Μιχαήλ Αζόφ: Τραγικός επίλογος για τον στρατιώτη

Νεκρός στην ύστατη μάχη για την Μαριούπολη, στην πολιορκία στο εργοστάσιο Azovstal έπεσε ο Ελληνοουκρανός στρατιώτης, Μιχαήλ, ο οποίος είχε απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, με εγκιβωτισμένο μήνυμά του κατά την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον περασμένο Απρίλιο, στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Την τραγική είδηση αναφορικά με το θάνατο του νεαρού ελληνικής καταγωγής στρατιώτη του Τάγματος Αζόφ, επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ουκρανός Πρέσβης στην Ελλάδα,

Σεργκέι Σουτένκο. Ο ίδιος γνωστοποίησε ακόμη πως ο Μιχαήλ έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα, αλλά το γεγονός δεν είχε καταστεί ευρύτερα γνωστό, λόγω της δυσκολίας των επικοινωνιών με τις εμπόλεμες περιοχές.

Ο Ελληνοουκρανός Μιχαήλ από την Μαριούπολη είχε μιλήσει προς την εθνική αντιπροσωπεία -μέσω βίντεο- στις 7 Απριλίου, αναφέροντας ότι συμμετείχε στην άμυνα της γενέθλιας πόλης του ως μέλος του Τάγματος Αζόφ, στοιχείο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από πλευράς της αντιπολίτευσης. Ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο και τη δράση του Τάγματος Αζόφ, ο Ουκρανός Πρέσβης στην Αθήνα εξήγησε χθες ότι, αν και αυτό ξεκίνησε ως μια οργάνωση με ακροδεξιά ρητορική το 2014, εντούτοις στα επόμενα χρόνια αναδιοργανώθηκε ριζικά και εντάχθηκε πλήρως στην Εθνική Φρουρά, που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Σχολιάζοντας ακόμη τις αιτιάσεις με αφορμή τη συμμετοχή του νεκρού -πλέον- Ελληνοουκρανού στρατιώτη στο Τάγμα Αζόφ, ο κ. Σουτένκο έκανε λόγο για «βαθιά ριζωμένα» αφηγήματα και επί ελληνικού εδάφους, τα οποία περιέγραψε ως προϊόντα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας από πλευράς της Μόσχας και τα οποία διοχετεύτηκαν προς την ελληνική κοινή γνώμη. Ωστόσο, ο κ. Σουτένκο αναγνώρισε ότι έχει συντελεστεί ένα «μεγάλο άλμα» αναφορικά με την πρόσληψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην πραγματική της διάσταση από τον ελληνικό λαό, συγκρίνοντας τις απόψεις που διατυπωνόταν αρχικά, σε σχέση με το σήμερα.

Είδαν έναν Αζόφ, αντί ενός Έλληνα

Παρόλα αυτά, γυρνώντας το χρόνο πίσω στην τοποθέτηση του Μιχαήλ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, «κατάφεραν να φυτέψουν την ιδέα που απέτρεψε τους Έλληνες να δουν έναν Έλληνα να τους απευθύνεται. Είδαν ένα μέλος του Τάγματος Αζόφ να τους απευθύνεται. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απογοήτευσή μου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουτένκο.

Στον απόηχο της οξείας κριτικής της αντιπολίτευσης λόγω της προβολής του μηνύματος του Ελληνοουκρανού στρατιώτη στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στις αρχές Απριλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είχε χαρακτηρίσει τότε «λανθασμένη και άστοχη» την παρουσία μέλους του τάγματος του Αζόφ στην ομιλία του Ουκρανού Προέδρου, προσθέτοντας ωστόσο ότι ήταν «εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή».

«Ήταν Έλληνας»

Μετά την ανακοίνωση της τραγικής κατάληξης του νεαρού στρατιώτη, όμως, ο Ουκρανός Πρέσβης στην Ελλάδα υπογράμμισε χθες πως «αυτό το τραγικό γεγονός θα δώσει ένα τέλος σε όλη αυτή τη συζήτηση σχετικά με την παρουσία του Μιχαήλ στη Βουλή. Ήταν Έλληνας. Ουκρανός ελληνικής καταγωγής». «Αυτός ο Έλληνας στρατιώτης σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος τους Ουκρανούς, περιλαμβανομένων εκείνων ελληνικής καταγωγής στην Μαριούπολη», κατέληξε ο κ. Σουτένκο.

Το μήνυμα του Μιχαήλ στη Βουλή

«Απευθύνομαι σε εσάς σαν ελληνικής καταγωγής. Λέγομαι Μιχαήλ, ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές.

Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας, αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη.

Πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι Έλληνες και ελληνικής καταγωγής και πάντοτε η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της. Σήμερα η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς.

Από την 1η Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, ρεύμα και τρόφιμα. Συμπατριώτες έχουμε μία πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες γι’ αυτό και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε».

Μηνύματα στο twitter

Την ίδια ώρα, η απώλεια του Μιχαήλ σκόρπισε θλίψη και προβληματισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με επώνυμους και ανώνυμους χρήστες να εκφράζουν την οδύνη, αλλά και τη συμπαράστασή τους για το χαμό του Ελληνοουκρανού στρατιώτη, ο οποίος δεν πρόλαβε να χαρεί τη ζωή, πέφτοντας σε νεαρή ηλικία στο καθήκον.

Keywords
Τυχαία Θέματα