ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Το φυτό της Ευρώπης...
Μπορεί η συμφωνία για την Ελλάδα να είναι επώδυνη για τον ελληνικό λαό, την ίδια ώρα όμως έχει ανοίξει και μια μεγάλη συζήτηση για το αν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουν οι λαοί της. Ευχόμαστε να μπορέσει αυτή η συζήτηση να οδηγήσει σε μια νέα αρχή, με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες. Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ένας νέος πολιτικός με όραμα, το έθεσε σαφώς μετά την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα: «Παραμένει η ανάγκη

να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, να επενδύσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη. Πρέπει να ποτίσουμε το φυτό της Ευρώπης, διαφορετικά θα ξεραθεί». Πολύ επιτυχής η παρομοίωση.

Πρώτα απ’ όλα, όμως, θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι ποιο ακριβώς είναι... το φυτό της Ευρώπης που πρέπει να ποτιστεί. Είναι λαχανάκια Βρυξελλών; Είναι ελιά της Ιταλίας και της Ελλάδας; Είναι γερμανικό έλατο; Είναι γαλλικό τριαντάφυλλο από τους κήπους των Βερσαλλιών; Ας καταλήξουν, λοιπόν, ποιο είναι το κοινό φυτό της Ευρώπης και ας αφήσει ο καθένας στο περιθώριο το εθνικό του δέντρο. Οι κοινές ευρωπαϊκές ρίζες, πάνω στις οποίες βλάστησε και μεγάλωσε το ευρωπαϊκό όραμα, όπως το είχαν σχεδιάσει οι εμπνευστές του, ώστε στη σκιά του να βρουν οι ευρωπαϊκοί λαοί καταφύγιο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, αυτές λοιπόν οι ρίζες πρέπει να ανακαλυφθούν ξανά, για να δώσουν τους νέους βλαστούς, για μια νέα, πιο ανθρώπινη Ευρώπη.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ι. Κασουλίδης: Εθνικός ηγέτης ο Αλέξης Τσίπρας
Ύμνους για τον Αλέξη Τσίπρα και βολές κατά της Ευρώπης ακούσαμε από τον Ιωάννη Κασουλίδη σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. «Ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριεφέρθη ως εθνικός ηγέτης, έθεσε υπεράνω όλων το συμφέρον της Ελλάδας», τόνισε σε μία ομολογουμένως ορθής, κατά το πλείστον, ανάλυσής του. Περιέγραψε ως «νύκτα ντροπής» για την Ευρώπη όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή και θυμήθηκε τα ίδια που υπέστη ο Νίκος Αναστασιάδης, στο Γιούρογκρουπ της 13ης Μαρτίου 2013.

Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρωζώνη. Ανέφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, την πλουσιότερη οικονομικά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παρουσιάζει ανάπτυξη μόλις 2%, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, ως αποτέλεσμα του ευρύτερου ευρωσκεπτικισμού που σαρώνει την Ευρώπη, λόγω της πολιτικής της λιτότητας. Τόνισε, όμως, ότι μακροπρόθεσμοι εθνικοί στόχοι επιβάλλουν την παραμονή της Ελλάδας μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως άλλωστε και της Κύπρου. Η Κύπρος μπήκε στην Ευρώπη χάρις στη στήριξη της Ελλάδας και θα είναι τραγωδία, αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρώπη, τόνισε.
Κ. Α.

Και το ΔΗΚΟ απορρίπτει κατάλυση
Ο Ν. Αναστασιάδης ισχυρίζεται πως το πιθανό, μελλοντικό ομόσπονδο, διζωνικό, δικοινοτικό, κτλ, κράτος που θα προκύψει, ενδεχομένως, από τις συνομιλίες θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έτσι πιστεύει, έτσι ισχυρίζεται και αυτό θέλει να πιστέψουμε. Εμείς δεν τον πιστεύουμε, επειδή τα σχέδια της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα: Κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επανάκτησή της. Δεν διάβασαν τον Νταβούτογλου; Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση για την αποφράδα ημέρα του πραξικοπήματος, είπε:

«Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε πως η λύση θα είναι πικρή και οδυνηρή. Εμείς, όμως, λύση διχοτομική δεν αποδεχόμαστε. Δεν αποδεχόμαστε λύση που να καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο. Δεν αποδεχόμαστε λύση εθνικού ξεκαθαρίσματος, που να θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Δεν αποδεχόμαστε λύση που να δίνει επεμβατικά ή άλλα δικαιώματα στην Τουρκία. Δεν αποδεχόμαστε λύση ‘καλής γειτονίας’ δύο κρατιδίων. Δεν αποδεχόμαστε λύση που να μην είναι λειτουργική, γιατί πολύ απλά μια τέτοια λύση δεν θα είναι βιώσιμη. Δεν αποδεχόμαστε λύση, που να μας κατατάσσει σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ξεκάθαρο το ΔΗΚΟ, όπως και η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ, οι Οικολόγοι και η Συμμαχία Πολιτών, συν η πλειοψηφία του λαού: Όχι στη διζωνική όπως συζητείται. Τι είδους λύση, τέλος πάντων, αναζητείται;
Σ.Ι.

Για μία… πίτα σουβλάκια!
Οι νέοι μας κατατάσσονται στην Εθνική Φρουρά για να καταστούν άξιοι και ικανοί να υπερασπίσουν την πατρίδα και την οικογένειά τους, τις ρίζες και την ιστορία τους, το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Ο στόχος τους είναι ο Τούρκος που πατεί τα ιερά χώματα της Κύπρου μας. Καλούνται, με τη βοήθεια των αξιωματικών-εκπαιδευτών τους, να καταστούν ικανοί να φέρουν σε πέρας οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί. Με απλά λόγια, να υπηρετήσουν και να προασπίσουν την ασφάλεια της πατρίδας τους.

Αυτό που συνέβη σε ΚΕΝ είναι ανήκουστο αλλ' ενδεικτικό μιας αχαρακτήριστης νοοτροπίας που, δυστυχώς, ξεκινά από το σπίτι. Δεκάδες νεοσύλλεκτοι επέπεσαν εναντίον δύο στρατονόμων, επειδή προφανώς έκαναν παρατήρηση σε νεοσύλλεκτο, που αγόρασε ή του έφεραν μία πίτα… σουβλάκια. Είναι γνωστό ότι σήμερα οι νεοσύλλεκτοι και γενικά οι εθνοφρουροί διάγουν υπό συνθήκες απείρως καλύτερες από τη δική μας εποχή. Σήμερα η ΕΦ κατάντησε… ξενοδοχείο και αυτό δεν είναι αρνητικό. Όμως, νεοσύλλεκτοι να συμπλακούν για μία… πίτα σουβλάκια! Είναι η ίδια νοοτροπία με εκείνους που συμπλέκονται για ομάδες. Και η τουρκική κατοχή της πατρίδας μας; Και ο γέρο-Πενταδάκτυλος που τον βρομίζει εκείνη η τουρκική κοπριά; Και όλοι εκείνοι οι ήρωές μας που τιμούμε αυτές τις αποφράδες μέρες; Τίποτε από αυτά δεν συγκινεί μερίδα νέων μας; Παρά μόνο μία... πίτα σουβλάκια;
Σ.Ι.

Νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών;
Ο παραιτηθείς Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του, υποστηρίζει πως η συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα συνιστά πραξικόπημα. Ιδού τι είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας: «Αυτή είναι η πολιτική της ταπείνωσης. Η Τρόικα βεβαιώθηκε ότι θα κάνει τον Αλέξη Τσίπρα να ''φάει'' καθεμία λέξη κριτικής που ξεστόμισε για την Τρόικα τα τελευταία πέντε χρόνια. Όχι μόνο αυτούς τους έξι μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση, αλλά και τα χρόνια πριν από αυτό. Δεν έχει καμία σχέση με τα οικονομικά. Δεν έχει σχέση με το να βάλουν την Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης. Αυτή είναι η νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών, που στοιχειώνει ξανά την Ευρώπη και ο Πρωθυπουργός το γνωρίζει. Ξέρει ότι είναι καταδικασμένος αν το κάνει, και καταδικασμένος αν δεν το κάνει», είπε.

Ο Γ. Βαρουφάκης συνέκρινε τους όρους με το πραξικόπημα του 1967. «Τότε, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για να καταλυθεί η δημοκρατία ήταν τα τανκς. Αυτήν τη φορά ήταν οι τράπεζες. Οι τράπεζες χρησιμοποιήθηκαν από ξένες δυνάμεις για να καταλάβουν την κυβέρνηση. Η διαφορά είναι πως αυτήν τη φορά καταλαμβάνουν όλη τη δημόσια περιουσία». Γιατί, όμως, η Ελλάδα μας έφτασε στο σημερινό κατάντημα; Ο Βαρουφάκης δεν εξηγεί. Παλιά εγκλήματα και σημερινές αμαρτίες…
Σ.Ι.

Γερούν ο ρεβανσιστής
Ακόμη και μετά την επίτευξη συμφωνίας και ενώ επέκειτο η ψήφισή της από τη Βουλή των Ελλήνων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν μπορεί να τιθασεύσει τα ανθελληνικά του σύνδρομα και καταφεύγει σε προκλήσεις κατά της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα που κατά κόρον χρησιμοποιήθηκαν κατά της ελληνικής κυβέρνησης, τον τελευταίο καιρό. «Δεν τρέφω καμία συμπάθεια στην ελληνική κυβέρνηση, όμως τρέφω συμπάθεια στον πληθυσμό της Ελλάδας», είπε μεταξύ άλλων ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών, η χώρα του οποίου, μαζί με τη Φινλανδία και τη Γερμανία, αποτελούν τους σημαιοφόρους του Grexit.

Ουδείς μπορεί να παραγράψει τα λάθη του Αλέξη Τσίπρα. Ας αφήσει όμως κριτή τον μόνο αρμόδιο, τον ελληνικό λαό, ο Ολλανδός Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ. Και όσον αφορά τα αισθήματά του έναντι του ελληνικού λαού, μετρήθηκαν επανειλημμένα και αποδείχθηκαν εχθρικά, εκδικητικά και ρεβανσιστικά. Είναι όμως και κάτι άλλο: Όταν η ευρωπαϊκή πλευρά θέτει θέμα αξιοπιστίας για την ελληνική πλευρά, καλό θα είναι να αναγνωρίζει ότι θέμα αξιοπιστίας προβάλλει και για τη δική της πλευρά. Διότι, αμέσως μετά την επίτευξη μίας συμφωνίας, εκείνο που προέχει είναι η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης, η αποφυγή προκλητικών δηλώσεων και η καταβολή προσπαθειών για να προχωρήσει ομαλά η εφαρμογή της συμφωνίας. Δεν δυναμιτίζεις το κλίμα, εκτός και αν ο Γερούν θέλει να δυναμιτίσει και τη συμφωνία.
Κ.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα