«Σύννεφα» για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

10:22 23/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

«Δοκιμάζεται» η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, μετά από την αλλαγή στάσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ). ΡΑΕΕΥ και ΡΑΕΚ θα κάτσουν τραπέζι των συζητήσεων με την Κομισιόν, προκειμένου να προσπαθήσουν να βάλουν ξανά «στις ράγες» το έργο.

Ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής

Ενέργειας) έχει προσδιορίσει το κόστος αυτό σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως από τις αρχές του 2025 έως το 2030 (περίπου 150 εκατ. ευρώ) με μια ετήσια επιβάρυνση των χρηστών ύψους 30 ευρώ, κόστος που ο φορέας θεωρεί μικρό σε σχέση με τα οφέλη που θα προκύψουν. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ανέρχεται στο 1,9 δισεκατομμύρια, με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φθάνει τα 657 εκατομμύρια.

Ένα από τα σενάρια της σημερινής συνάντησης θέλουν τη ΡΑΕΚ να ανοίγει τα χαρτιά της σχετικά με τα επιχειρήματα που παρέθεσε πριν μία εβδομάδα η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και τα οποία σχετίζονται με την βιωσιμότητα του έργου εφόσον η ανάκτηση του κόστους διασύνδεσης δεν ξεκινήσει από τις αρχές του 2025 όπως ζητά ο Διαχειριστής αλλά με την εμπορική λειτουργία. Η ΡΑΕΚ καλείται επιπλέον να αποφανθεί και αν θα κάνει δεκτό το αίτημα του Διαχειριστή για την ανάληψη γεωπολιτικού κινδύνου για το έργο, όπως έκανε αντίστοιχα η Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, είχε χτυπήσει προ ημερών «καμπανάκι» μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει πως το έργο κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, καθώς η απόφαση της ΡΑΕΚ ανατρέπει τα όσα είχαν συμφωνηθεί μέχρι τώρα και καθιστά το έργο μη βιώσιμο.

«Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου που ανακοινώθηκε χθες στον ΑΔΜΗΕ καθιστά το έργο του Great Sea Interconnector, μη βιώσιμο. Η απόφαση αυτή ανατρέπει την προηγούμενη απόφαση μεθοδολογίας εσόδου (ΡΑΕΚ 022/2023, 25/1/2023, Παράρτημα 1), η οποία είχε ληφθεί όταν το έργο είχε ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης και βάσει αυτής ο ΑΔΜΗΕ έλαβε την επενδυτική απόφαση να γίνει φορέας υλοποίησης του έργου, τον Οκτώβριο του 2023. Αυτή η ανατροπή δημιουργεί αρνητική παρούσα αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ για το έργο. Δημιουργεί θέμα ασφάλειας δικαίου για την επένδυση και θέμα εμπιστοσύνης στις διοικητικές αποφάσεις και πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα προκειμένου να συνεχιστεί το έργο. Είμαστε σε συνεννόηση με τη ΡΑΕΚ για να κατατεθεί αίτηση αναθεώρησης τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί μέσω της απόφασης της ΡΑΑΕΥ ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην ηλεκτρική διασύνδεση κατά τη διάρκεια της κατασκευής της ώστε να είναι το έργο βιώσιμο. Αναμένουμε μία αντίστοιχη απόφαση και από την κυπριακή πλευρά.

Το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι Κύπριοι καταναλωτές κατά την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου είναι μόλις 0,6 λεπτά του ευρώ ανά KWh, κόστος το οποίο θα ανακτηθεί από τη μείωση που θα προκαλέσει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει την οικονομική ευρωστία να κατασκευάσει το έργο, αλλά υπό τα δεδομένα που δημιουργεί αυτή η ρυθμιστική απόφαση κανένας επενδυτής δεν θα γινόταν μέτοχος.

Συνεπώς αν η απόφαση δεν αλλάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες, το έργο θα σταματήσει. Η εξέλιξη αυτή θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική για τους καταναλωτές της Κύπρου, καθώς θα χαθεί η ευκαιρία να μειωθεί το πολύ υψηλό κόστος ενέργειας που πληρώνουν σήμερα»

Keywords
Αναζητήσεις
synnefa-gia-to-ergo-ilektrikis-diasyndesis-elladas--kyprou--israil.htm
Τυχαία Θέματα