Tι θα ισχύσει για κλειστά διαμερίσματα, Airbnb και ΕΝΦΙΑ. Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης και τι απάντησε ο Παραδιάς στο B.V

06:01 11/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια σειρά σημαντικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα των κλειστών διαμερισμάτων και εν γένει του στεγαστικού προβλήματος της χώρας μας.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται το «φρένο» που αποφασίστηκε στα Airbnb, να δοθεί «γκάζι» στις μακροχρόνιες μισθώσεις, να ξεκλειδωθούν τα χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα, να αυξηθεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

σε όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους, όπως επίσης ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

Τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος ενοικίων για τους ιδιοκτήτες που θα ενοικιάσουν σε νέες μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα που ήταν κλειστά ή είχαν προσφερθεί σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.  Το συγκεκριμένο μέτρο είχε υποβληθεί αρχικά από την ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) και το οικονομικό επιτελείο το έκανε δεκτό. Αύξηση στο 20% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ  στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ  από θεομηνίες. Οι κατοικίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς τους.Πρόγραμμα ύψους 400 εκ. για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

Σε επικοινωνία που είχε το businessvoice με τον κ. Στράτο Παραδιά, πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ (https://www.pomida.gr) και ερωτώμενος για τα κυβερνητικά μέτρα και κατά πόσο αυτά θα βοηθήσουν την ελληνική αγορά δήλωσε πως, αρχικά, η τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος ενοικίων για τους ιδιοκτήτες που θα ενοικιάσουν σε νέες μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα που ήταν κλειστά ή είχαν προσφερθεί σε βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι η μοναδική βιώσιμη πρόταση για να αυξηθεί η προσφορά του κτιριακού δυναμικού στην αγορά που βασικά πάσχει από παλαίωση. Το μέτρο αυτό θα έχει θετική ανταπόκριση στην κοινωνία, αρκεί να ενταχθούν και οι κατοικίες των μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων και εφόσον μπορεί να περιοριστεί ο χρόνος που αυτές οι κατοικίες είναι κενές και να μην πάνε πιο πίσω από την 1 Ιανουαρίου του 2023. Με το μέτρο αυτό δύναται να βγουν  στην αγορά χιλιάδες σπίτια λαϊκών νοικοκυριών και να λυθεί το πρόβλημα σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό.

Υπενθυμίζουμε πως σε σύνολο περίπου 7.000.000 κατοικιών, που εμφανίζονται τόσο στην απογραφή κατοικιών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όσο και στα έντυπα Ε2 και Ε9 της εφορίας, ως «κλειστές» έχουν δηλωθεί περίπου οι 700.000.

ΕΝΦΙΑ

Για το θέμα της αύξησης στο 20% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ  στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ  από θεομηνίες, ο κ. Παραδιάς δήλωσε πως είναι θετικό μέτρο για να ανοίξει η συζήτηση αλλά δεν επαρκεί, καθώς το κράτος δεν αποτελεί τον φυσικό εγγυητή των περιουσιών των Ελλήνων πολιτών. Επίσης τόνισε πως δεν φτάνει να καλύψει το ενδεχόμενο κόστος μιας θεομηνίας, αφού αφήνει το φυσικό φαινόμενο του σεισμού έξω από την ρύθμιση.

«Σπίτι Μου ΙΙ»

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου ΙΙ», ύψους 2 δισ. ο κ. Παραδιάς μας δήλωσε πως δεν αφορά του ιδιοκτήτες κατοικιών στο βαθμό που τους αφορά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω και Μισθώνω». Οι ιδιοκτήτες περιμένουν να ξεκινήσει το πρόγραμμα με το νέο ποσοστό του 60%, καθώς με το προηγούμενο (40% )δεν κατάφερε να πείσει τους ιδιοκτήτες να εμπλακούν.

Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι κλίνες Airbnb το πρώτο εξάμηνο του 2024

Σύμφωνα με το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ Intelligence, το Α’ εξάμηνο του 2024 παρατηρείται μια σαφής τάση σταθερής αύξησης στον αριθμό των καταλυμάτων του 2024 σε σύγκριση με το 2023.

Η ανάλυση των στοιχείων για τον αριθμό των κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης μεταξύ 2023 και 2024 αποκαλύπτει μια σημαντική αύξηση κατά το Α’ εξάμηνο του του 2024. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο, ο αριθμός των κλινών αυξανόταν σταθερά, φτάνοντας τον Ιούνιο σε επίπεδα κατά +85 χιλ. κλίνες υψηλότερα από τα αντίστοιχα του 2023.

Keywords
Αναζητήσεις
ti-tha-ischysei-gia-kleista-diamerismata-airbnb-kai-enfia-ti-anakoinose-o-mitsotakis-kai-ti-apantise-o-paradias-sto-bv.htm
Τυχαία Θέματα