Ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων

16:44 14/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Του Θωμά Σλάμαρη*, ιδρυτή του οργανισμού iwant2help

Η επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων στη γαλλική οικονομία είναι πιθανό να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας φέτος, ανέφερε το το Ινστιτούτο Στατιστικής INSEE, αν και προειδοποίησε ότι η ασταθής πολιτική κατάσταση της Γαλλίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προβλέψεις του. Η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο

θα επιταχυνθεί στο 0,5% από 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με το INSEE.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες – που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – θα συνεισφέρουν 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χάρη στην πώληση εισιτηρίων, τηλεοπτικών δικαιωμάτων και στην αύξηση του τουρισμού.

«Η επίδραση θα είναι παρόμοια με αυτή που είχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 2012 στη βρετανική οικονομία», δήλωσε ο οικονομολόγος του INSEE Ντόριαν Ρούτσερ. Ωστόσο, ο συνολικός αντίκτυπος θεωρείται μικρότερος από ό,τι ήλπιζαν πολλοί, καθώς τα αυξανόμενα έξοδα ταξιδιού και διαμονής, η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία και οι ανησυχίες για την ασφάλεια αποθαρρύνουν πολλούς φιλάθλους στο να επισκεφθούν το Παρίσι.

Σύμφωνα με τον INSEE η γαλλική οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο, μιας και η επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων θα φανεί αργότερα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η ετήσια αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα φτάσει το 1,1% φέτος, τον ίδιο ρυθμό με το 2023, ανέφερε η INSEE στην έκθεση του με τίτλο «Σχετικά με το ΑΕΠ, τα παιχνίδια και τις αβεβαιότητες».

Επιπλέον, το Ινστιτούτο ανέφερε ότι η γαλλική οικονομία θα επωφεληθεί από την κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία θα πρέπει να λάβει μια ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και οι επενδύσεις δεν θα σημειώσουν ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς τα επιτόκια παραμένουν σχετικά υψηλά.

Επισημαίνεται ακόμα ότι οι κρατήσεις πτήσεων αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% από έτος σε έτος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων ForwardKeys.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, το οικονομικό όφελος τους εκτιμάται να κυμανθεί από 6,7 δισ. έως τα 11,1 δισ. με επικρατέστερο σενάριο τα 9 δισ. ευρώ, που αφήνει άπαντες ικανοποιημένους στη Γαλλία και αποδεικνύει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν αφήνουν μόνο ζημιά σε κάθε χώρα που τους διοργανώνει.

*Ο Θωμάς Σλάμαρης έχει ιδρύσει το 2013 το iwant2help, έναν οργανισμό αφιερωμένο στην εκπαίδευση πωλητών, στο business coaching για επιχειρηματίες και στελέχη αλλά και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από το 2015 είναι Authorized Partner της Zoho Corp και συνεργάζεται με εταιρείες από κλάδους όπως ο τουρισμός, οι ασφαλίσεις, το εμπόριο κ.α. σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Keywords
Αναζητήσεις
enischyetai-i-oikonomiki-anaptyxi-tis-gallias-logo-ton-olybiakon-agonon.htm
Τυχαία Θέματα