Διογένης: Ο Μεγάλου, θέλει να… μεγαλώσει κι άλλο – Έχει νοσηλευτήρια, θέλει ασφαλιστικό βραχίωνα

08:21 4/2/2025 - Πηγή: Emea.gr

– Η Πειραιώς θέλει να παντρέψει Ερρίκος Ντυνάν – Euromedica, με την Εθνική Ασφαλιστική
– Ερωτηματικά για τη σπουδή του CVC – Κρούση και από Allianz, που αποχώρησε ησύχως…
– Ο Επόπτης ασφαλιστικών εταιρειών, ήταν CEO της Εθν. Ασφαλιστικής
– Θα κάνει κόμμα ο Σαμαράς; Τα Τέμπη τον ιντριγγάρουν…
– Πόσο είναι το ποσοστό του Χόλντερμαν στην Alpha Bank

– Οι «μπροστινοί»
– Οι κανόνες διασποράς και οι πολλές Επιτροπές, τροχοπέδη για τις εισηγμένες

Η Πειραιώς θέλει να «παντρέψει» την Εθνική Ασφαλιστική με Ημιθέα-Ερρίκος Ντυνάν και τις ελεγχόμενες κλινικές της Euromedica

Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα «deal» στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, με την εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ, ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», να εξαγοράζει από την Farallon το δίκτυο κλινικών της Euromedica, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα φτάναμε στη σημερινή εξέλιξη, με τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς να βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Θυμίζω ότι η Ημιθέα, με τη σειρά της ελέγχεται από τον Όμιλο STRIX/BLANTYRE, με την Πειραιώς φυσικά να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό του σχήματος, που ελέγχει και άλλες συμμετοχές της τράπεζας. Το «Ερρίκος Ντυνάν» από τη κίνηση αυτή απέκτησε τον έλεγχο πέντε Γενικών και Μαιευτικών Κλινικών σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κοζάνη, ενός Κέντρου Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και εταιρειών Προμηθειών, Πληροφορικής και Εκμετάλλευσης Ακινήτων. Πρόκειται για τις κλινικές, Γενική Κλινική, Κυανούς Σταυρός, Γένεσις και το κέντρο αποκατάστασης Αρωγή στη Θεσσαλονίκη, τη Γενική Κλινική Δωδεκανήσου στη Ρόδο και τη Ζωοδόχο Πηγή στην Κοζάνη.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς δημιουργήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους υγείας στην Ελλάδα, με ευρεία γεωγραφική κάλυψη της ελληνικής επικράτειας. Δηλαδή, η Πειραιώς έχει έτοιμη πελατεία, από και για την Εθνική Ασφαλιστική και εφόσον την αποκτήσει, οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακος για τον όμιλο, θα είναι δεδομένες.

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τη σπουδή του CVC/Στο κάδρο και ο Γ. Μυλωνάς

Στην αγορά, πάντως, οργιάζουν τα σενάρια για το πως και το γιατί της απόφασης του CVC να αρχίσει τον κύκλο των αποεπενδύσεων. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που χαρακτηρίζουν έως «ύποπτη» την όλη μεθόδευση του fund. Κάποιοι μάλιστα επανάφεραν στη μνήμη τους ότι για την Εθνική Ασφαλιστική, είχε ενδιαφερθεί ο ελληνοαμερικάνος Τζον Κάλαμος, ο οποίος είχε εκπρόσωπο στην Ελλάδα τον Κανελλόπουλο του Τιτάνα και είχε δώσει διπλάσιο τίμημα, γύρω στο 1,4 δισ. ευρώ, από τα 700 εκατ. ευρώ που πουλήθηκε τελικά στο CVC. Προφανώς, υπερίσχυσαν άλλα μέτρα και σταθμά, αν με εννοείτε. Αποκλείστηκε επίσης ένας πράκτορας-ψυχή της ασφαλιστικής, ο Κουφόπουλος, ο οποίος ήξερε απέξω την εταιρεία, τα δυνατά και αδύναμα σημεία της.

Τώρα, ουσιαστικά έχοντας πάρει πίσω τα χρήματα που δαπάνησε, το αμερικανικό fund πουλάει με… 500 (;) και γράφει φυσικά κέρδη. Και ο Π. Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας; Πολλοί του καταλογίζουν ευθύνες, αλλά θυμίζω ότι ουσιαστικά αναγκάστηκε να πουλήσει την ασφαλιστική του ομίλου, «υπογράφοντας τα πάντα» από τα οποία οι άσπονδοι φίλοι του του αποδίδουν ευθύνες. Κάποια στιγμή, θα πρέπει, πάντως και ο ίδιος να υπερασπιστεί τον εαυτό του, γιατί προβλέπω όξυνση των αντιδράσεων για το όλο θέμα.

Σταύρος Κωνσταντάς: Ο Επόπτης ασφαλιστικών εταιρειών, ήταν CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει και άλλα περίεργα ή έστω και άλλες φοβερές συμπτώσεις. Ο κ. Σταύρος Κωνσταντάς, πρώην στέλεχος της Ν-Ν, υπήρξε στη συνέχεια CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής και σήμερα είναι Γενικός Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, οργάνου της Τράπεζας της Ελλάδος. Δηλαδή, ήξερε και ξέρει τα πάντα σε βάθος γύρω από την ασφαλιστική εταιρεία. Ο ρόλος του και στις τωρινές εξελίξεις, μόνο διακοσμητικός δεν είναι, αν και ευθύνες τελικού ελέγχου έχει και το αρμόδιο όργανο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πολλές συμπτώσεις μαζεύονται και πολλά πρόσωπα εναλλάσσονται σε ρόλους.

Και η Allianz ενδιαφέρθηκε για την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά…

Σας έγραφα μόλις χθες ότι υπήρξε αρχικό ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική και από άλλες εταιρείες του κλάδου, κυρίως ξένους ομίλους. Παράγοντες του κλάδου ισχυρίζονται ότι η Allianz «διερεύνησε» την όλη υπόθεση, είχε κάποιες επαφές με στελέχη του ξένου fund που βγάζει στο σφυρί την ασφαλιστική, αλλά «δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος», όπως κομψά μεταφέρεται. Όταν μάλιστα διαπίστωσε ότι «όλο το σύστημα προωθεί την Πειραιώς, αποχώρησε ησύχως»… Οψόμεθα, λοιπόν, για τη συνέχεια.

Ο Σαμαράς «πιέζεται», αλλά θα κάνει νέο κόμμα;

Ο καταιγισμός πολιτικών, οικονομικών, επιχειρηματικών και κυρίως κοινωνικών εξελίξεων -βλέπε Τέμπη- επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της σημερινής Νέας Δημοκρατίας. Η προχθεσινή, μάλιστα δήλωσή του, «έβγαζε μάτια» για το αντικυβερνητικό της μένος, ου μην και αντι-Μητσοτατικό, γεγονός που πυροδότησε παλιά σενάρια περί ίδρυσης νέου κόμματος, καθώς «η συγκυρία προσφέρεται».

Ο Μεσσήνιος πολιτικός έχει βέβαια κάνει τον κύκλο του, αλλά η ελπίδα, όπως γνωρίζετε πεθαίνει τελευταία και το… χούι δεν κόβεται, όπως αντιτείνουν ακόμα και πρώην φίλοι του και υποστηρικτές του. Βέβαια, ποτέ μη λες ποτέ, γιατί αν συνεχιστεί η φθορά της κυβέρνησης και οι δημοσκοπήσεις τη φέρουν κοντά στο 20% – πράγμα όχι και τόσο… ορατό βεβαίως, σήμερα – τότε μπορεί να υπάρξει «κίνηση Σαμαρά» που θα συγκεντρώσει τους ευρισκόμενους δεξιότερα, έως πολύ δεξιότερα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από τις επιδιώξεις και τα εύκολα λόγια, μέχρι την ανάληψη τέτοιας πρωτοβουλίας, μεσολαβούν κάτι χιλιόμετρα και η προϊστορία του προσώπου δεν είναι και ότι καλύτερο, οπότε…

