Πότε έγινε η πρώτη ΔΕΘ; Η ιστορία της έκθεσης και η χρονιά-ορόσημο

18:31 7/9/2022 - Πηγή: iPop

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια σπουδαία εμπορική εκθεσιακή εκδήλωση μείζονος σημασίας για την Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει μεγάλη ιστορική σημασία για την χώρα μας, καθώς πραγματοποιείται από το 1926 και συνδέεται με την ιστορία

της οικονομίας στη χώρα. Πέραν της τεράστιας πολιτιστικής ανάπτυξης που προσφέρει στον τόπο μας, η ΔΕΘ αποτελεί και το βήμα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας για την παρουσίαση της πολιτικής ατζέντας όλου του χρόνου.

Η ίδρυση της

Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1926 και εμπνευστής αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου ήταν ο πολιτικός Νικόλαος Γερμανός. Εκείνος ήταν που άνοιξε τις πύλες για αυτή την σημαντική εμπορική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο του Άρεως ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας στην περιοχή Στρατηγείο. Η έκταση αυτή είχε παραχωρηθεί από τον στρατό και ουσιαστικά ήταν το πρώτο εκθεσιακό κέντρο της χώρας. Η συνολική έκταση του χώρου ήταν 37.500 τ.μ. εκ των οποίων η έκθεση κατέλαβε τα 7.000 τ.μ.

Η συγκεκριμένη έκθεση ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός εκείνης της εποχής, αφού βοήθησε στην ανάπτυξη της οικονομίας και του πολιτισμού σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην πρώτη έκθεση συμμετείχαν πάνω από 600 εκθέτες και αριθμούσε 100.000 επισκέπτες. Οι πιο σημαντικοί εκθέτες μεταξύ άλλων ήταν η εταιρεία Ζέο Λε Ζεν, η οποία παρουσίαζε σαπούνια, αρώματα, οδοντόπαστες και πούδρες. Παράλληλα, πόλος έλξης για τους επισκέπτες ήταν η εταιρεία Nestle, όπου μοίραζε δωρεάν γάλα στα παιδιά. Η εταιρεία Nutricia παρουσίαζε για πρώτη φορά γάλα σε σκόνη ως βοήθημα για τον μητρικό θηλασμό. Πολύ σημαντική επίσης ήταν η συμμετοχή της εταιρείας Παστέρ, όπου στο περίπτερό της παρουσίαζε φαρμακευτικά προϊόντα, όπου μεταξύ άλλων παρουσιαζόταν η θεραπεία για την σύφιλη με το ελληνικό βισμούθιο και των ρευματισμών με τη ρευματόλη.

Αξιοσημείωτες ήταν οι συμμετοχές των κρατών της Βουλγαρίας και της Σοβιετικής Ένωσης, όπως επίσης και η συμμετοχή της εταιρείας μπύρας με το όνομα Φιξ. Πιο συγκεκριμένα, στο περίπτερο της οι επισκέπτες απολάμβαναν ένα ποτήρι μπύρας με μόλις 1 δραχμή. Επίσης, πέραν των εταιρειών που συμμετείχαν στην έκθεση, λάμβαναν χώρα και διάφορες εκδηλώσεις όπως αθλητικοί αγώνες, παραστάσεις θιάσων και προβολές κινηματογραφικών εταιρειών.

View this post on Instagram

A post shared by TIF_HELEXPO (@tif_helexpo)

Η εξέλιξή της από χρόνο σε χρόνο

Όσο περνούσαν τα χρόνια, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης άρχιζε να μεγαλώνει και να εξελίσσεται. Οι επίσημες κρατικές συμμετοχές αυξάνονται, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχτιζαν τα δικά τους περίπτερα και ο αριθμός των απλών επισκεπτών άρχιζε να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Έτσι, φτάσαμε στο 1937 όπου η έκθεση μεταφέρθηκε σε άλλο εκθεσιακό κέντρο και ουσιαστικά είναι οι σημερινές εγκαταστάσεις της σπουδαίας εκδήλωσης.

Με την πάροδο των χρόνων η έκθεση αναπτύσσεται και εξελίσσεται ραγδαία και συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοσμική κοινωνία. Φτάνοντας το 1940 και την χρονιά που ξεκίνησε ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος, η λειτουργία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ματαιώνεται με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ζημιές στις εγκαταστάσεις της και για 10 χρόνια να μην πραγματοποιείται.

Τα χρόνια μετά τον πόλεμο ήταν αρκετά δύσκολα για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης, αφού δεν υπήρχαν οι οικονομικοί πόροι. Φτάνοντας το 1951, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Νικόλαος Πλαστήρας ανακοίνωσε ότι η ΔΕΘ θα επαναλειτουργούσε εντός του έτους. Στους χώρους της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί προσπάθεια για ανοικοδόμηση, αξιοσημείωτη επίσης θα είναι η ξένη βιομηχανική παρουσία όπως και η ντόπια αγροτική και βιοτεχνική παραγωγή. Στα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν, οι ετήσιες εκθέσεις θα φιλοξενήσουν πανελλαδικές και παγκόσμιες καινοτομίες, μεγάλες επιχειρήσεις όπως και σπουδαίες προσωπικότητες από το εξωτερικό.

View this post on Instagram

A post shared by TIF_HELEXPO (@tif_helexpo)

Η χρονιά ορόσημο

Την δεκαετία του 1960, θα σημειωθεί ένα μεγάλο ρεκόρ επισκεψιμότητας στην έκθεση. Πιο συγκεκριμένα, τη χρονιά 1966 οι επισκέπτες θα φτάσουν τον αστρονομικό αριθμό του 1.634.540 και θα έχει μια τεράστια επιτυχία. Παράλληλα, παρατηρείται και μια αύξηση στους Έλληνες εκθέτες αφού πάνω από 400 συμμετείχαν στην σπουδαία εμπορική εκδήλωση, όπως επίσης συμμετείχαν και 1.500 ξένοι εκθέτες. Παράλληλα, εκείνη την δεκαετία η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εκτός από επιχειρηματικό ενδιαφέρον, επεκτάθηκε και στον τομέα του πολιτισμού, αφού το 1960 καθιερώθηκε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και το 1962 είχαμε την δημιουργία του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού που είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτισμικά γεγονότα και πραγματοποιείται μέχρι σήμερα.

View this post on Instagram

A post shared by TIF_HELEXPO (@tif_helexpo)

Την αμέσως επόμενη δεκαετία είχαμε την επέκταση των εγκαταστάσεων της διοργάνωσης, με την δημιουργία μεγαλύτερων εκθεσιακών χώρων για να μπορεί να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της έκθεσης. Το 1971 έχουμε την κατασκευή ενός σπουδαίου κτιρίου στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ, τον Πύργο του ΟΤΕ, ο οποίος μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα σπουδαίο αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης.

Το 1977 είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο φορέας που διοργάνωνε την έκθεση, μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάστηκε σε HELEXPO και με την πάροδο των χρόνων μετατρέπεται στον επίσημο φορέα που διοργανώνει διεθνείς εκθέσεις. Το 1999, είχαμε την εισαγωγή του θεσμού της τιμώμενης χώρας, όπου στην 63η έκθεση η Κίνα είχε την τιμητική της.

Φτάνοντας στο σήμερα

Το 2013 είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών, καθώς η διοργανώτρια αρχή δημιουργεί νέα εκθεσιακά γεγονότα και θεματικά πάρκα. Παράλληλα, επαναφέρει το θεσμό της τιμώμενης χώρας αφού για κάποια χρόνια είχε καταργηθεί και φιλοξενεί μεγάλες χώρες που θεωρούνται δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χώρας καθώς πέραν της ξεχωριστής σημασίας στο εκθεσιακό κομμάτι, αποτελεί και ένα σπουδαίο επιχειρηματικό και ψυχαγωγικό γεγονός για την διεθνή κοινότητα.

Η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί 10-18/9/2022, λόγω των σημαντικών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία, στον τομέα της υγείας και της ενέργειας δηλώνει παρούσα. Η φετινή διοργάνωση, θέλει να δείξει το πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε άνοιγμα σε νέες αγορές και μέσω του θεσμού της τιμώμενης χώρας φέτος θα υποδεχθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με σκοπό την μεγαλύτερη επενδυτική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πότε έγινε η πρώτη ΔΕΘ; Η ιστορία της έκθεσης και η χρονιά-ορόσημο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πότε, ΔΕΘ, -ορόσημο,pote, deth, -orosimo