Yale: Πώς επηρέασε η κρίση στην Ελλάδα την Υγεία και τη διατροφή των Ελλήνων

20:05 6/4/2017 - Πηγή: iPop

Η Ελληνική οικονομική κρίση μεγαλώνει για δεκαετίες, αλλά ήρθε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής το 2009 όταν η Ε.Ε μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αποφάσισαν να θεσπίσουν μέτρα στην χώρα. Το Yale διεξήγαγε έρευνα για το πώς επηρεάζεται η δημόσια υγεία μετά την κρίση, αλλά και το πώς έχει αλλάξει η διατροφή των Ελλήνων.

Η κρίση αποδυνάμωσε

το σύστημα υγείας, το οποίο ήταν ήδη ασταθές απ’ τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το Yale.

Από το 2009, το ΑΕΠ στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 26%, η ανεργία έχει αυξηθεί στο 25% και το καθαρό εισόδημα είναι κάτω από το 40%.

Ο κ. Οικονόμου, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Ελλάδα, είπε ότι η έλλειψη σχεδιασμού και η περιορισμένη διοικητική ικανότητα για την εφαρμογή των αλλαγών σ’ έναν μόνο χρόνο, όπως απαιτείται, έχει αφήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε ακόμα χειρότερη κατάσταση.

Επιπλέον, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, καθώς εισάγονται όλο και περισσότεροι περιορισμοί στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι περίπου 8% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα είναι 4,9%.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η ελληνική δημόσια υγεία θα πρέπει να αλλάξει στο μέλλον, τονίζοντας την σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Μια άλλη αιτία επιδείνωσης της υγείας είναι οι αλλαγές στην ελληνική δίαιτα και τη διατροφή τις τελευταίες δεκαετίες, δήλωσε το μέλος της επιτροπής Έλενα Παραβάντη.

Οι Έλληνες άρχισαν να εγκαταλείπουν την παραδοσιακή διατροφή τους στη δεκαετία του 1960 όταν οι καιροί ήταν πιο καλοί και οι άνθρωποι μετακινούνταν προς τις πόλεις.

Το 1961 οι άνθρωποι κατά μέσο όρο κατανάλωναν 48 κιλά κρέας κάθε χρόνο.

Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε 175 κιλά το χρόνο και η γεωργία των εμπορευμάτων υπονομεύει τώρα την ποικιλομορφία της τοπικής παραγωγής τροφίμων.

Πολλοί Έλληνες καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, οι οποίες κατά κύριο λόγο προέρχονται από κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα. Παράλληλα, οι Έλληνες έχουν στραφεί στα fast food, ξοδεύοντας 6.5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τέτοια τρόφιμα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ελπιδοφόρες τάσεις. Οι μικρές νεοσύστατες επιχειρήσεις που προωθούν τα φασόλια, το ρύζι και τα λαχανικά, σημαίνουν την επιστροφή προς τη γεωργία και την προώθηση τέτοιων τροφίμων.

Υπάρχει επίσης μια τάση προς ανακύκλωση, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι Έλληνες, αποδεικνύουν πλήρως το φιλότιμο τους ακόμη και σε περιόδους που οι ίδιοι αγωνίζονται και προσπαθούν να βοηθήσουν χιλιάδες πεινασμένους πρόσφυγες.

The post Yale: Πώς επηρέασε η κρίση στην Ελλάδα την Υγεία και τη διατροφή των Ελλήνων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα