Όταν η βρεφική καρδιά έχει πρόβλημα
Πέντε έως οκτώ νεογνά στα 1.000 εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα συγγενούς καρδιοπάθειας, που είναι από τα πλέον δύσκολα να αντιμετωπιστούν.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αναγνωριστούν έγκαιρα τα τυχόν συμπτώματα, ενώ καθοριστικός είναι και ο πλήρης προγεννητικός έλεγχος.
Η καρδούλα του βρέφους είναι μια πολύπλοκη ηλεκτρομηχανική αντλία με 4 κοιλότητες, που προωθεί το αίμα στα διάφορα όργανα του σώματος 160.000 φορές την ημέρα! Οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση παρεμποδίζει την
Οι καρδιοπάθειες στα βρέφη διακρίνονται σε συγγενείς και επίκτητες. Οι συγγενείς και οι επίκτητες καρδιοπάθειες συγκαταλέγονται στα συχνότερα χρόνια νοσήματα της παιδικής ηλικίας.
Οι συγγενείς καρδιοπάθειες προκαλούνται από διαταραχές της ενδομήτριας ανάπτυξης της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων της και η συχνότητά τους είναι 5 - 8 περιστατικά ανά 1.000 γεννήσεις. Ο χρόνος εμφάνισης και η σοβαρότητά τους ποικίλλουν. Συγκεκριμένα, μπορεί να εκδηλωθούν αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού ή και να παραμείνουν απαρατήρητες επί έτη.
Έχει διαπιστωθεί ότι 2 - 3 από τα 1.000 νεογνά με συγγενή καρδιοπάθεια θα εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα στο πρώτο έτος της ζωής τους, ενώ η διάγνωσή της επιβεβαιώνεται στο 40% - 50% την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους και στο 50% - 60% στον πρώτο μήνα.
Στις συγγενείς καρδιοπάθειες του βρέφους μπορούν να συμπεριληφθούν και οι διάφοροι τύποι μυοκαρδιοπαθειών, καθώς και ορισμένες μορφές αρρυθμιών. Οι τελευταίες αποτελούν συνήθως συνοδό κλινικό εύρημα των άλλων συγγενών ανατομικών ανωμαλιών της καρδιάς ή εμφανίζονται ως επιπλοκή της χειρουργικής διόρθωσής τους.
Οι επίκτητες καρδιοπάθειες είναι σπάνιες στη βρεφική ηλικία. Σε αυτές ανήκουν η ενδοκαρδίτιδα, η μυοκαρδίτιδα, η νόσος Kawasaki, η περικαρδίτιδα και η επίκτητη αρρυθμία.
Για τη διάγνωση των καρδιοπαθειών στα βρέφη σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν:
1. Το ολοκληρωμένο ιστορικό.
2. Η λεπτομερής κλινική εξέταση.
3. Η ενδεχόμενη παρουσία ορισμένων κλινικοεργαστηριακών ευρημάτων.
Το ιστορικό
Το ιστορικό περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη άλλων παιδιών ή ατόμων στην οικογένεια με καρδιοπάθειες ή επεισοδίων αιφνίδιου θανάτου ή θανάτου σε μικρή ηλικία και όσον αφορά στην εγκυμοσύνη εάν αναφέρεται νόσηση της μητέρας από σακχαρώδη διαβήτη ή διάχυτο ερυθηματώδη λύκο, φαινυλκετονουρία, συγγενή ερυθρά είτε λήψη τερατογόνων φαρμάκων και ουσιών (λίθιο, αλκοόλ, βαρφαρίνη, θαλιδομίδη, αντιμεταβολίτες ή αντιεπιληπτικά).
Η κλινική εξέταση
Η φυσική εξέταση του βρέφους περιλαμβάνει αρχικά την εκτίμηση της γενικής του κατάστασης και την ενδεχόμενη ανεπαρκή αύξηση του σωματικού βάρους του. Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην παρουσία κυάνωσης με ή χωρίς φύσημα, στις διαταραχές στην ανάπτυξη και σε οποιαδήποτε ένδειξη αναπνευστικής δυσχέρειας ή καρδιακής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Κολπίτιδα:Αντιμετωπίστε την
- Πόνος και άγχος πριν την περίoδο
- Η μελαχρινή θεά του Θέμου μας έχει κουζουλάνει!
- Η Μάχη Της AGB: Οι νικητές και οι χαμένοι της Πέμπτης
- Χριστίνα Μουστάκα: Η επανασύνδεση και ο χαμός της μητέρας του καλού της
- Καραβάτου: «Ο γιατρός μου, μου έχει πει πως δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να μείνω έγκυος»
- Λοβέρδος: 'Εγώ, τα έφαγα τα ψωμιά μου...'!
- «Μεσημεριανή Μελέτη»;
- Αθλιότητα και προχειρότητα επικρατεί στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αθηνών
- Γουίτνεϊ Χιούστον: Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις FamilyLife
- Τελευταία Νέα FamilyLife
- Όταν η βρεφική καρδιά έχει πρόβλημα
- Τι να τρώει για να γίνει υγιής ενήλικας
- Χαλβάς: γλύκισμα με θρεπτική αξία
- Παιδότοποι: Ψυχαγωγία με ασφάλεια
- Διαφυλάξτε την υγεία του μωρού σας με σωστές συνήθειες
- Σοκολάτα: Η θρεπτική απόλαυση!
- Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Να πάρει ή να μην πάρει αντιβίωση;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle