Κιμ Γιονγκ Ουν: Η 11η Απριλίου, το τρένο στην Ουονσάν και η «απόδειξη» ότι ζει

Τα τελευταία 24ωρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση ή ακόμα και νεκρό μετά από μία χειρουργική επέμβαση στην καρδία. Παρά το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας όσο και των ΗΠΑ έχουν αναφέρει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, η απουσία δημόσιας εμφάνισης του ισχυρού άντρα της Πιονγιάνγκ από τις 11 Απριλίου εντείνει τις υποψίες ότι ίσως να έχουν βάση οι πληροφορίες.

Αρχικά, με βάση την επίσημη πληροφόρηση από τον ειδικό

σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε Ιν, ο οποίος απάντησε στις φήμες που ήθελαν τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «ζωντανός και καλά στην υγεία του».

Εξήγησε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης βρίσκεται από τις 13 Απριλίου στην Ουονσάν, ένα παραθεριστικό θέρετρο στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία ύποπτη κίνηση», υπογράμμισε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN από την πλευρά του, επικαλούμενο Αμερικανικό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι η Ουάσιγκτον «εξετάζει πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται «σε σοβαρό κίνδυνο αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση».

Όμως την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εκτιμήσει ότι οι πληροφορίες για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Κιμ είναι «λανθασμένες».

Πότε «εθεάθη» τελευταία φορά

Οι εικασίες για την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν αυξηθεί μετά την απουσία του από τους εορτασμούς της επετείου της 15ης Απριλίου. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι η πιο σημαντική στο πολιτικό ημερολόγιο της Βόρειας Κορέας καθώς είναι τα γενέθλια του ιδρυτή του καθεστώτος της χώρας, του Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του νυν Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Κιμ ήταν στις 11 Απριλίου όταν συνήλθε το πολιτικό γραφείο του κυβερνώντος κόμματος και την επομένη όταν επισκέφθηκε μια αεροπορική βάση.

Η Daily NK, ένα διαδικτυακό μέσο το οποίο διαχειρίζονται Βορειοκορεάτες που έχουν αποσκιρτήσει, είχε μεταδώσει ότι ο Κιμ υπεβλήθη τον Απρίλιο σε επέμβαση λόγω των καρδιαγγειακών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και τώρα αναρρώνει σε έπαυλη στην επαρχία Βόρεια Πιονγκάν.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή από τη Βόρεια Κορέα η Daily NK πρόσθεσε ότι ο Κιμ, που είναι περίπου 30 ετών, χρειάστηκε να υποβληθεί εκτάκτως σε επέμβαση για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που συνδέονται «με το υπερβολικό κάπνισμα, την παχυσαρκία και την κούραση».

Από την πλευρά της η Νότια Κορέα, που τεχνικά εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Βόρεια, είχε υποβαθμίσει την αξία των πληροφοριών αυτών.

«Δεν διαθέτουμε στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε» τις εικασίες αυτές «και μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία συγκεκριμένη ενέργεια στο εσωτερικό της Βόρειας Κορέας», επεσήμανε το γραφείο του Νοτιοκορεάτη προέδρου την προηγούμενη εβδομάδα.

Το τρένο στην Ουονσάν

Η Βόρεια Κορέα ελέγχει αυστηρά κάθε πληροφορία που αφορά στον ηγέτη της, ο οποίος αντιμετωπίζεται σχεδόν σαν θεός εντός της χώρας. Η απουσία του από τα επίσημα κρατικά μέσα συχνά πυροδοτεί θεωρίες και φήμες για την κατάσταση της υγείας του.

Επίσης, η χώρα δεν έχει ελευθερία του Τύπου, ενώ ότι έχει να κάνει με τον ηγέτη της καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Αναλυτές για να αντλήσουν έστω και λίγες πληροφορίες βασίζονται κυρίως στη σάρωση των ειδήσεων από το κρατικό μέσο και στην παρακολούθηση προπαγανδιστικών βίντεο.

Μια ιστοσελίδα, η οποία ειδικεύεται στα ζητήματα της Βόρειας Κορέας, δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες από το ειδικό τρένο που πιθανότατα ανήκει στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα ανέφερε ότι το τρένο ήταν σταθμευμένο στον «σταθμό ηγεσίας» στη Ουονσάν στις 21 Απριλίου και 23 Απριλίου. Ο σταθμός προορίζεται για χρήση από την οικογένεια Κιμ, ανέφερε. Αν και η ομάδα σημείωσε πως ήταν πιθανότατα το τρένο του Κιμ Γιονγκ Ουν, το Reuters δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσει ανεξάρτητα, ούτε αν ήταν στη Ουονσάν.

Η παρουσία του τρένου δεν αποδεικνύει τη θέση του Βορειοκορεάτη ηγέτη, ούτε υποδεικνύει κάτι για την υγεία του, αλλά ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της Νότιας Κορέας ότι ο Κιμ παραμένει σε περιοχή στην ανατολική ακτή της χώρας.

Η «απόδειξη» ότι είναι ζωντανός

Μία κρατική εφημερίδα της Βόρειας Κορέας αποφάσισε να θέσει τέρμα στις φήμες για τον ηγέτη της χώρας, δίνοντας στη δημοσιότητα αποδείξεις ότι είναι ζωντανός. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Rodong Sinmun ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στο προσωπικό που εργάζεται στα οικοδομικά έργα ανάπλασης της πόλης Σαμιτζιγιόν- ένα από τα πιο φιλόδοξα αναπτυξιακά εγχειρήματα της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κιμ «έστειλε ευχαριστίες» στους εργάτες που δουλεύουν στην ανακατασκευή αυτού που έχει χαρακτηριστεί ως «ιδανικό σοσιαλιστικό χωριό». Θεωρείται πως είναι το μέρος όπου είχε γεννηθεί ο πατέρας του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, και βρίσκεται στους πρόποδες του «ιερού όρους» Παεκτού. 

Διαβάστε επίσης:

Σε θέρετρο εντοπίστηκε το τρένο του Κιμ Γιονγκ Ουν-Πληθαίνουν τα σενάρια

Κιμ Γιονγκ Ουν:Η απουσία που εντείνει το μυστήριο και οι τελευταίες εμφανίσεις

Ιαπωνικά ΜΜΕ: Σε κώμα ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Κιμ Γιονγκ Ουν: «Ζει και είναι καλά» υποστηρίζει αξιωματούχος της Σεούλ

Keywords
Τυχαία Θέματα