Η ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Πλούσια σε καταγραφή φαινομένων διαφθοράς είναι για άλλη μια φορά η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Η κακοδιοίκηση, ο χρηματισμός, η ατιμωρησία και η παραβάσεις καθήκοντος είναι ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ετήσιας έκθεσης η οποία έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και θα παρουσιαστεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή.

Για άλλη μια χρονιά το “χρυσό μετάλλιο διαφθοράς” το κερδίζουν οι εφοριακοί, οι υπάλληλοι με πολλά έτη προϋπηρεσίας,

τα υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης και γενικότερα όσοι βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά και σχετίζονται με οικονομικές συναλλαγές. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η πλειονότητα των περιπτώσεων διαφθοράς αφορά στη παράβαση καθήκοντος, στις παράνομες συναλλαγές δημόσιων λειτουργών, καθώς και στην ελλιπή συμπλήρωση των δικαιολογητικών «πόθεν έσχες».

Οι υποθέσεις που εξετάστηκαν το 2011 σε δεύτερο βαθμό, μετά από παρέμβαση του Λ. Ρακιντζή, έχουν αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με το 2010. Από το στοιχεία αυτό προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι έχουν μεν εντατικοποιηθεί, αλλά τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης συνεχίζουν να παρουσιάζονται αυξημένα. Στη σημερινή παρουσίαση ο Γενικός Επιθεωρητής αναμένεται να αναφερθεί και στις νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν το τελευταίο διάστημα και “αφόπλισαν” ουσιαστικά το Γενικό Επιθεωρητή από το δικαίωμα υποβολής ενστάσεων σε περιπτώσεις που τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά όργανα δεν είχαν επιβάλει τις δέουσες ποινές σε διεφθαρμένους υπαλλήλους.

Για το 2011 ο γενικός επιθεωρητής άσκησε ένσταση κατά 185 πρωτόδικων πειθαρχικών αποφάσεων οι οποίες κρίθηκαν ως “υπερβολικά επιεικείς ή η αιτιολόγησή τους ανεπαρκής”.

Ουσιαστικά φαίνεται ότι το 15% των αποφάσεων που ελήφθησαν σε σύνολο 1.250 ήταν “προβληματικές”. Κοινό σημείο των περισσότερων πειθαρχικών αποφάσεων ήταν ότι έβγαζαν λάδι τους “λαδιάριδες υπαλλήλους”.

Μια από τις σημαντικότερες υποθέσεις που έχει αναλάβει να διερευνήσει ο Γενικός Επιθεωρητής είναι και εκείνη που αφορά στον έλεγχο όλων των «πόθεν έσχες» των περίπου 60 υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι καθαιρέθηκαν από τις θέσεις τους πριν από μερικούς μήνες καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι χρηματίζονταν για να ελέγξουν φακέλους τουριστικών επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα