Ο «τίγρης», ο «δράκος» και η «αρκούδα»

Του Νικόλαου Καραμανλή

Ο ΟΡΟΣ «τίγρης» ξαναμπαίνει στο λεξιλόγιό μας, μετά από τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Χρησιμοποιήθηκε για να προσδιορίσει την αναπτυξιακή δυναμική των οικονομιών της Ασίας και ιδιαίτερα της Ιαπωνίας. Καθιερώθηκε για να υποδηλώνει τις οικονομίες που βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε περιπέσει στη λήθη, λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια οικονομία. Οι οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση χαρακτηρίζονται και «αρκούδες», όρος κατ’ εξοχήν χρηματιστηριακός.

ΕΑΝ ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ οι εκτιμήσεις ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και θα

αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει, τότε θα επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι μία «τίγρης» γεννιέται». Και ο δαμαστής της «τίγρεως» ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να επισκεφθεί τον «δράκο» που, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, αποτελεί τον ισχυρότερο οικονομικό παράγοντα στη Γη. Η Κίνα θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Δύση και πού θα βρει καλύτερη πύλη για να «περάσουν» τα προϊόντα της, αν όχι την Ελλάδα;

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ το πλαίσιο, εντός του οποίου κινείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει τίποτα να χάσει από την «αναμέτρηση» με τον «δράκο». Αντιθέτως, έχει μόνο να κερδίσει. Οπως αντιστοίχως και από την αναμέτρησή του με τη «ρωσική αρκούδα», που επίσης θέλει μερίδιο από την πίτα.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Σαμαράς ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, γιατί κατάφερε να αφοπλίσει το πιστόλι, του οποίου η κρύα κάνη ακουμπούσε στον κρόταφο της χώρας. Δεν πάει να πουλήσει, όπως πολιτικοί του αντίπαλοι άκριτα και αβίαστα υποστηρίζουν. Πάει για συζητήσεις, που θα ανοίξουν νέες προοπτικές, ενδεχομένως και συμμαχίες στρατηγικής σημασίας. Γι’ αυτό, το μόνο που έχουμε να κάνουμε στο εσωτερικό είναι να σταματήσουμε την γκρίνια και τη μεμψιμοιρία και να ετοιμαστούμε για να ξαναχτίσουμε το οικονομικό εποικοδόμημα με νέα και «καθαρά» υλικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα