Υπουργείο Τουρισμού: Άνοιγμα στις αγορές για τον ελληνικό τουρισμό

Το υπουργείο Τουρισμού στοχεύει το 2025 να αυξήσει τα τουριστικά έσοδα στην ελληνική οικονομία με άνοιγμα στις αγορές, ενώ όπως επεσήμανε η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, η αγορά της Ινδίας αποτελεί προτεραιότητα για το 2025. 

Η υπουργός είπε ότι προετοιμάζεται ειδική αποστολή τον Φεβρουάριο στο Νέο Δελχί με επίκεντρο την τουριστική έκθεση που πραγματοποιείται, στο πλαίσιο του στρατηγικού ανοίγματος της αγοράς και με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Ινδία προς την Ελλάδα.

Επεσήμανε

πως οι θεωρήσεις εισόδου από τις ελληνικές αρχές αποτελούν προτεραιότητα, ενώ ο πρωθυπουργός έχει δώσει οδηγία στο υπουργείο Εξωτερικών να ανοίξουν προξενικές υπηρεσίες στη Βομβάη και στο Μπανγκαλόρ, παράλληλα με την ελληνική πρεσβεία στο Δελχί.

Επίσης, το υπουργείο δίνει έμφαση και στις παραδοσιακές αγορές όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών. «Το 2024 είχαμε τις περισσότερες απευθείας πτήσεις από την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, θέλουμε να διευρευνήσουμε τις δυνατότητες αύξησης των εισερχόμενων τουριστών από τη Δυτική Ακτή», ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη.

Αγορές ενδιαφέροντος είναι η Σαουδική Αραβία και η Νότια Κορέα, ενώ ειδική αναφορά έκανε η υπουργός και στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί διμερής τουριστική συμφωνία, μεταξύ των δύο χωρών, που θα έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση των τουριστικών ροών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, η υπουργός εστίασε στο πολύ καλό επίπεδο συνομιλιών που έχει επιτύχει η κυβέρνηση συνεχίζοντας τις συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο, προωθώντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το πάγιο ελληνικό αίτημα να γίνει παγκόσμιο.

Την ίδια στιγμή ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα σημάδια για την τουριστική σεζόν του 2025. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι η δαπάνη του ΕΟΤ για την προβολή της χώρας στις αγορές του εξωτερικού την επόμενη χρονιά, αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο 

Όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο ρυθμίζει μεταξύ άλλων την βραχυχρόνια μίσθωση, θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι στόχος είναι τα καταλύματα να λειτουργούν με προδιαγραφές, να ελέγχονται και να επιβάλλονται πρόστιμα για τη συμμόρφωσή τους. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια με προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Το πλαίσιο αυτό, εκτός των άλλων, δίνει την δυνατότητα ελέγχου του τουριστικού προϊόντος από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα, τα ακίνητα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα για αστική ευθύνη για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν. Επίσης, τα ακίνητα θα πρέπει να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης, και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό. Παράλληλα, θεσπίζεται πλαίσιο ελέγχου τήρησης των προδιαγραφών (από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και από μικτά κλιμάκια ελέγχου με υπαλλήλους της ΑΑΔΕ) με δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και προστίμων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, σε περιπτώσεις παραβάσεων, αντίστοιχες με τις ισχύουσες στα τουριστικά καταλύματα.

Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί επίσης, ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύστημα κατάταξης των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, με βάση την αρχή της βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα. Στόχος του υπουργείου είναι να αποτελέσει πρότυπο και στην Ευρώπη, δίνοντας ως χώρα την κατεύθυνση για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν τα τουριστικά καταλύματα. Το σύστημα στηρίζεται σε πλαίσιο που επεξεργάστηκαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Οι εν λόγω διατάξεις εισήχθησαν με γνώμονα τις αρχές της αειφορίας και με σκοπό η ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας να πραγματοποιείται με όρους βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, προβλέπεται η ευθυγράμμιση του προτεινόμενου συστήματος κατάταξης με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους.

Αναφορικά με τις κολυμβητικές δεξαμενές, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις παρέχεται η δυνατότητα εκτέλεσης κάθε αναγκαίου έργου για την άντληση και απάντληση θαλασσίου ύδατος, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) κύριου ή μη κύριου τουριστικού καταλύματος. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εισάγεται στο πλαίσιο της ανάγκης για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, με σκοπό την προστασία των περιορισμένων υδάτινων πόρων, ειδικά σε περιοχές με λειψυδρία, την ορθολογικότερη διαχείριση των αποθεμάτων νερού και τη διασφάλιση της ύπαρξης αδιάλειπτης πηγής νερού, ιδίως, κατά τις περιόδους υψηλής τουριστικής ζήτησης.

Με το νομοσχέδιο δίνεται επίσης, η δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων δωματίων προσωπικού των ξενοδοχειακών καταλυμάτων (που θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά με το άρθρο 66 του ν. 5121/2024) προκειμένου να διατίθενται προς μίσθωση από προσωπικό του ευρύτερου δημοσίου τομέα (όπως ενδεικτικά ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, Κέντρων Υγείας, δασκάλων και καθηγητών, πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης κ.λπ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα