Ένα ηλιακό όχημα made in Crete!

10:00 20/11/2014 - Πηγή: iPop

Ένα 100% ελληνικό όχημα με ελληνικές «αρετές». Το Sunnyclist, αποτελεί ιδέα του Κρητικού Μανόλη Τσικανδυλάκη, ο οποίος συνδύασε την ανάγκη για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης με τη μοναδική ηλιοφάνεια της Ελλάδας. Με συμμετοχές και διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς και εξασφαλισμένο ενδιαφέρον από επενδυτές και επιχειρηματίες του εξωτερικού, το επόμενο βήμα για το Sunnyclist είναι ο επανασχεδιασμός του.

Ο Μανόλης Τσικανδυλάκης μιλά στο iPop:

Πώς
θα περιγράφατε σύντομα σε κάποιον το project που έχετε εμπνευστεί και υλοποιήσει;Είναι ένα υβριδικό ηλιακό όχημα που κινείται αυτόνομα πάνω από 40 χλμ την ημέρα, οπότε μπορεί να καλύψει αστική και υπεραστική μετακίνηση. Είναι ιδανικό όχημα για τουριστική χρήση, μιας και οι καλοκαιρινοί μήνες της τουριστικής περιόδου συνδέονται με την ηλιοφάνεια που το τροφοδοτεί.Αν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, πώς φορτίζεται;Έχει 3 πηγές ενέργειας. Η μία είναι η μπαταρία που δίνει 60-70 χλμ κίνησης. Το όχημα φορτίζει πλήρως σε 3 ώρες. Μέσω της ηλιοφάνειας έχει πάνω από 60 χλμ κίνησης, ενώ μπορεί κάποιος να δώσει επιπλέον ενέργεια κάνοντας πετάλι. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα ότι μπορεί να φτάσει τα 150-180 χλμ. Έχει μέγιστη ταχύτητα τα 50χλμ την ώρα.

Είχε ξεκινήσει ως τρίκυκλο;Πράγματι, έτσι είχε ξεκινήσει, αλλά είμαστε στη φάση που επανασχεδιάζουμε το εξωτερικό του οχήματος. Τεχνικά έχει ωριμάσει το project, γι” αυτό τώρα χρειαζόμαστε και το ανάλογο design που να το υποστηρίζει αισθητικά. Ένα όχημα εργονομικό με ξεχωριστό design. Ήδη είμαστε σε συμφωνία με γραφείο σχεδιασμού στην Αθήνα για να το αναπτύξουμε.Πότε υπολογίζετε ότι είναι έτοιμο το νέο design και πόσο θα κοστίζει το τελικό προϊόν;Στις αρχές του 2015. Η τελική τιμή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, είναι 7.000-10.000. Θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε να βγάζουμε από 50-100 οχήματα έως 1.000 το χρόνο.Θα προσανατολιστείτε στην τουριστική αγορά, σε πρώτη φάση;Ναι, γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα όχημα που ταιριάζει στις τουριστικές περιοχές. Πλέον έχουμε προπαραγγελίες από όλη την Ελλάδα. Από Κω, Σάμο, Σαντορίνη, Πρέσπες. Επίσης, θεωρούμε ότι και στο εξωτερικό υπάρχει μέλλον σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από Μέση Ανατολή, αλλά και από Βόρειες χώρες.Εσείς τους προσεγγίσατε ή εκείνοι σας βρήκαν;Μέσω της δημοσιότητας που έχουμε πάρει, αλλά και στις βόλτες που κάναμε το καλοκαίρι σε Κρήτη και Σαντορίνη. Εκεί, όπου δοκιμάζαμε το πιλοτικό όχημα, είδαμε τρομερό ενδιαφέρον από επιχειρηματίες και εν δυνάμει επενδυτές. Από τη Ρωσία, τη Λετονία, την Κύπρο, την Τουρκία…

Είναι εύκολο ένα τέτοιο αμάξι να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα; Χρειάζεται ειδικές άδειες κυκλοφορίες;Ναι, βέβαια. Δεν υπάρχει κατάλληλη εθνική νομοθεσία, αλλά υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έχουμε ήδη έρθει σε επικοινωνία με εμπειρογνώμονες από τη Γερμανία οι οποίοι θα πρέπει να έρθουν να επιθεωρήσουν την παραγωγή των οχημάτων, ώστε να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα. Αυτό για εμάς, βέβαια, έχει μεγαλύτερο κόστος, αλλά είναι η μόνη λύση που μπορεί να δοθεί.Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του οχήματος;Σίγουρα σε πρώτη φάση δεν είχαμε σκεφτεί ότι θα μπορούσε να βγει κανονικά στην παραγωγή ένα τέτοιο όχημα. Το ονειρευτήκαμε. Είδαμε ότι λείπει κάτι τέτοιο από την αγορά. Και τελικά υπάρχει ενδιαφέρον.Υπήρξε κάποια καθοριστική στιγμή που συνειδητοποιήσατε ότι αυτό είναι κάτι που αξίζει να κυνηγήσετε;Ναι. Όταν είχα υλοποιήσει το πιλοτικό όχημα, ήθελα γνώμη από κάποιον άνθρωπο της αγοράς. Ήταν ένας ξενοδόχος, ο οποίος μόλις το είδε, κατευθείαν το προπαράγγειλε. «Θέλω τουλάχιστον ένα, όταν κυκλοφορήσει κανονικά», μας είπε.

The post Ένα ηλιακό όχημα made in Crete! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα