Πρωινό σχόλιο: Νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ δείχνουν ισοτιμίες και επιτόκια

Η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κάτω και από το 1,06 ευρώ δεν αφήνει αμφιβολία. Το euribor τριμήνου είναι ήδη κάτω από το 3%. Οι αγορές περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκιά της και τον Δεκέμβριο κατά 0,25%. Αντίθετα, οι τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ έσπειραν αμφιβολίες κατά πόσον η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι.

Διαμορφώνεται

έτσι ένα τοπίο που αφενός επηρεάζει τις ισοτιμίες έντονα, αλλά και τα αγαθά τα οποία τιμολογούνται με δολάριο. Αφετέρου εκφράζουν την ετοιμότητα της ΕΚΤ να κινητοποιηθεί σε μία προσπάθεια που θα την φέρει σε επίπεδα ετοιμότητας ενόψει προστατευτικών πολιτικών της νέας κυβέρνησης Τραμπ με την εφαρμογή δασμών.

Σε πρώτο επίπεδο έχουμε το φρενάρισμα στο ράλι του χρυσού. Με ακριβότερο- ισχυρότερο δολάριο, ο χρυσός δεν έχει λόγους να κάνει ράλι. Έχουμε επίσης την υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς το πετρέλαιο που τιμολογείται σε δολάρια φρενάρισε κι αυτό, παρά την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Σε δεύτερο επίπεδο όμως αναδύονται οι κίνδυνοι από μία πολιτική επιβολής δασμών, η οποία είναι λογικό ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, μία και όσοι υφίστανται την πίεση στις εξαγωγές τους θα πρέπει κι αυτοί να προστατευθούν και να κάμψουν τα εμπόδια. Και η ΕΚΤ το έχει αφήσει να διαφανεί ότι θα πάρει μέτρα. Έτσι κι αλλιώς η ΕΚΤ είναι σε φάση μείωσης των επιτοκίων γιατί σε αντίθεση με τις ΗΠΑ οι μεγάλες οικονομίες στην Ευρώπη, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν περιπέσει σε στασιμότητα. Και δεν είναι οι μόνες γιατί και η Τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ιταλίας, αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα με την ανάπτυξη της χώρας.

Τώρα, πληροφορίες που δημοσιεύουν διεθνή μέσα επιβεβαιώνουν το θέμα. Αναφέρουν ότι η ΕΚΤ είναι σε ετοιμότητα ενόψει των δεδομένων που διαμορφώνει η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ. Ενδεχόμενη υλοποίηση των δηλωμένων προθέσεων του για αύξηση των δασμών θα αποτελούσε αιτία σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία και αυτό έχει θορυβήσει Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

Στο επιτελείο της ΕΚΤ καταστρώνουν τη στρατηγική της επόμενης μέρας με τα μάτια στραμμένα στις εξαγγελίες για την οικονομική πολιτική που θα κάνει ως Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.

Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να κινηθεί άμεσα με όπλο την πολιτική επιτοκίων στο βαθμό, βέβαια, που χρειαστεί να λάβει άμεση δράση και εφόσον κάτι τέτοιο επιβάλλουν οι ανακοινώσεις που θα υπάρξουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε κάθε περίπτωση, έως τότε, θα συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων με τον ρυθμό που έχει ήδη προεξοφληθεί από τις δημόσιες τοποθετήσεις της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Έτσι, εφόσον επιβεβαιωθεί η θετική πορεία του πληθωρισμού αναμένεται μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και ίσως ακόμη μία ισόποση τον Ιανουάριο. Από εκεί και πέρα, βασική παράμετρος για τη λήψη των αποφάσεων στο επιτελείο της Φρανκφούρτης θα είναι, εκτός από τα δεδομένα για τον πληθωρισμό, η οικονομική πολιτική που θα ανακοινωθεί από τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ.

Παράγοντες με γνώση των διεργασιών στη Φρανκφούρτη προεξοφλούν την αποφασιστικότητα με την οποία είναι διατεθειμένη να δράσει η ΕΚΤ στην περίπτωση που πυροδοτηθεί από τις ΗΠΑ ένας πόλεμος δασμών. Υπό προϋποθέσεις το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία και στην Ευρώπη. Η αύξηση των δασμών θα προκαλούσε άνοδο του πληθωρισμού και παράλληλη μείωση των εξαγωγών με σημαντικές συνέπειες στην ανάπτυξη.

Η ευρωπαϊκή οικονομία η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές θα ένιωθε άμεσα το πλήγμα σε μια περίοδο, μάλιστα, που παρουσιάζει αδύναμη ανάπτυξη. Το «χτύπημα» θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνο για την Γερμανία όπου οι εξαγωγές είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας της και αντιμετωπίζει ήδη τον κίνδυνο ύφεσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εφέτος.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το δυσμενές σενάριο, τότε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, η ΕΚΤ θα δράσει με ταχύτερη μείωση των επιτοκίων της, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed, προκειμένου να δώσει μεγάλες ανάσες φθηνού χρήματος στην ευρωπαϊκή οικονομία για να ανταπεξέλθει στις πιέσεις. Η ΕΚΤ διαθέτει το οπλοστάσιο που απαιτείται για τέτοιες ακραίες συνθήκες. Το έχει άλλωστε αποδείξει στο παρελθόν όταν έπρεπε να διαχειριστεί την ελληνική κρίση αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έντονες διεργασίες συντελούνται και στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Το πώς θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο αύξησης των δασμών από τις ΗΠΑ για τα ευρωπαϊκά προϊόντα αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα θέματα στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΕ δεν θα διστάσει να απαντήσει με αύξηση των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αν οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δικούς τους δασμούς.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-nea-meiosi-ton-epitokion-tis-ekt-deichnoun-isotimies-kai-epitokia.htm
Τυχαία Θέματα