Μητρικός θηλασμός, το δικό μου ταξίδι

08:30 5/11/2021 - Πηγή: iPop

Η μητρότητα είναι κάτι που μοιάζει σαν να μην είσαι ποτέ προετοιμασμένη όσο διαβασμένη και ενημερωμένη είσαι για αυτό το μοναδικό ταξίδι. Η φύση τα έχει φροντίσει όλα, από την εννιάμηνη αναμονή που όπως φαίνεται εκ των υστέρων πολύ σοφά διάλεξε εννέα μήνες εγκυμοσύνης για να προετοιμαστούν μαμά και μωρό για αυτό που έρχεται. Καθώς διανύουμε την εβδομάδα μητρικού θηλασμού, μοιράζομαι σήμερα τη δική μου εμπειρία του θηλασμού με τα παιδιά μου και το πώς το βίωσα η ίδια.

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι

Είχα ενημερωθεί σε σχετικά σεμινάρια, είχα διαβάσει για τα οφέλη, για τις στάσεις που βολεύουν, τι

να προσέξω, τι να αποφύγω, τι είναι το πρωτόγαλα και τι η θηλαία άλως. Ήμουν πάρα πολύ καλά διαβασμένη για όλο το θέμα και ήμουν αποφασισμένη να το κάνω γιατί γνώριζα ότι αυτό είναι το καλύτερο για το παιδί μου αλλά και για εμένα. Το 2012 που γέννησα ήταν στα σπάργανα τα σεμινάρια και οι σύμβουλοι μητρικού θηλασμού. Έπρεπε να ψάξεις αρκετά για να ενημερωθείς.

Ξεπερνώντας το σοκ του τοκετού, αυτής της συγκλονιστικής εμπειρίας του να φέρεις έναν άνθρωπο στον κόσμο, κάτι τόσο φυσιολογικό που διερωτάσαι που βρίσκεις το θάρρος και τη δύναμη να αντέξεις όλο αυτό που συμβαίνει. Σου βάζουν λοιπόν το μωράκι σου στο στήθος και εκείνο σαν να ήξερε από πριν τι πρέπει να κάνει, πιάνει τη θηλή και τρώει το πρώτο του γεύμα. Το γνωστό πρωτόγαλα, εμπλουτισμένο με όλα αυτά τα δώρα που η φύση έδωσε απλόχερα για τα μωράκια.

Εκείνη την πρώτη στιγμή, ενθουσιάζεσαι με το πόσο εύκολο νομίζεις ότι είναι. Δεν είναι καθόλου εύκολο.

16 Quotes για το μητρικό θηλασμό και για όλα σημαίνει για εμάς

Στην πράξη

Τις τρεις ημέρες που μένεις στο μαιευτήριο, επειδή ακόμα το μέγεθος του στομάχου του μωρού αρχικά είναι σαν ένα κεράσι και την τρίτη μέρα είναι περίπου σαν ένα βερίκοκο, δεν χρειάζεται πολύ ποσότητα γάλακτος. Ωστόσο μαθαίνει τη διαδικασία και ότι μέσα στην ημέρα κάποιες φορές έχουμε το γεύμα μας.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού εκκρίνεται η ορμόνη της αγάπης. Με αυτόν τον τρόπο νιώθει αγάπη και δέσιμο η μαμά με το μωρό της. Κάτι που νιώθει και το μωράκι και το χαλαρώνει, γι’αυτο νυστάζει και κοιμάται συχνά την ώρα του θηλασμού.

Όταν ο πόνος ξεπερνά κάθε φαντασία

Και εκεί που λες, τα κατάφερα με τον τοκετό και νόμιζες ότι ήταν το πιο δύσκολο, έρχεται ο θηλασμός. Ο πόνος είναι κάτι υποκειμενικό, όμως το στήθος είναι ένα αρκετά ευαίσθητο μέρος του σώματος ούτως ή άλλως. Πονούσα τις πρώτες μέρες αλλά δεν σταμάτησα. Ευτυχώς οι μέρες στο μαιευτήριο είναι οι καλύτερες, γιατί μπορείς να ζητήσεις τη συμβουλή της μαίας, τι να κάνεις, στην πράξη, πώς να βάλεις το μωρό και τα σχετικά πρακτικά ζητήματα.

Περίπου την τρίτη μέρα ξεκινά η σοβαρή παραγωγή γάλακτος. Όπου εκεί πραγματικά ξεκινούν τα όργανα. Πρήσμένα στήθη που τρέχουν γάλα, γάλα που πετρώνει στο στήθος, πληγωμένες θηλές. Ακόμα και ο ύπνος γίνεται με δυσκολία καθώς αν γεμίσει το στήθος γάλα αισθάνεσαι την ανάγκη να το βγάλεις άμεσα.

Γενικά εκείνη η πρώτη εβδομάδα με το μωρό είναι πολύ δύσκολη, τουλάχιστον στο πρώτο παιδί, στο δεύτερο έχει ανοίξει ο δρόμος και είναι όλα πιο εύκολα, από την πρώτη στιγμή.

Ποια είναι η προτεραιότητα και ποιος ο στόχος σου;

Η εμπειρία του θηλασμού για εμένα ήταν δύσκολη στην αρχή αλλά μετά έγινε πολύ καλύτερη. Θήλασα έξι μήνες και τα δύο παιδιά μου. Ήταν ο στόχος που είχα βάλει, να δώσω τουλάχιστον έξι μήνες μητρικό γάλα. Ήταν δύσκολο αλλά παράλληλα αν σκεφτείς πόση ευκολία έχει ο θηλασμός, αφού έχεις πάντα μαζί σου το μωρό και το γεύμα του χωρίς τίποτα να χρειαστεί να αποστειρωθεί ή να υπάρχει γάλα, αφού το στήθος έχει σχεδόν πάντα γάλα.

Ήταν προτεραιότητά μου και λέω μου γιατί ο θηλασμός είναι κάτι εντελώς προσωπικό. Έδωσα γάλα σκόνη γιατί πίστευα ότι το χρειάζονταν το μωρό μου, γιατί κουράστηκα με το ξενύχτι, γιατί δεν είχα καταλάβει τι σημαίνει το κάθε του κλάμα. Γιατί ήμουν άπειρη. Έδωσα το μπουκάλι με βαριά καρδιά δεν το κρύβω, διάβασα όλα τα συστατικά και στεναχωρήθηκα που δεν μπορούσα να θηλάσω αποκλειστικά. Με τα κριτήρια που είχα εκείνη τη στιγμή έκανα αυτό που φαινόταν το καλύτερο και για τις δύο εκείνη τη στιγμή.

Ο θηλασμός είναι προσωπική υπόθεση

Στο περιβάλλον μου έχω μπαμπάδες, γιαγιάδες, θείες, που είχαν κόλλημα με τον θηλασμό και επέμεναν στις μαμάδες να συνεχίσουν το θηλασμό ενώ εκείνες δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν και το συνέχιζαν. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τη μαμά να θηλάσει ή να σταματήσει το θηλασμό. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού εκκρίνονται ορμόνες. Γενικά εκκρίνονται ορμόνες, δεν νομίζω να θέλει κάποιος να πάρει όλη αυτήν την ένταση από το στήθος το παιδί.

Υπάρχουν μαμάδες που δεν μπορούν να θηλάσουν. Γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή, που έχουν προβλήματα υγείας, που έχουν θέματα με τις θηλές ανατομικά, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δημιουργεί τύψεις στις μητέρες που επιλέγουν κάτι διαφορετικό για το παιδί τους. Οι έρευνες είναι εκεί και όλοι μπορούμε να τις διαβάσουμε και να πράξουμε αναλόγως*.

Δεν γίνεσαι περισσότερο ΜΑΝΑ επειδή θήλασες το παιδί σου χρόνια, δεν πάει αυτό αθροιστικά, δεν κάνουμε διαγωνισμό μητρότητας. Κάνουμε όλοι αυτό που θεωρούμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και για εμάς.

Ανταγωνισμός μεταξύ των μαμάδων: Μια μάχη στην οποία δεν πρέπει να πέσεις

Και τα χρόνια περνούν

Και γίνονται αναμνήσεις και τώρα που γράφω για το ταξίδι του θηλασμού, μοιάζει σαν να έχουν περάσει αιώνες και τα μικρά μου παιδάκια, κοντεύουν να με φτάσουν στο ύψος και κάθε μέρα με χρειάζονται όλο και λιγότερο. Μπορεί τότε, τις πρώτες μέρες της ζωής τους, να ένιωθα τόσο κουρασμένη, πονεμένη και μπερδεμένη και σαν ανάμνηση να θυμάμαι τα βραδινά ξυπνήματα και τους θηλασμούς αλλά πιστεύω ότι όλα αυτά είναι η βάση για αυτήν την υπέροχη σχέση που έχουμε φτιάξει σήμερα.

Αν θες να θηλάσεις κάνε το, για όσο θες και όσο μπορείς, αν δεν θηλάσεις για οποιονδήποτε λόγο, να ξέρεις ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε κρίνει και δεν χρειάζεται να δόσεις καμία εξήγηση.

*Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας προτείνει τα δύο έτη θηλασμού ως ιδανικό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μητρικός θηλασμός, το δικό μου ταξίδι εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητρικός,mitrikos