Εκλογές ΠΑΣΟΚ: «Μονομαχία» Ανδρουλάκη-Δούκα στον β γύρο – Το προφίλ των δύο διεκδικητών

09:54 7/10/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας είναι οι δύο υποψήφιοι που θα δώσουν τη μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών την επόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου, με τη δεύτερη θέση να εξελίσσεται σε ντέρμπι μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων και του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος τελικά έμεινε στην τρίτη θέση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Η διαφορά του Χάρη Δούκα με τον Παύλο Γερουλάνο ήταν μόλις 800 ψήφοι.

Συνολικά

πάνω από 300.000 ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν νέο αρχηγό για το ΠΑΣΟΚ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 2021 οπότε ψήφισαν 270.000 άτομα. 

Ο νυν πρόεδρος της παράταξης και ο Χάρης Δούκας ήταν εξαρχής το επικρατέστερο δίδυμο για την τελική αναμέτρηση, με τον κ. Ανδρουλάκη να κατακτά μεγαλύτερη διαφορά από την αναμενόμενη. 

Συγκεκριμένα, τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου διαμορφώθηκαν ως εξής: 

Νίκος Ανδρουλάκης: 29,7%
Χάρης Δούκας: 21,41%
Παύλος Γερουλάνος: 21,15%
Άννα Διαμαντοπούλου: 19,55%
Μιχάλης Κατρίνης 5,9%
Νάντια Γιαννακοπούλου 2,3%

Οι δημοσκοπήσεις πάντως έφερναν τον Νίκο Ανδρουλάκη μπροστά, δείχνοντας ότι έχει μεγαλύτερη δυναμική συγκριτικά με τον Χάρη Δούκα (45%-31%), ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η ψαλίδα θα ήταν αρκετά μικρότερη σε περίπτωση που ο κ. Ανδρουλάκης είχε απέναντί του τον Παύλο Γερουλάνο. (41%-40%).

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά το «θρίλερ» του πρώτου γύρου ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε:

«Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για τη δημοκρατική παράταξη. Μας γέμισαν οι πολίτες ελπίδες και δύναμη. Ευχαριστώ τους συνυποψηφίους για το ήθος και τον πολιτισμό. Έμειναν 7 ημέρες μέχρι την επόμενη Κυριακή. Το ΠΑΣΟΚ θα βγει περισσότερο ενωμένο».

Ο Χάρης Δούκας από την πλευρά του ανέφερε: 

«Είναι μια μεγάλη μέρα για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη. Να ευχαριστήσω όσους ψήφισαν και τους συνυποψηφίους μου που δυνάμωσαν την παράταξη, όπως και τους εθελοντές. Και φυσικά όσους με στήριξαν και με πήγαν στον δεύτερο γύρο. Το μήνυμα είναι καθαρό. Το 70% ζητά αλλαγή ηγεσίας. Σας καλώ λοιπόν την επόμενη βδομάδα στις κάλπες».

Οι δύο άνδρες είναι πολύ κοντά ηλικιακά, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι 45 ετών και ο Χάρης Δούκας 44, ενώ και οι δύο έχουν αξιοσημείωτη πορεία στον χώρο της πολιτικής και του ΠΑΣΟΚ.

Το βιογραφικό του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στοχεύει στην παραμονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όπου εξελέγη το 2021, όταν αντίπαλός του ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο Χάρης Δούκας επιθυμεί να ανέλθει και στην ηγεσία του κόμματος που τον ανέδειξε στην δημαρχία της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2023.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ έχει καταγωγή από το Ψυχρό Λασιθίου και το Χουμέρι Ηρακλείου προέρχεται από οικογένεια που υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ καθώς ο πατέρας του ήταν γνωστό στέλεχος του κόμματος στην Κρήτη και πολύ στενός υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη.

Στα 18 του χρόνια, φοιτητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (ΠΑΣΠ) του νομού Ξάνθης, ενώ το 2001 έγινε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και το 2008 εξελέγη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2006 εξελέγη στην Κεντρική Αντιπροσωπεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ως εκπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης.

Το 2013 εξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και τον Μάιο του 2014 ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ (180.822) ψήφους, δεύτερος πίσω από την Εύα Καϊλή, στο ψηφοδέλτιο της «Ελιάς». Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ανδρουλάκης κατέχει μεταπτυχιακό στο πρόγραμμα «Νέα Υλικά και Περιβάλλον», ενώ είναι υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ.

Το 2017 ήταν υποψήφιος για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης στις εκλογές ηγεσίας κεντροαριστεράς, όπου και στους δύο γύρους κατάφερε να κατακτήσει την δεύτερη θέση, με 51.736 ψήφους στον πρώτο γύρο και 66.483 ψήφους στον δεύτερο γύρο.

Το 2019 εξελέγη εκ νέου ευρωβουλευτής με το «Κίνημα Αλλαγής» με 180.822 ψήφους, ενώ στις εσωκομματικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου 2021 εξελέγη στην προεδρία του Κινήματος Αλλαγής.
Στον πρώτο γύρο των εσωκομμματικών εκλογών ήρθε πρώτος με ποσοστό 36,88% και 99.120 ψήφους, ενώ στον δεύτερο γύρο εξελέγη πρόεδρος απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2023 ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσαν 508.487 ψήφους, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2023 το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε ποσοστό 11,84%, που μεταφράζεται σε 617.487 ψήφους.

Το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις εκλογές του 2019 κατέγραψε μία άνοδο στα ποσοστά του, καθώς από 6,29% στις εθνικές εκλογές έφτασε κοντά στο 12%, κάτι που χρεώνεται στον Νίκο Ανδρουλάκη, που όμως δεν έχει καταφέρει να κάνει την μεγάλη ανατροπή και να εκτοξεύσει το κόμμα, παρά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βιογραφικό του Χάρη Δούκα

Ο πολιτικός αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρης Δούκας έκανε την έκπληξη στην πολιτική σκηνή τον Οκτώβριο του 2023, όταν και «αποκαθήλωσε» τον Κώστα Μπακογιάννη από τον Δήμο Αθηναίων, αφήνοντάς στον στην δεύτερη θέση με 44,03% στον β γύρο των εκλογών, ενώ εκείνος συγκέντρωσε το 55,97% των ψήφων. Την νίκη του θεωρείται ότι έκρινε μεταξύ άλλων το debate το οποίο είχε προηγηθεί μεταξύ των δύο υποψηφίων. Στον β γύρο ο κ. Δούκας είχε στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον υποψήφιό του Κώστα Ζαχαριάδη, με πολλούς να εκτιμούν ότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να στηριχθεί και από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και παλιούς υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ που στράφηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν αρχηγός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας

Ο δήμαρχος Αθηναίων ωστόσο μπορεί να έχει στήριξη από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν έχει δείξει ακόμα πολιτικά δείγματα στον δήμο, ενώ δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή εάν κερδίσει εκείνος την προεδρία. Αυτό ωστόσο είχε γίνει στο παρελθόν και με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος όταν εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ακόμη ευρωβουλευτής. 

Ο Χάρης Δούκας γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα και είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.

Το πεδίο ειδίκευσης του Δρ. Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).
Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, επιτρέποντας τον σχεδιασμό πολιτικών που μπορούν και ακούνε «τί θέλουν οι πολίτες» και να συμπεριλάβουν «τί μπορούν να κάνουν οι πολίτες», στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία τους.
Με αυτό τον τρόπο, τα μοντέλα και συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που έχει αναπτύξει «ανοίγουν το μαύρο κουτί» των αποφάσεων πολιτικής, εισάγοντας με άμεσο και διαφανή τρόπο την ανθρώπινη αντίληψη, συνθέτοντας «από κάτω προς τα πάνω», για την ανάπτυξη σύγχρονων πράσινων πολιτικών. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα (πχ, ειδικό αφιέρωμα του Research Features), και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Διδακτικό έργο

Διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Συστήματα Αποφάσεων», «Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης », «Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική» και «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων». Παράλληλα από το 2018 διδάσκει στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ. Είναι συνδιδάσκων σε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων» και «Ενεργειακός Προγραμματισμός Ελαχίστου Κόστους» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υποψηφίων Διδακτόρων της ΣΗΜΜΥ αλλά και «Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων» του ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων» και «Πολυκριτηριακά Συστήματα Αποφάσεων», του ΔΠΜΣ «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» καθώς και «Συστήματα Λήψης Αποφάσεων» στο ΔΠΜΣ «Περιβάλλον & Ανάπτυξη» του ΕΜΠ.

Βραβεύσεις – Διακρίσεις

Ο Χάρης Δούκας έχει λάβει βραβεία για τις επιδόσεις και το έργο του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ ), το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.
Είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.

Keywords
εκλογες, ΠΑΣΟΚ, εκλογες 2012, εκλογες πασοκ, γιώργος παπανδρέου, ευα καιλη, αλέξης τσίπρας, γερουλανος, δημοσκοπηση, παπανδρεου, αθηνα, ηρακλειο, κρητη, πασπ, νέα, εκπα, ιουνίου, συριζα, τσιπρας, βουλη, ελλαδα, nature, features, εμπ, ικυ, ΑΠΘ, εταιρεία, εεεε, harvard, μυστικες δημοσκοπησεις, βιογραφικο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, ιδρυμα κρατικων υποτροφιων, δημοκριτειο, δουκας, εκπα, εμπ, ηγεσια, περιοδικα, προγραμμα, ανδρουλακης, βδομαδα, γεγονος, γινει, γιώργος παπανδρέου, δευτερο, δυναμη, δηλωσεις, διοικηση, διδυμο, εγινε, ευα, εμειναν, επιτυχια, εταιρεία, ετων, ζητα, ηρακλειο κρητης, ιδρυμα, κομμα, μαυρο, μηχανικος, μοντελα, νικη, νικο, οικογενεια, πεδιο, ρεκορ, τεχνικο επιμελητηριο, τμημα, τριτη, φυσικα, φοιτητης, φορα, ψαλιδα, εθνικο, harvard, ιουνίου, κυριακη, μπροστα, σκηνη, υλικα
Αναζητήσεις
ekloges-pasok-monomachia-androulaki-douka-ston-v-gyro--to-profil-ton-dyo-diekdikiton.htm
Τυχαία Θέματα