Στις κάλπες από σήμερα 400 εκατ. Ευρωπαίοι – Η σημασία των ευρωεκλογών και ο ρόλος της ευρωβουλής

Στον αστερισμό των ευρωεκλογών κινείται από σήμερα Πέμπτη η Ευρώπη με περίπου 400 εκατομμύρια ψηφοφόρους να «προσέρχονται» στις κάλπες για την ανάδειξη των εκπροσώπων των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ψηφοφορία

Η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της Ευρωβουλής ξεκινά σήμερα 6 Ιουνίου με τους Ολλανδούς να είναι οι πρώτοι που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θα ακολουθήσουν οι Ιρλανδοί την Παρασκευή

7 Ιουνίου και την ημέρα αργότερα, το Σάββατο, οι εκλογείς σε Λετονία, Μάλτα και Σλοβακία. Η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Ιταλία ψηφίζουν για δύο ημέρες στις 7-8 Ιουνίου και στις 8-9 Ιουνίου αντίστοιχα. Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Έδρα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει δύο έδρες, στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες εκλέγεται κάθε 5 χρόνια με άμεσες, γενικές εκλογές. Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου συνέρχεται για μια εβδομάδα κάθε μήνα στο Στρασβούργο, ενώ οι συνεδριάσεις των επιτροπών καθώς και οι έκτακτες σύνοδοι πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες. Από το 1979, οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία για την περίοδο των 5 ετών.

720 Ευρωβουλευτές

Στις προσεχείς ευρωεκλογές θα εκλεγούν συνολικά 720 ευρωβουλευτές, 15 περισσότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών αποφασίζεται πριν από κάθε εκλογική διαδικασία με το σύνολό τους να μην μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον πρόεδρο. Πρόεδρος από τον Ιανουάριο του 2022 είναι η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα. 

Η Γερμανία αναμένεται να εκλέξει 96 βουλευτές, η Γαλλία 81, η Ιταλία 76, η Ισπανία 61, η Πολωνία 53, η Ρουμανία 33, η Ολλανδία 31, το Βέλγιο 22, η Ελλάδα, η Τσεχία, η Σουηδία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία από 21, η Αυστρία 20, η Βουλγαρία 17, η Δανία, η Φινλανδία και η Σλοβακία 15, η Ιρλανία 14, η Κροατία 12, η Λιθουανία 11, η Σλοβενία 9, η Εσθονία 7, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα 6. Ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών από οποιαδήποτε χώρα είναι 6 και ο μεγαλύτερος 96. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στη νομοθετική διαδικασία, καταρτίζει και εγκρίνει τον κοινοτικό προϋπολογισμό και ασκεί έλεγχο στη δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα elections.europa.eu οι ευρωβουλευτές μαζί με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ διαμορφώνουν και αποφασίζουν για νέους νόμους που αφορούν ζητήματα που αφορούν από την οικονομία, την κλιματική αλλαγή έως την ασφάλεια. Έμπειρος κοινοτικός παράγοντας επισημαίνει ότι το 80% των αποφάσεων που ορίζουν τη ζωή μας και τις προοπτικές της λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ και πως συνομοθέτης σε αυτές τις αποφάσεις είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

7 πολιτικές ομάδες

Οι 720 ευρωβουλευτές εντάσσονται σε πολιτικές ομάδες, οι οποίες οργανώνονται με βάση την πολιτική τοποθέτηση. Σήμερα υπάρχουν 7 πολιτικές ομάδες. Για τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτούνται τουλάχιστον 25 ευρωεβουλευτές από 7 διαφορετικά κράτη. Μία μειοψηφία μη εγγεγραμμένων βουλευτών, δεν ανήκει σε καμία πολιτική ομάδα. 

Μεγαλύτερη πολιτική ομάδα είναι το «Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» που διέθετε στο απερχόμενο Κοινοβούλιο 178 ευρωβουλευτές. Σε αυτή την πολιτική ομάδα ανήκει η ΝΔ. ακολουθεί η «Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» (S&D) στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ με 141 ευρωβουλευτές, η Ομάδα «Ανανεώστε την Ευρώπη με 101 μέλη, οι «Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» με 72, οι «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές με 67, η «Κοινοβουλευτική Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας με 60, «Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ με 37, ενώ 49 δεν έχουν εγγραφεί σε καμία πολιτική ομάδα.

«Παζάρια»

Στις αρμοδιότητες του Κοινοβουλίου ανήκει επίσης η εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ διορίζει τους επιτρόπους της και τους κρατά υπόλογους.  Στην πρώτη σύνοδο ολομέλειας του νέου Κοινοβουλίου θα εκλεγεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε επόμενη σύνοδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει το Σώμα των Επιτρόπων στο σύνολό του.

Τα «παζάρια» για τις κορυφαίες θέσεις θα ξεκινήσουν την επομένη των ευρωεκλογών. Το αποτέλεσμα και οι συσχετισμοί δυνάμεων θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στο άτυπο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 27-28 Ιουνίου. Στις επιλογές των προσώπων υποτίθεται ότι πρέπει να τηρηθεί μια ισορροπία (πολιτική, γεωγραφική, μεγέθους χώρας και φύλου).

Η Γερμανίδα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν διεκδικεί δεύτερη θητεία ωστόσο, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, στους οποίους ανήκει το SPD του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς φέρονται δυσαρεστηµένοι µε τη δεξιά στροφή της και δηλώνουν ότι θα την καταψηφίσουν εάν επιλέξει τελικά να συνεργαστεί µε τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς Μεταρρυθµιστές (ECR) και µε το κόµµα Ταυτότητα και ∆ηµοκρατία (I.D.). 

Από την άλλη κι ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητά της, διαρρέοντας μέσω συνεργατών πως θα προτείνει τον Μάριο Ντράγκι. 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Να μην παίξουμε τη χώρα στα ζάρια

ΣΥΡΙΖΑ για ΕΡΤ: Το σιωπητήριο που θέλει να επιβάλει η ΝΔ προεκλογικά δεν θα επιτρέψουμε να περάσει

Χαρίτσης: Η κοινωνία που δεν βγάζει τον μήνα βλέπει έναν σκυλοκαβγά Μητσοτάκη-Κασσελάκη – Εδώ δεν περνάει ο τραμπισμός

Keywords
Τυχαία Θέματα
400, Ευρωπαίοι –,400, evropaioi –