*** Σημειώστε, σε κάθε περίπτωση, ότι τα… «Συστήματα» (ποτέ δεν είναι ένα) προετοιμάζουν ήδη την επόμενη ημέρα, δεν περιμένουν τα ανατρεπτικά κοινωνικά τάκλιν, απλούστατα γιατί διαχρονικά αυτή είναι η δουλειά τους. Ακόμα και αν ο παίκτης αποδειχθεί ανθεκτικός στα εκατέρωθεν, ακόμα και στα ίδια φάουλ, η προεργασία και προετοιμασία είναι στο DNA τους και απαραίτητος όρος για την μακροημέρευσή τους.

Ο Χόλντερμαν, η καταλληλότητα, οι «μπροστινοί» και το κρυφό μάζεμα μετοχών

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις στις τράπεζες και ειδικότερα αυτές που αφορούν στην Alpha Bank, επιμένουν ότι ο Ολλανδός μεγαλομέτοχος της, δεν μένει άπραγος. Όσο περιμένει μέρα τη μέρα το fit & proper, την καταλληλότητα δηλαδή να αναλάβει σοβαρές ευθύνες στην τράπεζα, αυξάνει το ποσοστό του, χωρίς φυσικά αυτό να φαίνεται. «Φαίνεται», όμως, στους επαγγελματίες του κλάδου, ειδικά σε όσους έχουν και εμπειρία και επαφές εντός και εκτός εγχώριας αγοράς. Είναι η πασίγνωστη «συνταγή» των λεγόμενων «μπροστινών», που δεν είναι αναγκαστικά πρόσωπα, μπορεί να είναι και κάθε είδους χαρτοφυλάκια. Οι πηγές αυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό του Ολλανδού «πρέπει να πλησιάζει στο 14% – 14,5%, με βάση τους υπολογισμούς μας και τη συναλλακτική δραστηριότητα από το τέταρτο τρίμηνο του 2024, μέχρι και σήμερα». Πηγές είναι αυτές, με πολύχρονη εμπειρία και με επαφές που φτάνουν μέχρι και την… Κέρκυρα.

Οι κανόνες διασποράς και οι πάμπολλες Επιτροπές, θα αποδεκατίσουν την αγορά

Σε αναβρασμό βρίσκεται μεγάλος αριθμός εισηγμένων εταιρειών από τους κανόνες διασποράς μετοχών που θέλει να επιβάλει το Χρηματιστήριο, όπως και από τον μεγάλο αριθμό Επιτροπών που αναγκάζει τις εταιρείες να συστήσουν και να λειτουργούν. Εντάξει, εύλογο είναι να επιθυμούν όλοι και τη διαφάνεια και την υποχρέωση των εισηγμένων εταιρειών, να τηρούν βασικές εσωτερικές λειτουργίες, σχετικές π.χ. με την ισότητα των δύο φύλων, την παρενόχληση κλπ. Αλλά, για σκεφτείτε, μια εισηγμένη που έχει προσωπικό 40 – 50 άτομα, να θέλει άλλα τόσα και περισσότερα, για να στελεχώσει όλες αυτές τις Επιτροπές. Και συνάμα, να βρει τρόπους, ώστε να αυξήσει τη διασπορά των μετοχών της, αλλιώς θα υποβιβαστούν στην μικρότερη κατηγορία του ΧΑ. Εκεί δηλαδή που δεν θα τις βλέπει ούτε ο… θεός, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Μήπως αυτές οι υπερβολικές απαιτήσεις των εποπτικών αρχών οδηγήσουν αρκετές εισηγμένες προς την έξοδο από τη χρηματιστηριακή αγορά; Το έχουν σκεφτεί αυτό οι υπό τον κ. Κοντόπουλο «εκσυγχρονιστές» της αγοράς, όπως επίσης και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΧΑ;

Το Φανάρι του Διογένη

Keywords
Αναζητήσεις
diogenis-o-megalou-thelei-na-megalosei-ki-allo--echei-nosileftiria-thelei-asfalistiko-vrachiona.htm
Τυχαία Θέματα