Κοιμάσαι με την τηλεόραση ανοιχτή; Βρήκαμε όλους τους λόγους που πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις

12:16 3/11/2021 - Πηγή: iPop

Ο ύπνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου κι εγώ είμαι σίγουρα ερωτευμένη μαζί του. Πόσες φορές, όμως έχει τύχει να κοιμηθείς μπροστά από μία οθόνη; Αυτή η οθόνη ήταν η τηλεόρασή σου; Το λάπτοπ σου; Το κινητό σου; Πάντως σου έχει συμβεί πολλές φορές και πάντα ακούς ότι αυτή η συνήθεια δεν είναι καθόλου υγιεινή. Είναι, όμως αλήθεια ή πρόκειται για φήμες;

Δυστυχώς είναι αλήθεια! Μπορεί πράγματι η τηλεόραση να αποτελεί το πιο συνηθισμένο βοήθημα ύπνου, όμως, είναι αρκετά ανθυγιεινή και μειώνει την ποιότητά του στο ελάχιστο. Τι προκαλεί, άραγε, στον οργανισμό σου και πώς μπορείς να αποκτήσεις

νέες συνήθειες και καλύτερη ποιότητα ύπνου;

Ντρέπεσαι όταν σε παίρνει ο ύπνος στα Μέσα Μεταφοράς; Δε θα έπρεπε! Πλέον υπάρχουν ειδικά λεωφορεία μόνο για να κοιμάσαι

Ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένος, αλλά κατά πόσο είναι ένα υγιεινό βοήθημα ύπνου;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου, το 60% των Αμερικανών παρακολουθούν τηλεόραση πριν αποκοιμηθούν. Μια έρευνα της LG Electronics ανέφερε ότι το 61% κοιμάται με την τηλεόραση ανοιχτή. Για κάποιους, είναι απλώς μια νυχτερινή τελετουργία, λέει ο Vikas Jain, MD, ειδικός στην ιατρική του ύπνου στο Northwestern Medicine Central DuPage Hospital στο Ιλινόις. Αλλά για άλλους, βρίσκουν τον θόρυβο του χαλαρωτικό ή ισχυρίζονται ότι τους βοηθά να κοιμηθούν.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Behavioral Sleep Medicine διαπίστωσε ότι η χρήση οποιουδήποτε είδους ή μέσου ως βοηθητικό ύπνου μειώνει την ποιότητά του, ενώ μια άλλη συνδέει τη χρήση του Διαδικτύου με τον ανθυγιεινό ύπνο. Για την τηλεόραση, όμως, δεν υπάρχουν πολλές έρευνες ακόμα, αλλά όλα δείχνουν πώς δε θα διαφέρει και πολύ το αποτέλεσμα.

Ο θόρυβος της τηλεόρασης μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα

Όταν ρυθμίζεις την ένταση αρκετά δυνατά για να πνίγεις τις σκέψεις που βομβαρδίζουν το μυαλό σου, αλλά όχι τόσο δυνατά ώστε να εμποδίζεις το σώμα σου να μεταβεί σε κατάσταση ύπνου, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι παρόμοιο με τους θορύβους της φύσης, που σε ηρεμούν και σε χαλαρώνουν.

Επιπλέον, η ροή ενός τηλεοπτικού επεισοδίου ή μιας ταινίας που έχεις ήδη δει πολλές φορές μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση οικειότητας και άνεσης, η οποία θα σε βοηθήσει να αποκοιμηθείς.

Ο λόγος που δεν πρέπει να σε παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση

Pexels Κοιμάσαι με την τηλεόραση ανοιχτή; Πόσο βλάπτεις τον εαυτό σου;

Το να αποκοιμηθείς με την τηλεόρασή σου ενεργοποιημένη σημαίνει ότι βυθίζεσαι στο μπλε φως και την ακτινοβολία. Αυτό μπορεί να μειώσει στο ελάχιστον την ποιότητα του ύπνου σου, καταστέλλοντας την παραγωγή μελατονίνης (της ορμόνης που κρατά υπό έλεγχο τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης). Επιπλέον, ο οργανισμός σου μπορεί να παραμείνει στα πιο ελαφριά στάδια ύπνου, με αποτέλεσμα να μην ξεκουραστεί όσο έχει πραγματικά ανάγκη.

Η τροποποίηση των συνηθειών της τηλεόρασης πριν από τον ύπνο μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις τους

Η παρακολούθηση τηλεόρασης – σε αντίθεση με ένα tablet ή ένα τηλέφωνο που είναι ακριβώς μπροστά στο πρόσωπό σου – μπορεί να μειώσει την ποσότητα του μπλε φωτός στο οποίο εκτίθεσαι. Μια άλλη επιλογή μπορεί να είναι να απομακρυνθείς από την οθόνη και να ακούσεις μόνο τον ήχο της. Θα μπορούσες ακόμη και να ρυθμίσεις την τηλεόρασή σου ώστε να απενεργοποιείται αυτόματα σε μια συγκεκριμένη ώρα, προκειμένου να σβήσει το φως αφού κοιμηθείς.

Φρόντισε, όμως, να μη το κάνεις συνήθεια, γιατί πραγματικά βλάπτεις τον εαυτό σου. Η πιο σωστή επιλογή, είναι σιγά σιγά να μειώσεις τη χρήση της τηλεόρασης και να βρεις μία άλλη ρουτίνα η οποία θα σε βοηθά να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις με αποτέλεσμα να κοιμηθείς πιο εύκολα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κοιμάσαι με την τηλεόραση ανοιχτή; Βρήκαμε όλους τους λόγους που πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα