Γεραπετρίτης: Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα με Τουρκία -Ζητήματα κυριαρχίας δεν θα περιληφθούν ποτέ σε διάλογο

Τη διαβεβαίωση ότι τα ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να περιληφθούν στο διάλογο για τα ελληνοτουρκικά έδωσε από τη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Σπαρτιατών, Αλέξανδρου Ζερβέα, και αναφερόμενος στο μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «Αυτό και θα πράξει κατά τον χρόνο, τον οποίο η πολιτεία θα κρίνει. Είναι θέμα που αφορά την κυριαρχία. Και θέλω

να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι θέματα κυριαρχίας δεν περιλαμβάνονται ούτε πρόκειται να περιληφθούν σε οποιοδήποτε διάλογο για τα ελληνοτουρκικά. Αφορά αποκλειστικά και μόνο την ελληνική πολιτεία και θα ασκηθεί με τον προσήκοντα τρόπο». Παράλληλα απάντησε στα περί μυστικής διπλωματίας, ότι «σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει καμία μυστικότητα».

Ενόψει και της συνάντησης στις 8 Νοεμβρίου με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών αφού ανέφερε ότι ο διάλογος είναι απαραίτητο στοιχείο άσκησης διπλωματίας, σημείωσε «είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε όλα, έχουμε διαφορετική αφετηρία με την Τουρκία. Αυτονόητο ότι για την οποιαδήποτε συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα γίνει μόνον, εάν τηρείται το διεθνές δίκαιο και υπό την απόλυτη προϋπόθεση ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και θα είναι η μια και μόνη διαφορά η οποία θα τεθεί στο τραπέζι».

Γεραπετρίτης: Καμία απόκλιση μεταξύ βουλευτών και κυβέρνησης

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΕΛΙΑΜΕΠ, που ήταν και το αντικείμενο της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή των Σπαρτιατών, διευκρίνισε ότι«το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν συγκαθορίζει καμία εξωτερική πολιτική», ενώ επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία απόκλιση μεταξύ των στελεχών κυβερνητικής πλειοψηφίας και μελών της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Καταλήγοντας ο κ. Γεραπετρίτης, τόνισε ότι «η Βουλή δεν πρέπει να έχει φοβικά σύνδρομα, καθώς η παρούσα κυβέρνηση έχει και την αυτοπεποίθηση και την ισχύ να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα». 

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεραπετρίτης, Τουρκία -Ζητήματα,gerapetritis, tourkia -zitimata