Εξετάζεται εναλλακτικό σχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

18:12 23/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Νέες εξελίξεις φαίνεται πως θα υπάρξουν σχετικά με την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν πλέον ανοικτό μέτωπο με την κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να καταθέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων τονίζει πως η απόφαση αυτή στοχεύει κυρίως στην είσπραξη υψηλότερων φόρων και όχι στην προσπάθεια περιορισμού

της φοροδιαφυγής, καθώς παραμένουν στο απυρόβλητο πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. 

Ωστόσο, ακόμα και αν το ΣτΕ τους δικαιώσει, η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικό σχέδιο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει από τους επαγγελματίες λιγότερα από τα μισά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα σε αναλογία με τους απασχολούμενους είναι πολύ περισσότεροι σε σχέση με την ΕΕ (η συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα είναι 27%, υπερδιπλάσια σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 13%), η κατάσταση περιπλέκεται. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το ελληνικό δημόσιο εισπράττει από τους ελεύθερους επαγγελματίες το ένα τέταρτο του φόρου εισοδήματος που εισπράττουν οι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ από τη συγκεκριμένη ομάδα φορολογουμένων.

Όπως αναφέρουν στοιχεία της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) από τους 735.000 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι 500.000 περίπου έχουν εισοδήματα μόνο από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, ενώ οι 250.000 έχουν εισοδήματα και από μισθούς/συντάξεις. Το 54% των αμιγώς ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν μηδενικό εισόδημα, ενώ το 85% αυτών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.

«Ξεψάχνισμα» των ηλεκτρονικών βιβλίων

Σε περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ είναι θετική στο αίτημα της Επιτροπής, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει «να σφίξει τα λουριά» μέσα από ενδελεχή έλεγχο των ηλεκτρονικών βιβλίων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και, αντίστοιχα, τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Πλέον η φορολογική διοίκηση έχει τα δεδομένα των συναλλαγών των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Ωστόσο, για το στάδιο προσαρμογής έχει δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης αποκλίσεων Συγκεκριμένα, τα όρια ανεκτών αποκλίσεων από τον περιορισμό των κανόνων εσόδων-εξόδων καθορίζονται σε 30% τόσο στην περίπτωση δεδομένων εσόδων όσο και στην περίπτωση δεδομένων εξόδων σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Ιανουάριο που υποβλήθηκαν οι δηλώσεις ΦΠΑ του Δεκεμβρίου, απλογραφικά και διπλογραφικά το ποσοστό των εσόδων αυτών που δήλωσαν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι σε σχέση με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της ηλεκτρονικά, ήταν σε ποσοστό 67% ταυτόσημο, ενώ των εξόδων σε  30,73%. Τον Απρίλιο με την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ (από επιχειρήσεις και επαγγελματίες) τα ποσοστά εκτοξεύτηκαν. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των εσόδων έφθασε το 88% και των εξόδων το 63,64%.  Σημειώνεται από τον Ιούλιο οι αποκλίσεις περιορίζονται από το 30% στο 20% για τα έξοδα και στα έσοδα στο 5%. και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2024 οι αποκλίσεις να μηδενιστούν.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων. Με τον τρόπο αυτό δεν θα μπορεί κάποιος να αυξήσει τα έξοδά του, αλλά αντίθετα θα μπορεί να αυξήσει τα έσοδά του. Συγκεκριμένα, θα μπορεί μόνο να προσθέσει και άλλα έσοδα και ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσει, αν έχει κόψει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία τυχόν δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στην ΑΑΔΕ, π.χ. λόγω απώλειας σύνδεσης ή αν εκδόθηκαν χειρόγραφα λόγω κάποια ειδικής εξαίρεσης (λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου κ.λπ.).

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι έχει διασφαλίσει τη δήλωση των πραγματικών δαπανών των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί (κατ’ αναλογία) στο δημόσιο από τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, γίνονται σκέψεις το απλό τιμολόγιο έως 100 ευρώ να γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Με  την κίνηση αυτή τα έξοδα θα είναι στο σύνολό τους γνωστά από τη φορολογική διοίκηση. 

Keywords
Αναζητήσεις
exetazetai-enallaktiko-schedio-gia-ti-forologisi-ton-eleftheron-epangelmation.htm
Τυχαία Θέματα