Οι όροι του Κατάρ για να επενδύσει στην Ελλάδα

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ προσέφερε χθες ο Πρωθυπουργός του Κατάρ στην Ελλάδα για επένδυση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το προσέφερε; Περίπου, καθώς προϋπόθεση είναι να μπει άλλο ένα δισεκατομμύριο από ελληνικής πλευράς προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό επενδυτικό κεφάλαιο που θα ενισχύσει επιχειρηματικά project στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι

αν αυτά τα χρήματα υπάρχουν, από ελληνικής πλευράς.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς κρατούν χαμηλούς τόνους, «δεν θέλουμε πυροτεχνήματα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ ΑΛ θάνι, καθώς άλλωστε υπάρχουν και οι επώδυνες εμπειρίες του παρελθόντος όταν μεγάλα projects ανακοινώνονταν εν χορδαίς και οργάνοις και κατέρρεαν με ανάλογο θόρυβο. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Αστακού, η «αναβίωση» του οποίου πάντως μοιάζει να συζητήθηκε χθες στη Ντόχα.

Απέχθεια για ΤΑΙΠΕΔ

Όπως διεφάνη και από τις χθεσινές δηλώσεις του καταρινού Πρωθυπουργού, το Εμιράτο πολύ δύσκολα θα συμμετάσχει στον οποιοδήποτε διαγωνισμό που θα τρέξει το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Προτιμούμε τις διακρατικές συμφωνίες είναι πιο άμεσες, δίκαιες και αποτελεσματικές» ανέφερε προς άρση κάθε αμφιβολίας. Άλλωστε, προ εβδομάδων το Κατάρ αποχώρησε από τη διαδικασία για το Ελληνικό, την εκμετάλλευση του οποίου συζητούσε εφόσον εξασφάλιζε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το πολεοδομικό και νομικό καθεστώς της έκτασης.

Αισιοδοξία Σαμαρά

Παρά τις δυσκολίες αλλά και το «δύσκολο» παρελθόν, ο κ. Σαμαράς διατηρεί την αισιοδοξία του καθώς επιχείρησε χθες, και θα το πράξει και σήμερα στις συναντήσεις που θα έχει με το διάδοχο του Θρόνου και τον ίδιο τον Εμίρη του Κατάρ, μία επανεκκίνηση των σχέσεων Αθήνας – Ντόχα, τραβώντας σαφή διαχωριστική γραμμή από τις κινήσεις που έκαναν στο παρελθόν οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου. Η ελληνική πλευρά, αυτή τη φορά, εμφανίστηκε σαφώς πιο προσανατολισμένη στο να κάνει business και με γνώση των διαθέσεων των εμίρηδων. «Αν υπάρχει κάποιο σχέδιο που είναι βιώσιμο και κερδοφόρο, χωρίς γραφειοκρατικές ή άλλες δυσκολίες, θα το χρηματοδοτήσουν όπως κάνουν σε όλο τον κόσμο» σημείωνε συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Και η ελληνική πλευρά, απευθείας ή μέσω εταιρειών, μοιάζει διατεθειμένη να προσπαθήσει να τους το προσφέρει…

Keywords
Τυχαία Θέματα