Γαλλία: Εντείνεται η πίεση στον Μακρόν να ορίσει γρήγορα τον διάδοχο του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία

Επιστροφή στα δύσκολα αυτή την εβδομάδα για τον Εμανουέλ Μακρόν μετά τα λαμπρά θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων.

Σημαντικοί σύμμαχοι του Γάλλου προέδρου εντείνουν την πίεση στον Μακρόν να ορίσει γρήγορα τον νέο πρωθυπουργό, καθώς λιγοστεύει ο χρόνος για να περάσει ένα νομοσχέδιο για τις κρατικές δαπάνες πριν από το τέλος του έτους.

Ο βετεράνος κεντρώος ΦρανσουάΜπαϊρού, που έχει αναφερθεί από γαλλικάΜΜΕ ως πιθανός διάδοχος του Μισέλ Μπαρνιέστο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν,προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι«δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»,

ενώη πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσηςκαι μέλος του κόμματος του Μακρόν, ΓιαέλΜπράουν-Πιβέ, κάλεσε τονένοικο του Ελυζέ στη διάρκεια ραδιοφωνικήςεκπομπής χθες Κυριακή να ορίσει έναννέο πρωθυπουργό «τις επόμενες ώρες».

Ο Μακρόν συνεχίζει σήμερα τιςδιαβουλεύσεις με Πράσινους καιΚομμουνιστές

Την Παρασκευή ο Μακρόν συναντήθηκε με σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες από το κόμμα, καθώς και με κεντροδεξιούς πολιτικούς και Σοσιαλιστές βουλευτές στο πλαίσιο της αναζήτησης ενός πρωθυπουργού που θα αντέξει παραπάνω από τον Μπαρνιέ στο πόστο και σήμερα συνεχίζει τις διαβουλεύσεις υποδεχόμενος στο Ελυζέ εκπροσώπους της ανεξάρτητης ομάδας Liot, των Κομμουνιστών και των Πρασίνων.

Η ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία του πρώην τροτσκιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν αρνήθηκε να μετάσχει στις συζητήσεις και η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν δεν προσκλήθηκε με τον πρόεδρο του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά να δηλώνει χθες στο δίκτυο France 3 εμφανώς ενοχλημένος: «Ζητώ να γίνουμε δεκτοί με την Μαρίν Λεπέν για να παρουσιάσουμε τις κόκκινες γραμμές μας. Δεν μπορεί να παριστάνει [ο Μακρόν] ότι δεν υπάρχουμε», λίγες μέρες αφότου η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς τόνισε ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να μειώσει με πιο βραδείς ρυθμούς το έλλειμμα.

Μάλιστα στην ίδια συνέντευξη ο Μπαρντελά αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Συρία και μία ενδεχόμενη νέα προσφυγική κρίση, κάνοντας λόγο για κίνδυνο να εισέλθουν στη Γαλλία «ισλαμιστές τρομοκράτες».

Αλλά στο διάγγελμά του τηνΠέμπτη ο Μακρόν έδειξε μια επιθετικήδιάθεση έναντι της ακροδεξιάς και τωνδυνάμεων της Αριστεράς που έριξαν τηνκυβέρνηση Μπαρνιέ, λέγοντας ότι ψήφισανυπέρ της αταξίας.

Σε αναζήτηση συμμάχων ο Μακρόν

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίαςθα χρειαστείτη στήριξη τουλάχιστον 289από τους συνολικά 577 βουλευτές για ναμπορέσει να κυβερνήσεις χωρίς ναχρειαστεί να καταφύγει στο άρθρο 49.3 τουΣυντάγματος, που αναγκάστηκε ναχρησιμοποιήσει ο Μπαρνιέ για να περάσειτον προϋπολογισμό και το οποίο οδήγησεστην πτώση του.

Η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσηςκαι μέλος του κόμματος «Αναγέννηση»του Μακρόν πιέζει για τη δημιουργίαενός κεντρώου μπλοκ που θα εκτείνεταιαπό τους Ρεπουμπλικανούς της γκωλικήςδεξιάς μέχρι τους Σοσιαλιστές. «Ανπροσθέσετε την κοινή μας βάση μαζί μετο Liot και το ΣοσιαλιστικόΚόμμα μαζεύονται 299 βουλευτές. Θα υπάρχειπλειοψηφία και άρα καμία πιθανότηταπρότασης μομφής», είπε χθες η ΓιαέλΜπράουν-Πιβέ.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών,Ολιβιέ Φορ, συναντήθηκε την Παρασκευήμε τον Μακρόν για να συζητήσουν για«αμοιβαίες παραχωρήσεις». Η Μπράουν-Πιβέζήτησε ένα «πρόγραμμα κοινής δράσης»μεταξύ αυτών των πολιτικών ομάδων, πουθα εστιάζει στην Υγεία, τη Γεωργία, τηναπλοποίηση και αποκέντρωση του κρατικούμηχανισμού και ενδεχομένως την αναλογικήεκπροσώπηση των κομμάτων στηνΕθνοσυνέλευση.

Διχασμένη η αριστερά

Στο μεταξύ η αριστερή συμμαχίατου Νέου Λαϊκού Μετώπου, που έκοψε πρώτητο νήμα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογέςτου περασμένου καλοκαιριού, εμφανίζεταιολοένα και πιο διχασμένοι.

Σοσιαλιστές, Πράσινοι καιΚομμουνιστές ζητούν διάλογο, ενώ ηακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία αρνείται«να προδώσει τους ψηφοφόρους της»συμμετέχψοντας σε κυβέρνηση του Μακρόν.

«Αν μετάσχουν οι Σοσιαλιστέςστη νέα κυβέρνηση, το Νέο Λαϊκό Μέτωποθα συνεχίσει χωρίς αυτούς», δήλωσε οΖαν Λυκ Μελανσόν. «Αρνούμαστε νακυβερνήσουμε μαζί με αυτό το δεξιόμπλοκ». Από την πλευρά του ο βουλευτήςτου κόμματοςτου Μελανσόν και πρόεδροςτης Επιτροπής ΟΙκονομικών τηςΕθνοσυνέλευσης, Ερίκ Κοκερέλ είπε ότικατά τη γνώμη του ο Μακρόν «τους εξαπατάόλους» και δεν θα διορίσει αριστερόπρωθυπουργό. Η στρατηγική του προέδρουαποσκοπεί μόνον στον «διχασμό», πρόσθεσε.

Αλλά την ίδια ώρα η γκωλικήδεξιά βάζει τις δικές της κόκκινεςγραμμές: «Να μην μετάσχει η ΑνυπότακτηΓαλλία στην Κυβέρνηση και να μην υπάρξειπρόγραμμα της Εθνικής Συσπείρωσης»,όπως είπε στην εφημερίδα LeFigaro ο ηγέτης της ΚΟ των Ρεπουμπλικανών,Λοράν Βοκιέ.

Πρόθυμος να βγάλει τα κάστανααπό τη φωτιά ο Μπαϊρού

Όποιον κι αν ορίσει ο Μακρόνστην πρωθυπουργία, θα αντιμετωπίσειπιθανώς τα ίδια εμπόδια με τον Μπαρνιέγια να περάσει τον προϋπολογισμό γιατο 2025.

Αν και έχει ακουστεί το όνομα του Μπαϊρού ως πιθανού διαδόχου του, δεν αποκλείεται τελικά να είναι και κάποιος από την απερχόμενη κυβέρνηση, όπως ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ ή ο υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιό. Έχει αναφερθεί επίσης και το όνομα του Μπερνάρ Καζνέβ, που έχει διατελέσει πρωθυπουργός υπό τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στο παρελθόν. «Αν μπορώ με οποιονδήποτε τρόπο να βοηθήσω να βγούμε απ' αυτό, θα το κάνω», είπε ο Μπαϊρού σε δημοσιογράφους το Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία, Εντείνεται, Μακρόν, Μπαρνιέ,gallia, enteinetai, makron, barnie