Όλα για την κολοκύθα
Μεγάλο λαχανικό και σε διάφορα σχήματα είναι η Curcubita maxima ή Curcubita moscata. Πότε μοιάζει με μεγάλο πορτοκαλί μπουκάλι, πότε έχει μακρύ – μακρύ λαιμό, πότε είναι σαν τεράστια σταγόνα και πότε στρογγυλή, πιεσμένη στους πόλους σαν αυτή που, με το μαγικό άγγιγμα, έγινε άμαξα για τη Σταχτοπούτα. Συνήθως πορτοκαλί είναι το χρώμα της αλλά και πράσινο ή άσπρο εξωτερικά, με ρίγες πρασινωπές ή αυλάκια. Η σάρκα της είναι χρυσοκίτρινη, φτάνει και μέχρι το βαθύ πορτοκαλί, υπόγλυκη, με χαμηλές θερμίδες (μόνο 15 στα 100 γρ.) αλλά πολλές βιταμίνες Α, Β καροτίνη και C. Επίσης κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο
Οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι η κολοκύθα ήρθε από τις Αμερικές μετά τις Ανακαλύψεις, υπάρχει όμως και η άποψη ότι η καταγωγή της είναι από την Αφρική. Πάντως κάποιες ποικιλίες πρέπει να ήταν γνωστές και στην αρχαία Ελλάδα γιατί σε κείμενα συναντάμε τις λέξεις «σικύα» και «ινδική κολοκύθη».
Επιλογή και συντήρηση
Κατά την αγορά, προσέχουμε η κολοκύθα να είναι σκληρή, με επιδερμίδα καθαρή, χωρίς χτυπήματα. Το κοτσάνι πρέπει να είναι καλά στερεωμένο, καθώς σε περίπτωση που έχει αφαιρεθεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα από την πληγή που θα δημιουργηθεί να έχουμε προσβολές από μύκητες με αποτέλεσμα την καταστροφή της.Δυστυχώς δεν υπάρχει εμφανές εξωτερικό σημάδι για το πόσο ώριμη είναι η κολοκύθα. Αν παρ’ ελπίδα πετύχετε κολοκύθα με σάρκα πρασινωπή στα σημεία κοντά στη φλούδα, αφαιρέστε τα και προχωρήστε κανονικά.Οι κολοκύθες μπορούν να συντηρηθούν σε περιβάλλον σκοτεινό, στεγνό και δροσερό για όλο το χειμώνα.Η κομμένη κολοκύθα συντηρείται στο ψυγείο για μερικές μέρες, τυλιγμένη σε μεμβράνη.Τριμμένη στον τρίφτη, σε σακουλάκι τροφίμων, διατηρείται για 2 μήνες τουλάχιστον στην κατάψυξη.Αν την κόψουμε κομμάτια και τη ζεματίσουμε για 2 λεπτά σε βραστό νερό, διατηρείται πολλούς μήνες στην κατάψυξη, πάντα σε σακουλάκι.Μια καλή λύση, επίσης, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μια ορισμένη ποσότητα χωρίς να μας περισσέψει, είναι οι baby ή μίνι κολοκύθες που κυκλοφορούν στην αγορά και το βάρος τους δεν ξεπερνά το 1 - 1½ κιλό.
Επίσης, θα βρούμε και τεμαχισμένη, μισή ή μικρότερα κομμάτια, συνήθως τυλιγμένη σε διάφανη μεμβράνη.
Ποιά κολοκύθα είναι πιο γλυκιά;
Οι στρογγυλές κολοκύθες είναι συνήθως πιο γλυκές. Ομως και μια μακρόστενη κολοκύθα μπορεί να είναι εξίσου ή περισσότερο γλυκιά, καθώς η γεύση εξαρτάται από το σπόρο, το έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκε και τις κλιματικές συνθήκες.Γενικά, όσο βαθαίνει το χρώμα της σάρκας, τόσο γλυκύτερη η γεύση. Πάντως, μόνο κατόπιν δοκιμής μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ένταση της γλυκύτητας. Δεν υπάρχει κανόνας για το ποια κολοκύθα κάνει για τις γλυκές και ποια για τις αλμυρές συνταγές μας. Ολα τα είδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γλυκά ή φαγητά, αρκεί να τα χειριστούμε κατάλληλα.Τι βρίσκουμε στην αγορά
Κολοκύθες με καρπούς επιμήκεις, κυλινδρικούς ή αχλαδόμορφους, με επιδερμίδα χρώματος πορτοκαλί και σάρκα από ανοικτό κίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί. Η γεύση τους είναι υπόγλυκη. Θα τις βρούμε και σε μικρό μέγεθος (baby).
Με σφαιρικούς καρπούς, με επιδερμίδα διάφορων χρωματισμών (πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, λευκό), με ή χωρίς αυλακώσεις και σάρκα χρώματος από πορτοκαλοκίτρινο έως ανοιχτό κόκκινο. Οι κολοκύθες αυτές είναι συνήθως πιο γλυκές. Υπάρχουν και σε μικρό μέγεθος (baby).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Συνταγές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Gastronomos
- Τελευταία Νέα Gastronomos
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Συνταγές