Νικήτας Κακλαμάνης: Η πορεία ενός διαχρονικού πολιτικού «αντάρτη», που έγινε Πρόεδρος της Βουλής

Εάν θα έπρεπε να διαλέξει κάποιος μόνο μια φράση που χαρακτηρίζει την πολιτική πορεία του Νικήτα Κακλαμάνη, που εκλέχθηκε σήμερα Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, με ευρεία πλειοψηφία, αυτή θα ήταν αναμφίβολα ο διαχρονικός πολιτικός «αντάρτης».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης έκανε το ντεμπούτο του στην πολιτική ζωή της χώρας ως συνδικαλιστής ήδη από το 1965. Μάλιστα εξελέγη δις στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Το 1986 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

και το 1987 εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 1990 στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθηνών.

Στην «Πολιτική Άνοιξη» με Σαμαρά

Τρία χρόνια αργότερα όμως και παρά το γεγονός πως ήταν πρωτοεκλεγμένος βουλευτής, δεν διστάζει να αποχωρήσει από την ΝΔ και να συνιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά, με την οποία μάλιστα επανεξελέγη βουλευτής στην Α΄Περιφέρεια Αθηνών και στη συνέχεια Ευρωβουλευτής. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που κατείχε τότε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών στη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είχε αποχωρήσει μαζί με άλλους βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με αφορμή το μακεδονικό ζήτημα, ρίχνοντας την κυβέρνηση και δημιουργώντας παράλληλα έναν νέο πολιτικό φορέα, την Πολιτική Άνοιξη.

Τα έβαλε και με τον Σαμαρά

Η κοινή πορεία των δύο ανδρών όμως δεν υπήρξε ανέφελη, καθώς και στη σύντομη παρουσία της Πολιτικής Άνοιξης στη πολιτική ζωή του τόπου, ο Νικήτας, όπως τον αποκαλούσαν μέχρι σήμερα όλοι οι συνάδελφοι του βουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος, διατηρούσε πάντα για τον εαυτό του το προνόμιο να λέει τη γνώμη του ελεύθερα, ακόμη και εάν αυτή ερχόταν σε αντίθεση με την ηγεσία του κόμματος που ανήκε. Μετά τη διάλυση της ΠΟΛ.ΑΝ., λοιπόν, ο Νικήτας επιστρέφει στα πατρογονικά εδάφη της Νέας Δημοκρατίας και εκλέγεται ξανά βουλευτής με την ΝΔ στην Α΄Αθηνών, θέση που διατηρεί μέχρι και 2004 , την χρονιά που ταυτόχρονα αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έως τις 14 Φεβρουαρίου 2006. Τον ίδιο χρόνο θα λάβει το χρίσμα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ως επίσημος υποψήφιος για το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων και θα εκλεγεί Δήμαρχος λίγους μήνες αργότερα, έως και το 2010, όταν και θα ηττηθεί από τον Γιώργο Καμίνη.

Σημείο καμπής της σχέσης του όμως με τον πάλαι ποτέ συνοδοιπόρο του στην ΠΟ.ΛΑΝ Αντώνη Σαμαρά αποτελεί η διαδικασία εκλογής του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος της ΝΔ το 2012. Σύμφωνα με τον Τύπο της περιόδου εκείνης, ο Αντώνης Σαμαράς είχε δρομολογήσει τις εσωτερικές διαδικασίες για να εκλέξει στο αξίωμα του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής που είχε μείνει κενή, μετά την αποχώρηση του Γιάννη Μανώλη, που είχε προσχωρήσει τότε στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, τον Φίλιππο Ταυρή, γραμματέα Συνδικαλιστικού του κόμματος και άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Ο πρώην πρωθυπουργός όμως φαίνεται πως δεν υπολόγιζε τις επιδιώξεις του Νικήτα που εξέφρασε την επιθυμία να είναι υποψήφιος για την κενή θέση του γραμματέα, κόντρα στους σχεδιασμούς του «συστήματος Σαμαρά». Μάλιστα η επιμονή του Νικήτα στο «αντάρτικο» άλλαξε τα σχέδια του Σαμαρά, ο οποίος θυσίασε τον αρχισυνδικαλιστή του και υποστήριξε τότε για τη θέση του γραμματέα τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον μετέπειτα ευρωβουλευτή της ΝΔ. Για την Ιστορία, στην συγκεκριμένη ψηφοφορία ο Κακλαμάνης απέτυχε να εκλεγεί, συγκεντρώνοντας 186 ψήφους έναντι 301 του εκλεγέντα Μανώλη Κεφαλογιάννη.

