Πρωινό σχόλιο: Ηρεμία και σιγουριά πέρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

07:55 12/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Δεσπόζουν οι πολιτικές εξελίξεις και καθοδηγούν έντονα τις αγορές σε όλη την Ευρώπη και το ΧΑ. Οι μικρές συναλλαγές, η αναποφασιστικότητα, μία πάνω μία κάτω οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί και το ΧΑ έχει επηρεαστεί παρά το γεγονός ότι εδώ δεν τίθεται πολιτικό ζήτημα.

Όμως τίθεται για τη Γαλλία που είναι πυλώνας της Ευρωζώνης, λιγότερο για τη Γερμανία αλλά υπάρχει κι εκεί ζήτημα και βέβαια για το Βέλγιο. Ειδικά όμως η περίπτωση της Γαλλίας συγκλονίζει

την Ευρωζώνη. Μία χώρα όπως η Γαλλία με τεράστια δημοκρατική παράδοση… Η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρωζώνης και η πρώτη στρατιωτική. Πυρηνική υπερδύναμη.

Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε γρήγορα με βαρυσήμαντη συνέντευξη στον Alpha, μίλησε ανοιχτά για όλα, δεν ωραιοποίησε τίποτα, δεν έκρυψε τίποτα αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Να αναλάβεις την ευθύνη δεν σημαίνει απλά να το πεις. Σημαίνει να μιλήσεις ανοιχτά για όλα και τα πιο δυσάρεστα: «Θα ακούσω κάθε κριτική για αλαζονική συμπεριφορά. Εάν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά- είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Παραδέχθηκε ακόμα ότι «η ΝΔ υπέστη πολιτική ζημιά», από το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.  

Ο πρωθυπουργός, προανήγγειλε σημαντικές παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο. Στο θέμα της ακρίβειας, στο πρόβλημα της στέγασης με το «Σπίτι μου», στις προσλήψεις στο δημόσιο και τη λειτουργία του ΑΣΕΠ, στην υγεία, την ασφάλεια, τις συγκοινωνίες. Ίσως γίνουν κάποιες «σημειακές αλλαγές», όπως τις χαρακτήρισε, στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, «αλλά όχι στον πυρήνα της μεταρρύθμισης».

Ξεκαθάρισε τέλος, ότι δεν υπάρχει ζήτημα πρόωρων εκλογών και αυτό είναι σαφές, διότι δεν είδαμε κάποια ανερχόμενη δύναμη που διεκδικεί εξουσία. Η συνέντευξη ήταν πολύ καλή και μεγάλη επιτυχία για το κανάλι. Το ήθελε να τα πει βεβαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά έβγαλε ειδήσεις και πέρασε μία ηρεμία και μία σιγουριά που είναι απαραίτητες, για να ηρεμήσει και το ΧΑ. Μία πάνω και μία κάτω.

Τώρα βεβαίως το τρομερό λάθος των Γκωλικών στη Γαλλία να προσφέρουν συμμαχία στη Λεπέν, με τριγμούς που αναμένεται να τους οδηγήσουν σε διάσπαση,  εντείνει το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει παραίτηση, ούτε πρόθεση παραίτησης του Μακρόν.

Αλλά η αγορά τους και οι επενδυτές των γαλλικών ομολόγων, δεν πρέπει να νιώθουν και πολύ καλά. Ήδη έχουν υποβαθμισθεί τα γαλλικά ομόλογα, έχουν χάσει την ανώτερη βαθμολογία που είχαν. Η ενίσχυση της Λεπέν, (όπως και του Τραμπ στις ΗΠΑ), μάλλον δεν κάνει καλό στις τιμές τους. Και ο Cac 40, υποφέρει.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-iremia-kai-sigouria-perase-o-prothypourgos-kyriakos-mitsotakis.htm
Τυχαία Θέματα