Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής

Η ανθρώπινη όρεξη για γλυκύτητα είναι έμφυτη και εξακολουθεί να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική, την εθνικότητα και από τις προσωπικές εμπειρίες που κερδίζει κανείς από τα τρόφιμα. Ωστόσο με την αύξηση των θεμάτων που αφορούν την παγκόσμια υγεία, την οικονομική επιβάρυνση που φέρνει η παχυσαρκία και των σχετικών μη μεταδιδόμενων ασθενειών, η επιθυμία μας για γλυκιά γεύση και οι επιπτώσεις που έχει στις διατροφικές επιλογές όπως επίσης και στη διαχείριση του βάρους βρίσκεται στη κεντρική σκηνή στο Βερολίνο.

Στο 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής, η εστίαση

στη γλυκύτητα έχει προσελκύσει ειδικούς από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν το πως η προτίμηση μας για γλυκιές τροφές μπορεί να ελεγχθεί μέσα στο πλαίσιο της διατροφής και της υγείας. Το συμπόσιο συγκέντρωσε κορυφαίους ειδικούς στη ψυχολογία, τη διατροφή και τις επιστήμες της συμπεριφοράς για να παρουσιάσουν τις τελευταίες τους γνώσεις σχετικά με της χαμηλές θερμίδες που έχουν οι γλυκαντικές ουσίες και κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν στην ικανοποίηση της επιθυμίας μας για γλυκιά γεύση χωρίς προστιθέμενες ουσίες.

Παρουσιάζοντας τους ομιλητές, ο καθηγητής Δρ. Fred Brouns πρόεδρος του «Health Food Innovation» από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, αναγνώρισε το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης έδωσαν πολλή προσοχή σε συγκρουόμενες επιστήμες σχετικά με τις επιπτώσεις στο μεταβολισμό από τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες. Έτσι το συνέδριο έχει σκοπό να δείξει που βρίσκονται οι αποδείξεις για να μπορούν οι διατροφολόγοι και άλλοι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας να είναι σίγουροι για το ρόλο των γλυκαντικών με χαμηλές θερμίδες.

Εξετάζοντας συγκεκριμένα την όρεξη μας για γλυκιά γεύση η Δρ. France Bellisle κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότερα από 30 χρόνια έρευνας με διάφορες πρακτικές, έδειξαν ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες δεν αυξάνουν την επιθυμία μας για γλυκύτητα, γεγονός που αποδεικνύει ότι πράγματι μπορούν να οδηγήσουν και σε μείωση της όρεξης για γλυκά προϊόντα.

Ο καθηγητής Peter Rogers παρουσίασε τα στοιχεία της ανασκόπησης του που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στο International Journal of Obesity, η οποία ανέλυε όλες τις μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των γλυκαντικών με χαμηλές θερμίδες στο σωματικό βάρος και στην πρόσληψη ενέργειας. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Rogers «το ισοζύγιο των ενδείξεων δείχνει ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών που αντικαθιστούν τη ζάχαρη σε παιδιά και ενήλικες, οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη βάρους και μπορεί ενδεχομένως να συγκριθεί με το νερό».

Με βάση τα συμπεράσματα από την Δρ. Bellisle και τον καθηγητή Rogers η Sigrid Gibson παρουσίασε αποτελέσματα από διεθνής μελέτες που αφορούν την ποιότητα διατροφής σε όσους χρησιμοποιούν γλυκαντικές ουσίες με χαμηλές θερμίδες. Τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό με την πρόσφατη δουλεία που έκανε το National Diet and Nutrition Survey (NDNS) του Ηνωμένου Βασιλείου, υποδουλώνουν ψηλότερη βαθμολογία στον δείκτη υγιεινής διατροφής για καταναλωτές που χρησιμοποιούν αναψυκτικά με χαμηλές θερμίδες σε σύγκριση με αυτούς που χρησιμοποιούν ζαχαρούχα αναψυκτικά. Αυτό αποδεικνύει ότι οι καταναλωτές που προτιμούν τις χαμηλές θερμίδες τείνουν να έχουν καλύτερη ποιότητα διατροφής η οποία περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και λιγότερα τρόφιμα που περιέχουν λίπος και ζάχαρη.

Ο πλούτος της επιστήμης επιβεβαιώνει ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες είναι βοηθητικές και ακόμη ευεργετικές στη σημερινή διατροφή. «Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες δεν είναι μαγικές σφαίρες, αλλά ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαχείριση του βάρους, χωρίς να επηρεάζει την ευχάριστη γεύση των γλυκαντικών» τόνισε η Sigrid Gibson. Με την παροχή γλυκαντικών χωρίς τις θερμίδες τα άτομα μπορούν να πετύχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή και τρόπο ζωής.

Keywords
Τυχαία Θέματα