«Αντάρτικο» και στη ΝΔ

Από ό,τι φαίνεται όμως η κόντρα των δύο ανδρών θα συνεχιζόταν δύο χρόνια αργότερα, στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014, όταν έθεσε και πάλι υποψηφιότητα στο Δήμο Αθηναίων, ως ανεξάρτητος, κόντρα στον επίσημο υποψήφιο της Νέα Δημοκρατίας, τον σημερινό μυστικοσύμβουλο του Στέφανου Κασσελάκη, Άρη Σπηλιωτόπουλο. Είχε προηγηθεί βέβαια η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, διότι ψήφισε «παρών» στο πρώτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου με μέτρα για την οικονομία, δηλώνοντας αντίθετος με τις επιπτώσεις που πίστευε πως θα έχουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ενδιαφέρον όμως γεγονός είναι πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε επιτεθεί σφοδρά στον Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι θα μετατρέψει την ΝΔ σε Πολιτική Άνοιξη. Ειδικότερα είχε αφήσει τότε αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά, ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και ανεξάρτητος βουλευτής, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα πρέπει να μετονομαστεί σε «Νέα Πολιτική Άνοιξη» ενώ είχε προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει τον Άρη Σπηλιωτόπουλο στον δεύτερο γύρο.

Μάλιστα τότε είχε αποκαλύψει πως του είχαν δοθεί πολιτικά ανταλλάγματα για να μην κατέβει δήμαρχος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «Μου δόθηκαν πολιτικά ανταλλάγματα για να μην κατέβω δήμαρχος, μου δόθηκαν υπουργεία. Ότι μετά τις ευρωεκλογές θα γίνει ανασχηματισμός. Είπα όχι. Είμαι χορτάτος από αξιώματα. Ένιωσα ότι άφησα πίσω μου το 50% της ιδεολογίας μου, πυρήνας της ιδεολογίας της δικής μου ήταν η προστασία της ιδιοκτησίας. Όχι η μη φορολόγηση αλλά όχι η δήμευση της ακίνητης περιουσίας» καταγγέλλοντας την εποχή εκείνη συμφωνία μεταξύ ΝΔΠΑΣΟΚ, για να δοθούν στον Ευάγγελο Βενιζέλο που συγκυβερνούσε με τη ΝΔ η Περιφέρεια Αττικής και ο δήμος Αθηναίων. Τελικά πράγματι στις αυτοδιοικητικές εκλογές κατάφερε να συγκεντρώσει το 7,10% των ψήφων , στερώντας παράλληλα και από τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλο, τη δυνατότητα να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Τελικά στις 9 Οκτωβρίου 2014 θα επανενταχθεί στην Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Στις 6 Φεβρουαρίου 2015 θα εκλεγεί Δ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής. Επανεξελέγη με τη νέα σύνθεση της Βουλής μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, και Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής μετά τις Εκλογές του Ιουνίου 2019.

Στους «γαλάζιους» διαφωνούντες για τα ελληνοτουρκικά και τη διεύρυνση στο κέντρο

Πάντως ο Νικήτας Κακλαμάνης υπήρξε ενεργό μέλος και της ομάδας των γαλάζιων διαφωνούντων που το τελευταίο διάστημα είχαν αναφέρει τις επιφυλαξεις τους για μια σειρά κυβερνητικών επιλογών, όπως η επανεκλογή της Κατερίνας Σακκελαροπούλου, η ελληνοτουρκική προσέγγιση και τα ζητήματα της ακρίβειας. Μάλιστα ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε συνυπογράψει την ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια κι έθιγε συνέχεια φλέγοντα θέματα, όπως οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αγαπημένο του πεδίο αντιπολίτευσης στη ΝΔ ήταν τα ανοίγματα στον κεντρώο χώρο. «Όταν χάσεις την πολιτική σου μήτρα, όσο Κέντρο και να πάρεις εκλογές δεν κερδίζεις», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2014, ερωτηθείς για την κυβερνητική φθορά που καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις. «Για μένα η λύση είναι επιστροφή στις ρίζες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, όχι Δεξιά στιλ Βελόπουλου, αυτά είναι έξω από εμάς».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
βουλη, κακλαμανης, εγινε, νικητας, νεα δημοκρατια, περιφέρεια αττικής, δις, νέα, αθηνα, σαμαρας, καμμενος, ψηφοφορία, εκλογες, μαΐου, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, ιουνίου, ηλεκτρικος, δημοσκοπηση, λύση, iefimerida, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, θεματα πανελληνιων, ανασχηματισμος, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, κοινωνικη συμφωνια, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2014, εκλογες 2015, εκλογες 2010 δημοτικες, ξανα, βουλευτες, iefimerida, περιφέρεια αττικής, γνωμη, δανεια, δημος αθηναιων, δημοκρατια, ηγεσια, κοντρα, οικονομια, αρθρο, ανοιξη, αφορμη, γεγονος, γινει, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, δις, δοθει, εποχη, επρεπε, επιθυμια, ζωη, ιδιο, κυβερνηση, κομμα, λύση, μαΐου, μηνες, μητρα, ομαδα, παντα, πεδιο, ρευμα, συνεχεια, σειρα, σχεδια, φθορα, φορα, ψηφοφορία, ιουνίου, κωνσταντινου, μεινει, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα
Νικήτας Κακλαμάνης, Πρόεδρος, Βουλής,nikitas kaklamanis, proedros, voulis