ΣΥΡΙΖΑ: Οι «σημαίες» των υποψηφίων προέδρων – Πού θα κριθεί το παιχνίδι, τι συγκινεί τη βάση


Στην τελική ευθεία μπαίνει η μάχη ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Πλην εξαιρετικού απροόπτου, το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 8 με 10 Νοεμβρίου και θα λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις, με σημαντικότερη όλων αυτή για τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στη διαδικασία. Και στη συνέχεια, θα στηθούν οι κάλπες στις 24 Νοεμβρίου και, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, την 1η Δεκεμβρίου.

Δυνητικά υποψήφιοι είναι πέντε πρόσωπα. Όσοι δηλαδή κατέθεσαν

τις υπογραφές και το πόθεν έσχες τους. Η κεντρική επιτροπή θεωρεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ανταποκρίνεται στο κριτήριο του «σεβασμού στις συλλογικές αποφάσεις» και έχει αποκλείσει την υποψηφιότητά του, αλλά αυτό θα κριθεί στο συνέδριο και μόνο. Το οποίο συνέδριο έχει την τελική και οριστική αρμοδιότητα να εγκρίνει ή να απορρίψει υποψηφιότητες.

Αυτό το θέμα άλλωστε, του αποκλεισμού του κ. Κασσελάκη, έχει καταστεί το πιο πολυσυζητημένο αυτής της εσωκομματικής διαδικασίας. Και φαίνεται ότι έχει λειτουργήσει εντελώς αντίθετα από τις επιδιώξεις όσων το εμπνεύστηκαν.

Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι δραστηριοποιούνται έντονα αυτές τις ημέρες, ενόψει και της εκλογής συνέδρων το Σαββατοκύριακο, θέτοντας τα διακυβεύματα της μάχης.

Τουλάχιστον οι τέσσερις φαίνεται να έχουν ένα πλαίσιο θέσεων και προταγμάτων, ενώ ο Απόστολος Γκλέτσος δεν έχει καταφέρει να δώσει κάποιο σαφές στίγμα. Η παρουσία του στην κούρσα εξαντλείται σε επιθέσεις προς τον κ. Κασσελάκη και σε αμήχανες πολιτικές αναφορές.

Οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι κινούνται έχοντας κάποιες «σημαίες»:

 Ο Στέφανος Κασσελάκης θέτει το θέμα της δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις μεθοδεύσεις εναντίον του. Και εμπλουτίζει έτσι τη ρητορική περί της ανάγκης ριζικών αλλαγών στο κόμμα, ώστε να καταστεί ένας σύγχρονος πολιτικός σχηματισμός της κεντροαριστεράς, με δυνατότητα να απευθυνθεί σε νέα κοινά.Ο Σωκράτης Φάμελλος θέτει ως πρόταγμα «να φτιάξουμε ξανά το σπίτι μας, τον ΣΥΡΙΖΑ» και την «επιστροφή στην πολιτική και τη σοβαρότητα», ποντάροντας στην απογοήτευση εκείνων που απογοητεύτηκαν και θεωρούν ότι τον τελευταίο χρόνο και ίσως και από πιο πριν, ο χώρος έχει απαξιωθεί και κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί.Ο Παύλος Πολάκης προτάσσει την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα λαϊκό και μαχητικό, με σαφές και οξύ προγραμματικό λόγο, υιοθετώντας  συγκρουσιακή στρατηγική με τη διαπλοκή και τα συμφέροντα. Υπέρμαχος της στροφής προς τα αριστερά, χωρίς θολούρες και αλληθωρίσματα προς μία υποταγμένη στο σύστημα κεντροαριστερά.Ο Νικόλας Φαραντούρης προβάλει ένα δεκάλογο αλλαγών για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με πολιτικές προτάσεις για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, με αιχμές την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την οικονομία.

Μετά από έντονη αντιπαράθεση εβδομάδων πάντως και ενώ τα περιθώρια για ανατροπές στενεύουν, τα βασικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων δίνουν σαφές προβάδισμα στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς το θέμα της δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να λειτουργεί καταλυτικά. Η δε προσπάθεια αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του, δείχνει να παίζει καταλυτικό ρόλο, θέτοντας σε δεύτερο πλάνο όλα τα υπόλοιπα. Η εμμονή της πλειοψηφίας των 87 και των συμμάχων τους, προσδιορίζει τελικά σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πεδίο της μάχης – με αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Τα κρίσιμα μεγέθη που θα παίξουν ρόλο στην εκλογή συνέδρων και άρα στον έλεγχο του συνεδρίου, που θα κληθεί να πάρει τις καθοριστικές αποφάσεις είναι τα εξής:

1. Η συμμετοχή όσων είναι ήδη το κόμμα – η διάχυτη απογοήτευση και η δυσφορία έχουν απομακρύνει μεγάλο κομμάτι από τις διαδικασίες.

2. Η εγγραφή νέων μελών – κυρίως η πλευρά Κασσελάκη, αλλά και εκείνη του Πολάκη έχουν να περιμένουν από τη εισροή νέων κοινών.

3. Η επανεγγραφή παλαιών μελών – σε αυτό ποντάρει πολύ το στρατόπεδο Φάμελλου, καθώς πρόκειται κυρίως για μέλη που αποχώρησαν επί Κασσελάκη, είτε προς τη Νέα Αριστερά, είτε προς άλλες κατευθύνσεις.

4. Η οργανωτική αποτελεσματικότητα των αντιμαχόμενων στρατοπέδων θα παίξει το ρόλο της, διότι θα κρίνει εάν οι συσχετισμοί στη βάση θα αποτυπωθούν πράγματι και στους συνεδριακούς συσχετισμούς.

Να σημειωθεί ότι ουδείς έχει ακόμα σαφής εικόνα των κινήσεων στην οργανωμένη βάση.

Στις εκλογές του 2023 είχαν ψηφίσει 150.000 άνθρωποι. Αρκετές χιλιάδες αποχώρησαν, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι έχει γίνει η εκκαθάριση του μητρώου.

Και δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το πόσα μέλη εγγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των υποψηφίων.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίσιμη εκλογή συνέδρων το προσεχές Σαββατοκύριακο και οι ανησυχίες πλειοψηφίας και Κασσελάκη

Στέφανος Κασσελάκης: Δεν αναγνωρίζω τον αποκλεισμό μου – «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ανάγκη τη δημοκρατία» (Video)

Μητσοτάκης: 84 χρόνια μετά την 28η Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και παράγοντας ειρήνης

Keywords
Τυχαία Θέματα