Αντίο σ'έναν λαμπρό Ελληνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑντίο σ'έναν λαμπρό ΕλληναΤρίτη, Δεκέμβριος 2, 2014 - 16:58

Θλίψη στην ακαδημαϊκή και την επιστημονική κοινότητα προκάλεσε ο θάνατος του κορυφαίου γιατρού και ακαδημαϊκού Δημήτρη Τριχόπουλου χθες τα ξημερώματα. Ο λόγος για μια σπουδαία προσωπικότητα με πολυσχιδή δράση εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Ο Ελληνας επιστήμονας, ο οποίος απόλαυσε διεθνή αναγνώριση (μεταξύ άλλων, άνοιξε νέους δρόμους στην έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα και έκανε γνωστή στα πέρατα του κόσμου τα πολύτιμα οφέλη της μεσογειακής διατροφής) άφησε

την τελευταία πνοή του σε ηλικία 76 ετών. Από τις 19 Νοεμβρίου ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στον Ευαγγελισμό, έπειτα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που υπέστη.

Ιατρική έρευνα

Η συμβολή στην ιατρική έρευνα του διευθυντή του Τμήματος Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Harvard είναι τεράστια. «Ο μεσημεριανός ύπνος προφυλάσσει από καρδιοπάθειες», «Η άξια της μεσογειακής διατροφής στην καρδιά» και «Η αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από επεξεργασμένο κρέας» είναι μερικές από τις δεκάδες επιδημιολογικές μελέτες που έχει δημοσιεύσει σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Μάλιστα μαζί με τη σύζυγό του, την καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Αντωνία Τριχοπούλου, είναι οι πρώτοι Ελληνες επιστήμονες που αντιλήφθηκαν την αξία της μεσογειακής διατροφής τη δεκαετία του 1970 και έκτοτε προχώρησαν σε εκατοντάδες δημοσιεύσεις για τη συσχέτισή της με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Δεν είναι τυχαίο που οι ανακοινώσεις του για την πρόληψη των νοσημάτων με έμφαση στη διατροφή ήταν συχνά ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις σε Associate Press, CNN, BBC και σε όλα τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

Εκτός συνόρων

Ο λαμπρός επιστήμονας Δημήτρης Τριχόπουλος γεννήθηκε το 1938 στον Βόλο. Το 1963 πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών και εν συνεχεία μετεκπαιδεύτηκε στα πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Χάρβαρντ και Οξφόρδης. Το 1972 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Αθηνών και το 1981 δημοσιεύτηκε η εργασία του για τον ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα, η οποία άνοιξε νέους δρόμους στον χώρο της έρευνας και της πρόληψης της θανατηφόρας νόσου.

Για έναν επιστήμονα που ξεπέρασε τα σύνορα και τίμησε την Ελλάδα διεθνώς έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης: «Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Δημήτρη Τριχόπουλου, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα, ενός ακαδημαϊκού ο οποίος με την προσφορά του σημάδεψε τον χώρο της Υγείας. Ενός από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ιατρούς, διεθνώς, με φήμη και ικανότητα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε τη χώρα μας».

Τα βαθιά συλλυπητήριά τους εξέφρασαν επίσης η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τζένη Κρεμαστινού, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα