Η Ελλάδα έχει το 2ο φθηνότερο φρέσκο ψωμί στην Ευρώπη
Στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ψωμί βρίσκεται η Ελλάδα, που διαθέτει μάλιστα τους περισσότερους φούρνους, ενώ και η πορεία της κατανάλωσης ψωμιού σταδιακά παρουσιάζει μείωση τα τελευταία χρόνια.
Πανελλήνια έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος με αντικείμενο «Το παρόν και το μέλλον της Αρτοποιίας στην Ελλάδα» και τα ευρήματά της παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο
Στην Ελλάδα, η τιμή διαμορφώνεται στο 1,21 ευρώ και είναι 48% χαμηλότερη συγκριτικά με το Μ.Ο. Ευρωπαϊκής τιμής (1,80 ευρώ). Σε σχέση με το 2020, η τιμή μεταβλήθηκε κατά 39%, λίγο περισσότερο από το Μ.Ο. της μεταβολής στην Ευρώπη. Η αύξηση της τιμής του ψωμιού στη χώρα, που είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη, προκλήθηκε λόγω της αύξησης:
Των πρώτων υλών (σιτάρι- αλεύρι). Η τιμή του αλεσμένου σιταριού στην Ελλάδα, παρουσιάζει από τον Αύγουστο του 2021 μία σημαντική αύξηση μέχρι και τις αρχές του Ιουνίου του 2022 που διαμορφώθηκε η υψηλότερη τιμή της. Από τα 230 ευρώ ανά τόνο τον Αύγουστο του 2021, η τιμή του αλεσμένου σιταριού στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 260 ευρώ ανά τόνο, μέσα στον ίδιο μήνα και παρέμεινε σταθερή μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Στη συνέχεια, η τιμή του σιταριού, ξεκίνησε να αυξάνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2022, για να διαμορφωθεί στα 400 ευρώ ανά τόνο, ενώ από τον επόμενο μήνα ξεκινάει η μείωση της τιμής του.Της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τις τιμές για μη οικιακούς καταναλωτές από το 2019 μέχρι το 2023, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27, στην ετήσια τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρώ. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το 2023, είναι μικρότερη από τις τιμές που διαμορφώνονται σε χώρες όπως η Γαλλία (0,1734 ευρώ/ kWh), η Κροατία (0,2039 ευρώ/ kWh), η Ιταλία (0,1745 ευρώ/ kWh) και η Ουγγαρία (0,1836 ευρώ/ kWh).Του φυσικού αερίου. Οι τιμές στο φυσικό αέριο, όπως και στην ηλεκτρική ενέργεια, εμφανίζουν μια σημαντική αύξηση σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από το 2022, ενώ το 2023 μειώθηκαν, παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα από το 2021. Η τιμή φυσικού αερίου της Ελλάδας το 2023, εμφανίζεται μικρότερη σε σχέση με χώρες όπως η Τσεχία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία και η Βόρεια Μακεδονία.Του κόστους εργασίας. Η μεταβολή του κόστους εργασίας, διαμορφώνεται με βάση τον δείκτη μισθολογικού κόστους. Το κόστος εργασίας αυξήθηκε σε σχέση με το 2019:– αύξηση 17% το 2023
– αύξηση 25% το 2ο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2021 στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφηκαν 133.851 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ψωμιού, φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και κέικ. Με βάση τον πληθυσμό, η αναλογία ανά 10.000 κατοίκους ήταν 2,98 επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο, ήταν 8.391. Ανά 10.000 άτομα, λειτουργούσαν 8 τέτοιες επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο καθαρός κύκλος εργασιών στη παραγωγή ψωμιού, φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και κέικ για το 2021, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν 90 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος μέσος όρος κύκλου εργασιών ανά επιχείρηση, ανήλθε σε 672.389 ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση της σχετικής λίστας, μία θέση πριν το τέλος. Ο καθαρός κύκλος εργασιών, ανήλθε σε 1.856 εκατ., για τις 8.391 επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας έτσι το μέσο όρο κύκλου εργασιών ανά επιχείρηση στις 221.294 ευρώ.
Κατά την τελευταία δεκαετία (2014 – 2024) στον κλάδο των εμπορικών επιχειρήσεων ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας, έχουν συσταθεί συνολικά, 2.622 επιχειρήσεις, ενώ έχουν διαγραφεί 429 επιχειρήσεις. Την τελευταία δεκαετία έχουν προστεθεί στο ΓΕΜΗ 2.193 επιχειρήσεις στον κλάδο των εμπορικών επιχειρήσεων ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας.
Έχει μειωθεί η κατανάλωσηΣύμφωνα με τα στοιχεία, η πορεία της κατανάλωσης του ψωμιού στην Ελλάδα σε κιλά, παρουσιάζει μία σταδιακή μείωση από το 2019 μέχρι το 2022. Η κατανάλωση ψωμιού, έχει μειωθεί κατά 22.164 τόνους από το 2019 μέχρι το 2022. Όμως ταυτόχρονα, το διαθέσιμο εισόδημα, έχει μειωθεί κατά 30%. Η κατανάλωση άσπρου ψωμιού ακολουθεί την πορεία της συνολικής κατανάλωσης ψωμιού μέχρι το 2021, ενώ αντίθετα η κατανάλωση μαύρου ψωμιού, έχει την αντίθετη πορεία. Το 2022, οι ποσότητες ψωμιού που καταναλώθηκαν, μειώθηκαν σε σχέση με το 2019 (-5,05%). Το 2022, η κατανάλωση άσπρου ψωμιού, αυξάνεται σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η κατανάλωση του μαύρου ψωμιού, μειώνεται σημαντικά. Η μέση δαπάνη για προϊόντα άρτου, διαμορφώνεται στα 24,18 ευρώ το μήνα και η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται από νοικοκυριά με εισόδημα από 1.800- 2.000 ευρώ. Οι καταναλωτές, όσον αφορά τις επιπλέον υπηρεσίες που θα ήθελαν από το φούρνο της γειτονιάς, είναι η προσθήκη καφέ, έτοιμου φαγητού και σαλάτας, αλλά και εξιδεικευμένων προϊόντων, για παράδειγμα χωρίς γλουτένη, αλεύρι σίτου κ.ά.
Στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε η έρευνα, για την κοστολόγηση και τιμολόγηση των προϊόντων αρτοποιίας, ο σύμβουλος του ΒΕΑ για την αγορά και τις επιχειρήσεις, Στέφανος Κομνηνός, επεσήμανε την ανάγκη καταγραφής όλων των εξόδων για την τελική διαμόρφωση της τιμής του προϊόντος, την εξέλιξη κα την επιβίωση της επιχείρησης. Ο κ. Κομνηνός, επισήμανε ότι το επιμελητήριο υποστηρίζει τους βιοτέχνες αρτοποιούς σχετικά με την υιοθέτηση ορθής μεθοδολογίας για την κοστολόγηση των προϊόντων τους.
Από την πλευρά του ο τεχνολόγος Τροφίμων, Σύμβουλος Τεχνολογίας και Καινοτομίας (LESAFFRE HELLAS) Μιχάλης Ορεστίδης, αναφέρθηκε στη μέθοδο αργής ωρίμανσης των προϊόντων άρτου και τα πλεονεκτήματά της, επισημαίνοντας ότι, με αυτό τον τρόπο οι αρτοποιοί έχουν την ευελιξία του χρόνου παραγωγής ποιοτικότερων και γευστικότερων προϊόντων. Ακόμη, ο κ. Ορεστίδης τόνισε, ότι οι αρτοποιοί εξακολουθούν να έχουν τέσσερα σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη βιομηχανία, καθώς μπορούν και διατηρούν την κοινωνική σχέση με τους πελάτες τους, ο καταναλωτής μπορεί να «μυρίσει» το φρέσκο προϊόν που παράγουν, η τραγανή κόρα του ψωμιού δεν υπάρχει σε κανένα συσκευασμένο προϊόν και έχουν τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων, που επιθυμούν οι καταναλωτές για να συνεχίσουν να τους επιλέγουν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil): Δεν φεύγω από την Ελλάδα
- Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός της κυβερνοασφάλειας - Ποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να συμμορφωθούν
- Μαρινάκης για Τσίπρα: Έρχεται ο Πινόκιο να μιλήσει για αλήθεια
- «Καμπανάκι» από την Τράπεζα της Ελλάδος για τα δάνεια σε καθυστέρηση
- Σύνταξη: Έρχεται «μπόνους» έως 130 ευρώ -Πότε θα δοθεί και ποιους αφορά
- Θεοδωρικάκος: Κίνητρα και φοροαπαλλαγές 3 δισ. ευρώ για παραγωγικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας
- Τράπεζα της Ελλάδος: Πού θα φτάσουν οι τιμές των ακινήτων και τι θα γίνει με τα στεγαστικά δάνεια
- Νέα μέτρα για ανάκαμψη από κλιματικές καταστροφές λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Ζυμαρικά και έτοιμες σάλτσες: Μια αγορά σε ανάπτυξη, με καινοτόμα προϊόντα και δυναμική επικοινωνία
- Live – Βουλή: Ευρύτερη αντιπαράθεση στη συζήτηση για τις πυρκαγιές στη Βουλή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τι αποφασίσθηκε για τα αιγοπρόβατα σε Μαγνησία και Κορινθία
- Ο Μπαράκ Ομπάμα ράπαρε το «Lose Yourself» του Eminem σε συγκέντρωση της Κάμαλα Χάρις
- Γιατί θα πετάξουν μαχητικά σήμερα πάνω από τη Θεσσαλονίκη
- Eurobank: Εντάχθηκε στη βέλτιστη κατηγορία ρίσκου «Νegligible»
- Η Ελλάδα έχει το 2ο φθηνότερο φρέσκο ψωμί στην Ευρώπη
- Τάκης Θεοδωρικάκος: «Ρίχνουμε πάνω από 3 δισ. ευρώ για παραγωγικές επενδύσεις»
- Ισπανία: Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένουν αύξηση των πωλήσεων τον χειμώνα
- Τι λένε οι εκθέσεις των ξένων και τι λέει το ταμπλό και τα πακέτα που έγιναν στη λήξη
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Η Ελλάδα έχει το 2ο φθηνότερο φρέσκο ψωμί στην Ευρώπη
- Τι αποφασίσθηκε για τα αιγοπρόβατα σε Μαγνησία και Κορινθία
- Eurobank: Εντάχθηκε στη βέλτιστη κατηγορία ρίσκου «Νegligible»
- Ο Μπαράκ Ομπάμα ράπαρε το «Lose Yourself» του Eminem σε συγκέντρωση της Κάμαλα Χάρις
- Γιατί θα πετάξουν μαχητικά σήμερα πάνω από τη Θεσσαλονίκη
- Ισπανία: Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένουν αύξηση των πωλήσεων τον χειμώνα
- Τάκης Θεοδωρικάκος: «Ρίχνουμε πάνω από 3 δισ. ευρώ για παραγωγικές επενδύσεις»
- Τι λένε οι εκθέσεις των ξένων και τι λέει το ταμπλό και τα πακέτα που έγιναν στη λήξη
- ΗΠΑ: Ένας νεκρός και δεκάδες άρρωστοι από burger των McDonald’s
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Φθίνει η κατανάλωση ψωμιού στην Ελλάδα
- Eurobank: Στο κορυφαίο 4% των τραπεζών παγκοσμίως στην κατηγορία ρίσκου "Νegligible"
- Ήπια ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στου Ζωγράφου λόγω έργων για τη γραμμή 4 του μετρό
- Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός της κυβερνοασφάλειας – Ποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να συμμορφωθούν
- Ακίνητα: Αποκτούν «ταυτότητα» από το 2025 – Το μητρώο που δημιουργούν ΑΑΔΕ και Κτηματολόγιο
- Η Hellenic Cables ανέλαβε να προμηθεύσει καλώδια για την επέκταση του ολλανδικού δικτύου
- Live – Βουλή: Ευρύτερη αντιπαράθεση στη συζήτηση για τις πυρκαγιές στη Βουλή
- Qualcomm και Google δημιουργούν βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης που θα συνομιλούν με τους οδηγούς στα αυτοκίνητα
- Live η "μάχη" σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές