ΣΥΡΙΖΑ: Κάλπες για νέο αρχηγό στις 24/11 – «Χαμένοι στη μετάφραση» για το πόθεν έσχες που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία Σπίρτζη

Με το κλίμα να παραμένει εκρηκτικό, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενέκρινε χθες τον οδικό χάρτη που πρότεινε η πλειοψηφία για Έκτακτο Συνέδριο στις 1 – 3 Νοεμβρίου και εκλογή νέου αρχηγού στις 24 Νοεμβρίου.

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας πέρασε με 112 ψήφους στους 201 παρόντες, ενώ απορρίφθηκαν η πρόταση της Θ. Τζάκρη και της πλευράς Κασσελάκη, η οποία έλαβε 62 ψήφους και η πρόταση Πολάκη που έλαβε 9 ψήφους ενώ υπήρξαν και 2 λευκά.

Το θέμα του πόθεν έσχες επανήλθε και τέθηκε με πρόταση

του Χρήστου Σπίρτζη, η οποία πέρασε με 87 ψήφους υπέρ έναντι 84 κατά. Στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης, το θέμα είχε μείνει «εκτός ύλης» καθώς οι 87 δεν είχαν επιμείνει, στη λογική ότι όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να κριθούν στη βάση, αλλά και για να μην δοθεί η εντύπωση ότι μπαίνουν φωτογραφικά κριτήρια ώστε υποψήφιοι να κοπούν με διοικητικά μέτρα. Εξάλλου σε αυτό δεν ήταν ενιαία η πλειοψηφία σε επίπεδο ΠΓ. Όμως σε σύσκεψη των 87 το βράδυ της Παρασκευής, το ζήτημα επανήλθε από ορισμένους, με τον Χρήστο Σπίρτζη να αναλαμβάνει να το θέσει το απόγευμα του Σαββάτου στην Κεντρική Επιτροπή, όπου και πέρασε, προξενώντας ένταση, αντιπαραθέσεις και διαφορετικές ερμηνείες.

Η πρόταση Σπίρτζη ανέφερε πως «οι υποψήφιοι Πρόεδροι του κόμματος θα καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο».

Μετά την έγκρισή της, περίπου 30 -40 μέλη του οργάνου που υποστηρίζουν τον Κασσελάκη αποχώρησαν από την αίθουσα προκειμένου, όπως έλεγαν, να μην νομιμοποιήσουν την απόφαση και φώναζαν συνθήματα κατά της … «νομενκλατούρας», ενώ μέσα ξεσπούσε αντιπαράθεση για το αν η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των υποψηφίων σημαίνει ή προϋποθέτει και έλεγχο αυτών.

Επιπλέον, υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες για το αν με τη μη κατάθεσή του στο φάκελο του υποψηφίου στην προβλεπόμενη ημερομηνία (24 Οκτωβρίου) αυτομάτως απορρίπτεται η υποψηφιότητα ή αν η υποψηφιότητα φτάνει ως το συνέδριο και το σώμα αποφασίζει για την έγκρισή της ή όχι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Χρήστο Σπίρτζη η κατάθεση του πόθεν έσχες από τους υποψηφίους, μαζί με τις 30 υπογραφές που απαιτούνται, είναι «δεσμευτική», όπερ σημαίνει ότι δεν είναι υποψήφιος όποιος δεν καταθέσει το πλήρες πακέτο των απαιτούμενων εγγράφων, η υποψηφιότητά του δεν φτάνει ως το συνέδριο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης σημείωσε: «δεν κόβεται κανείς, αλλά δεν θα είναι και κάτω από το τραπέζι όλα αυτά που ακούμε τόσο καιρό. Δεν φτάνει στο συνέδριο όποιος δεν έχει καταθέσει 30 υπογραφές και πόθεν έσχες».

