επαναπατρισμό Ιατρών, ας φροντίσει για τις σωστές αμοιβές σε όλες τις βαθμίδες υγείας.»

Η θέση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας, Ευάγγελος Φραγκούλης Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δήλωσε πως είναι σημαντικό βήμα που η κυβέρνηση αναγνωρίζει επιτέλους την χρησιμότητα των γενικών γιατρών στο σύστημα, «Ομως, θα πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές οι οικονομικές απολαβές τους και σε ανταγωνιστικά επίπεδα με τις αμοιβές στην υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε να μην μεταναστεύουν στο εξωτερικό».

Ωστόσο, αναγνωρίζει πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει ανεκτή η διαφοροποίηση της αποζημίωσής τους σε σχέση με αυτή των υπολοίπων Προσωπικών Γιατρών, για το ίδιο έργο.

«Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να δοθεί ένα οικονομικό κίνητρο με τη μορφή “golden hello”, όπως εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες- ένα πάγιο ποσό δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην αρχή για την κάλυψη μιας θέσης που παραμένει κενή με την προϋπόθεση ελάχιστης χρονικής παραμονής σε αυτή», προτείνει ο κ. Φραγκούλης.

Οι γιατροί ζητούν να μην προχωρήσει το σχέδιο νόμου, μόνιμες προσλήψεις για την ενίσχυση της ΠΦΥ και του ΕΣΥ και αύξηση των μισθών.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα αποκαλύπτει το «μυστικό» για να ξεπεράσεις τα 85 χρόνια

Το «απαραίτητο» συστατικό στο φαγητό που αυξάνει τη φλεγμονή και… σαμποτάρει το αδυνάτισμα

ΣΥΡΙΖΑ: «Αφανίζονται οι φυσικοθεραπευτές του ΕΟΠΥΥ λόγω clawback και rebate»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΣΥ, Πρωτοβάθμιας,esy, protovathmias