Ζώντας με κρίση ψυχικής υγείας στην ΕΚΤ

17:33 14/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποτελεί φαινομενικά έναν ιδανικό προορισμό για πλήθος εργαζόμενων. «Μαγαζί – γωνία» θα έλεγαν οι περισσότεροι. Ωστόσο, η πλειοψηφία των εργαζόμενων στην Τράπεζα δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη. Ή τουλάχιστον, το σώμα τους και ο οργανισμός τους δεν έχουν την ίδια άποψη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, έρευνα δείχνει πως οι υπάλληλοι της ΕΚΤ

αντιμετωπίζουν κρίση ψυχικής υγείας που έχει επιταχυνθεί από τότε που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τα ιστορικά υψηλά πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να «καούν» λόγω του φόρτου εργασίας.

Η σχετική έκθεση που αφορά 1.602 στελέχη της ΕΚΤ διαπίστωσε ότι το μερίδιο που αντιμετωπίζει επαγγελματική εξουθένωση είχε εκτιναχθεί από 33,2% το 2021, την τελευταία φορά που διενεργήθηκε η έρευνα, στο 38,9% τώρα. Ο αριθμός όσων βιώνουν σκέψεις αυτοκτονίας έχει αυξηθεί από 6% σε 9,1%, που αντιστοιχεί σε 146 υπαλλήλους.

Το κομμάτι των εργαζομένων που ανέφεραν τουλάχιστον ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα, συμπεριλαμβανομένης της εξουθένωσης, της εξάντλησης, των διαταραχών διάθεσης και της αποδέσμευσης, ανέρχεται πλέον στο 72%. Ο φόρτος εργασίας του προσωπικού της τράπεζας έχει αυξηθεί καθώς αντιμετώπισε τον υψηλότερο πληθωρισμό που είχε αντιμετωπίσει στη σύντομη, 25ετή ιστορία της.

Αμφισβήτηση της ιεραρχίας 

Από τη σύστασή της το 1999, η ΕΚΤ δεν φημιζόταν για τα «ήσυχα νερά» της. Οικονομικές και γεωπολιτικές κρίσεις, πανδημία και πόλεμοι, με πιο πρόσφατο αυτόν στην Ουκρανία που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2022, δεν άφηναν τους εργαζόμενους να πάρουν ανάσα.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, 7 στους 10 υπαλλήλους που ανέφεραν εξουθένωση είπαν ότι εργάζονταν τακτικά μέχρι αργά, ενώ 6 στους 10 που δεν αντιμετώπισαν επαγγελματική εξουθένωση ανέφεραν επίσης ότι εργάζονταν μέχρι αργά.

Ο πρόεδρος της επιτροπής προσωπικού της ΕΚΤ, Carlos Bowles, δήλωσε στο Politico ότι η «σημαντική αύξηση των αυτοκτονιών τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν μπορεί να εξεταστεί χωρίς να αμφισβητηθεί η ηγεσία της τράπεζας. Είναι γνωστό ότι η εξουθένωση προκαλεί κακή λήψη αποφάσεων και αυτό δεν είναι αυτό που θέλουμε για την ΕΚΤ, όπου εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά από ένα λάθος στην ανάλυση δεδομένων, τις μακροοικονομικές προβλέψεις ή απλώς από κακή κρίση όσον αφορά την πραγματικότητα της οικονομικής κατάστασης».

Ανάμεσα σε άλλα, η έρευνα παρουσιάζει την εικόνα απειλών σωματικής και λεκτικής βίας και ισχυρισμών για σεξουαλική παρενόχληση. Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει εμπλακεί σε δημόσιες διαμάχες με μέλη του προσωπικού της, η πιο πρόσφατη για μια διαφωνία μισθών το 2023. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων των εργαζομένων της Τράπεζας υπέβαλαν επίσημη καταγγελία το 2023, αφού η τράπεζα υιοθέτησε αύξηση μισθών κατά 4%, λιγότερο από το ήμισυ του ποσοστού πληθωρισμού 8,3% εκείνη την εποχή.

Keywords
Αναζητήσεις
zontas-me-krisi-psychikis-ygeias-stin-ekt.htm
Τυχαία Θέματα