Αντιθέτως, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, το συνέδριο θα κρίνει αν ένας φάκελος υποψηφίου χωρίς πόθεν έσχες απορρίπτεται αμελητί ή περνάει. Η εισήγηση της ΚΕ είναι ότι «τα έγγραφα που θα συνοδεύουν την υποψηφιότητα θα εγκριθούν από το συνέδριο» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Παυσανία Παπαγεωργίου.

Χαμός και λόγω Χατζησωκράτη

Αντιπαράθεση υπήρξε για το ζήτημα της ταυτόχρονης εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προέβλεπε ταυτόχρονη εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής κατά τον πρώτο γύρο (24 Νοεμβρίου) όπως προβλέπει το καταστατικό. Ωστόσο ο Δημήτρης Χατζησωκράτης πρότεινε η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής να μην γίνει την ίδια μέρα της εκλογής προέδρου, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και αντιπαράθεση, με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη να δηλώνει ότι αποσύρει προς το παρόν την πρότασή του και αν την επαναφέρει θα συζητηθεί στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά τη συνεδρίαση η Νίνα Κασιμάτη έκανε λόγο για προσπάθεια χειραγώγησης της εκλογής προέδρου και νέων οργάνων και περαιτέρω για “προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα στις βουλήσεις της γραφειοκρατίας”.

Πέρασαν ο «σεβασμός» και η καταδίκη των αναφορών για «κουκουλοφόρους» και «εκτροπή»

Σημειώνεται ότι στην απόφαση της ΚΕ πέρασε και η ρήτρα της εισήγησης (αφού υπερψηφίστηκε ως ενιαία πρόταση) σύμφωνα με την οποία «η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων».

Επίσης, πέρασε τροπολογία του Θανάση Θεοχαρόπουλου με καταδίκη για τις αναφορές Κασσελάκη και των υποστηρικτών του στο κόμμα για «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες» και «εκτροπή».

Πολάκης: Αιχμές και αποστάσεις ασφαλείας από Κασσελάκη

Ο Παύλος Πολάκης, απέφυγε την ταύτιση με την πλευρά Τζάκρη -Κασσελάκη και έτσι, μολονότι οι δύο προτάσεις για φαστ τρακ διαδικασίες έμοιαζαν (με τη βασική διαφορά ότι η πρόταση του Χανιώτη βουλευτή ζητούσε να οριστούν σύνεδροι εκείνοι που είχαν εκλεγεί στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου) δεν ενοποιήθηκαν. Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε, δεν μπορούσαν από κοινού να απειλήσουν το χρονοδιάγραμμα της πλειοψηφίας.

Στην ομιλία του ο Παύλος Πολάκης άφησε αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ότι με την δευτερομιλία του στην ΚΕ της 7ης και 8ης Σεπτεμβρίου, έδειξε να αντιδρά «σε ένα αποτέλεσμα που δεν περίμενε». Είπε επίσης πως στήριξε «αρχικά το Στέφανο, προσπάθησα να βοηθήσω, συγχωρέσα πάρα πολλές ατιμίες απέναντι μου, δεν βγήκα ποτέ να πω πράγματα δημόσια. Όμως, έτσι δεν πάμε μπροστά και κυρίως δεν νικάμε και λόγω ηγεσίας και λόγω γραμμής».

Κρίνοντας το αποτέλεσμα κατά το πέρας της συνεδρίασης με δήλωσή του σχολίασε πως ο ίδιος εξακολουθεί να θεωρεί πως η δική του πρόταση για Διαρκές Συνέδριο στις 5 Οκτωβρίου και κάλπες στις 3 Νοεμβρίου «θα έδινε μια πιο άμεση λύση στην κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα», ωστόσο είπε, η πλειοψηφία αποφάσισε. Ως εκ τούτου, είπε «θα οργώσω όλη τη χώρα προκειμένου να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρέπει πραγματικά να τιμήσει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως η δύναμη η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει στην πτώση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη».

Έδειξε επιπλέον να διαφωνεί με την πρωτοβουλία Σπίρτζη να θέσει το θέμα του πόθεν έσχες ως προϋπόθεση υποψηφιότητας, αφήνοντας υπόνοιες ότι έτσι θυματοποιείται ο Κασσελάκης: «Στην πρόταση που έκανα είπα ότι η μόνη προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος είναι οι 30 υπογραφές από μέλη της κεντρικής επιτροπής και βουλευτές ευρωβουλευτές. Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων να το παίξουν θύματα» είπε μεταξύ άλλων.

Φάμελλος με φουλ αιχμές για Κασσελάκη και “άρωμα” υποψηφιότητας

Ουκ ολίγες αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη είχε και η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου, στην οποία ορισμένοι είδαν διάθεση να εκπέμψει «αρχηγικό» στίγμα, με φόντο και τις πληροφορίες που τον θέλουν να βρίσκεται κοντά σε απόφαση για υποψηφιότητα.

Ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καταλόγισε στον Κασσελάκη, «πολιτικές παλινωδίες»», παραβίαση των αποφάσεων» του συνεδρίου και «προσωπική υπερπροβολή», ενώ είπε πως οι επιλογές του είναι αυτές που οδήγησαν σε μομφή, αλλά και πως «εξυπηρέτησαν το σχέδιο Μητσοτάκη». Είπε επιπλέον πως με τον διχασμό της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και με τις καταστατικές αλλαγές που πρότεινε, μεταξύ αυτών και η αλλαγή στο όνομα, απέδειξαν την απόσταση που τον χωρίζει «από τις ιδέες μας αλλά και από τα χαρακτηριστικά του κόμματός μας». Για να προσθέσει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, «δεν ήθελε αυτό το κόμμα, ένα άλλο ήθελε».

Σε σχέση με τις υποψηφιότητες, τόνισε ότι αυτές οφείλουν να «εκφράζουν, να εξασφαλίζουν και να εγγυώνται την ενότητα, τη συλλογικότητα. Αλλά και τις αξίες και τις ιδέες της αριστεράς. Και φυσικά να δεσμεύονται για το σεβασμό των συλλογικών οργάνων και των αποφάσεων αυτών, όπου εκεί είχαμε και τη μεγαλύτερη ασυνέπεια». Στοιχεία, που υπαινίχθηκε πως ο ίδιος μπορεί να υπηρετήσει: «Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Η ΚΟ υπηρέτησε με συνέπεια αυτό το στόχο για 14 μήνες».

Πρόκληση Κασσελάκη σε Γεροβασίλη

Στο μεταξύ, ο Στέφανος Κασσελάκης για μία ακόμη φορά, επέλεξε να δηλώσει την παρουσία του απέναντι σε συνεδρίαση οργάνου. Μάλιστα επέλεξε την έδρα της Όλγας Γεροβασίλη, την Άρτα, προκειμένου να κάνει την επανεμφάνισή του, καθώς πραγματοποίησε μια μικρή περιοδεία στο κέντρο της πόλης.

Η Όλγα Γεροβασίλη, σηκώνοντας το γάντι της πρόκλησης σχολίασε μέσω facebook κάνοντας λόγο για «ανασφάλεια»:

«Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου. Εξάλλου στην Άρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι».

Η κίνηση Κασσελάκη ήρθε να προστεθεί στην αλυσίδα των ενεργειών που δείχνουν να προετοιμάζουν το έδαφος για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του η οποία αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης:

Διαγραφή Σαλμά: Το μήνυμα Μητσοτάκη στους αντάρτες βουλευτές της ΝΔ και ο φόβος για ξήλωμα του γαλάζιου πουλόβερ 

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Με 112 ψήφους εγκρίθηκε η εισήγηση της πλειοψηφίας για κάλπες στις 24 Νοεμβρίου

Διαγραφή Μάριου Σαλμά: Το «basta» του Μητσοτάκη και το μήνυμα στους «αντάρτες»

Keywords
Τυχαία Θέματα