ΣΥΡΙΖΑ: Ανταλλαγή μηνυμάτων και στο βάθος θολό τοπίο

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του 14,92% ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ψάχνεται, χωρίς να είναι όμως σαφές πώς προχωράει τους αμέσως επόμενους μήνες ώς τις αρχές Οκτωβρίου, οπότε έχει αναγγελθεί η διενέργεια Καταστατικού Συνεδρίου.

Προς το παρόν βλέπουμε κάποιες διαθέσεις και ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ της ηγεσίας και των «αμφισβητιών» του, όμως δεν είναι σαφές τι θέλει να κάνει ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά. Με άλλα λόγια, δεν είναι σαφές τι θέλουν να κάνουν και πώς το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ναι μεν μεσολαβεί καλοκαίρι ύστερα από μια εσωκομματική αναταραχή που έχει τραβήξει ουσιαστικά έναν ολόκληρο χρόνο, όμως οι πολιτικές ανάγκες είναι πιεστικές για όλους μετά τις ευρωεκλογές και ο πολιτικός χρόνος ώς το φθινόπωρο είναι μακρύς.

Στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή – η οποία, αν δεν αλλάξει κάτι, θα γίνει το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουνίου, ταυτόχρονα με την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – αναμένεται η ηγεσία να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ώς το φθινόπωρο. Μένει να φανεί πόσο σαφής θα είναι αυτός ο χάρτης και κυρίως αν θα συνοδευτεί από σκληρές διαθέσεις απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Οι δύο πλευρές κυρίως δείχνουν να επενδύουν στο ροκάνισμα του χρόνου μέχρι να οργανωθούν και να δουν τι μπορούν να κάνουν και τι δεν μπορούν.

Κλεφτοπόλεμος

Από την ηγεσία τα πρώτα μηνύματα που έρχονται σχετίζονται με την εμπέδωση της κυριαρχίας της στο εσωτερικό, ενώ δεν υπάρχουν γρήγορες κινήσεις εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής. Άλλωστε ο Στέφανος Κασσελάκης αναχώρησε για τις ΗΠΑ και αναμένεται να επιστρέψει ίσα για την προετοιμασία του οργάνου. Μπορεί η αντιπολίτευση να θεωρεί το αποτέλεσμα απογοητευτικό, αφού με τίποτα δεν προμηνύει επιστροφή σε τροχιά εξουσίας, ωστόσο ο Κασσελάκης μιλάει για ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ η Κουμουνδούρου μιλά για αποτέλεσμα που «δίνει την εξουσιοδότηση να συνεχίσουμε με ορόσημο το συνέδριο του φθινοπώρου». Κοινώς, διεκδικεί χρόνο ώς το Συνέδριο όπου, όπως διαμηνύει, σκοπεύει να κάνει σαρωτικές αλλαγές σε δομές, όργανα και πρόσωπα.

Από την άλλη, όμως, είναι σαφές πως τα στελέχη της άλλης πλευράς, αν θέλουν να παλέψουν για τη θέση τους στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η ηγεσία διαμηνύει πως «κάποιες καριέρες θα τελειώσουν», θα συνεχίσουν το «αντάρτικο».

Προς το παρόν, η αντιπολίτευση ζητάει μετ’ επιτάσεως συμμετοχή στις διεργασίες για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, κάτι που δείχνει όμως δύσκολο να τρέξουν όσο το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κρίση και μάλιστα στην αρχή της. Οι πλατφόρμες πέφτουν βροχή, δείχνοντας κατ’ αρχάς ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο στο εσωτερικό και στελέχη υποστηρίζουν ότι ο συντονισμός και η συγκλίσεις θα αναζητηθούν στην πορεία.

Κασσελακικό by pass

Είναι δεδομένο επίσης πως το γεγονός ότι αυτά τα στελέχη δείχνουν να ανταποκρίνονται ουσιαστικά στο αίτημα της πλατφόρμας Τσίπρα για ενότητα και «μαζί», κάτι που έχει περιγραφεί σε αδρές γραμμές από τον ίδιο ή συνομιλητές του και προεκλογικά, ανησυχεί ιδιαιτέρως τον Κασσελάκη.

Από τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τις εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί μια σφήνα στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά, έχοντας μέσα σε μικρό χρόνο αμβλύνει τη στάση του στο θέμα των συνεργασιών. Επιχειρεί να στήσει ένα by pass στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά με το άνοιγμα για κοινοβουλευτική συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας (για την οποία οι περισσότεροι στον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν ούτε ν’ ακούν) και με πρωτοβουλίες για κοινή δράση έως και κοινά ψηφοδέλτια στα συνδικάτα και τα επιμελητήρια.

Όμως αντιλαμβάνεται ότι ο τρόπος που τίθεται το θέμα από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχει στόχο τον ίδιο, καθώς θεωρείται εμπόδιο στην υπόθεση των συγκλίσεων, στον βαθμό που κανένας αρχηγός δεν θέλει να συνομιλήσει μαζί του.

Επιπλέον, ουσιαστικά ήδη τον έχουν απορρίψει ως ηγεσία, καθώς τον θεωρούν «απολίτικο» έως και δεξιών πεποιθήσεων, αυταρχικό, άπειρο και άρα ρηχό πολιτικά, μη συνεργάσιμο και συνεννοήσιμο, πρόσωπο που του λείπει η σοβαρότητα κ.ο.κ.

Εξού και οι πρώτες κινήσεις του μετά τις εκλογές στόχευσαν στο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του απέναντι σε όλα τα ενδεχόμενα:

– Θα είναι παρών ως υποψήφιος στις κάλπες για την αρχηγία τυχόν κοινού σχήματος της Κεντροαριστεράς, εφόσον η ζωή δείξει ότι κάτι τέτοιο προχωρά και η κοινωνία το θέλει.

– Δεν θα διστάσει να αναμετρηθεί με τον ίδιο τον Τσίπρα, τον οποίο δείχνει να πιστεύει πως μπορεί να νικήσει.

Συμμάζεμα ή μήνυμα;

Το πιο πρόσφατο εσωκομματικό μήνυμα που στέλνει η ηγεσία με τις απολύσεις Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιώργου Τσίπρα είναι πως μπαίνει «τέλος στις αργομισθίες» στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους θιγόμενους να βλέπουν πολιτικά κίνητρα.

Το μήνυμα της Κουμουνδούρου για «συμμάζεμα» (μάλιστα για τα οικονομικά του κόμματος έγινε μια ενημέρωση στο Εκτελεστικό Γραφείο της Τρίτης από τον οικονομικό διευθυντή) δείχνει να προαναγγέλλει κι άλλες τέτοιες κινήσεις, αν και είναι άγνωστο αν θα γίνουν άμεσα ή σταδιακά, ώστε να είναι πιο ελεγχόμενες οι αντιδράσεις.

Πάντως τα δύο στελέχη, Θεοχαρόπουλος και Τσίπρας, στον δημόσιο λόγο τους τάσσονται υπέρ της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς – ο πρώτος και ο Γιάννης Ραγκούσης έχουν καταθέσει και πρόταση για εσωτερικό δημοψήφισμα επί του θέματος. Μένει επομένως να φανεί αν οι όποιες «αργομισθίες» μπουν στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα τυγχάνει να έχουν και διαφορετικές απόψεις από την ηγεσία, επομένως τότε θα πρόκειται (και) για «μήνυμα».

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και συνέντευξη στον Real fm στο πρόγραμμα του Μητσοτάκη την Πέμπτη

Στη Βουλή κατέθεσε ο Χάρης Μαμουλάκης το εξώδικο της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης

Κασσελάκης: «Ο Μεσαίωνας που εκφράζουν οι Κούγιες αυτού του τόπου να καταδικαστεί και από την ελληνική δικαιοσύνη»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Ανταλλαγή,syriza, antallagi