ΠΑΡΤΕ ΚΕΦΑΛΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Του Γιάννη Ντάσκα

Η φράση «αίμα και φράουλες» προέρχεται από την 7η Τέχνη. Δηλαδή, από την επιστήμη της υποκριτικής. Η παραγωγή φράουλας έγινε επιστήμη στην περιοχή του Νομού Ηλείας και ιδιαίτερα στις περιοχές της Νέας Μανωλάδας και της Βάρδας. Ο Γιώργος Παπανδρέου με τη γνωστή ανευθυνότητά του εκθείασε την περιοχή το 2011, γιατί «είναι πρότυπη διεθνώς η παραγωγή της φράουλας και δείχνει τις δυνατότητες των Ελλήνων στην πρωτοπορία». Ετσι ακριβώς τα είπε ο αθεόφοβος.

Γιατί αθεόφοβος;
Διότι το 2008 είχε ξεσπάσει σάλος στην Ελλάδα για τα όσα συνέβαιναν στην περιοχή. Δούλοι, δουλέμποροι, κοτζαμπάσηδες, λαθρομετανάστες, θύτες και θύματα σε ένα θέατρο παραλογισμού, παρανομίας και εκμετάλλευσης. Ανθρωποι, θαρρείς βγαλμένοι από τις πιο δραματικές ταινίες (π.χ. ο Μισισιπής φλέγεται κ.α.) για τους δούλους των νότιων αμερικανικών πολιτειών «έπαιξαν» ματωμένοι στις οθόνες μας. Κάποιοι από αυτούς έδειξαν και προς τη μεριά της ελληνικής «Κου Κλουξ Κλαν», των αετονύχηδων που κατά Παπανδρέου είναι στην ελληνική πρωτοπορία. Ως και τα χρήματα που κερδίζουν από τους δούλους να πηγαίνουν σε κρατικά ταμεία και όχι στις λίγες τσέπες των κοτζαμπάσηδων.

Να η… νομιμότητα
Αν πήγαιναν σε κρατικά ταμεία θα ήταν σωστά όλα; Το αντίθετο. Και στα σοβιετικά κολχόζ οι εργασιακές συνθήκες ήταν λίγο καλύτερες και μάλιστα με κανονικούς εργαζόμενους και όχι δούλους. Το 2008, λοιπόν, έτρεξε αίμα των σύγχρονων δούλων και δόθηκε δημοσιότητα. Θα επιβληθεί η νομιμότητα, είπε η τότε κυβέρνηση. Να τη, λοιπόν, σήμερα η νομιμότητα. Τότε είχε αναδειχθεί και η άλλη πλευρά. Η ευθύνη των κρατικών οργάνων. Θυμούνται πολλοί μια ηλικιωμένη από το Μπαγκλαντές που έκανε δηλώσεις για την εκμετάλλευση που υφίσταται η ίδια και τα… έξι παιδιά της, τα οποία εργάζονταν με τις… οικογένειές τους στη Μανωλάδα.
Μια οικογένεια με πάνω από 15 άτομα στα παραπήγματα. Αξιοθρήνητοι, ναι, αλλά ποιος τους έδωσε άδεια εισόδου και εγκατάστασης στην περιοχή; Ποιος ήλεγξε ποτέ τι συνέβαινε εκεί; Και τα μοσχάρια που βόσκουν στην περιοχή έμαθαν το 2008 ότι εκεί συνέβαιναν όργια εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αλλοι του κρατικού μηχανισμού πληρώνονται για να κάνουν τα στραβά μάτια κατά την είσοδο των λαθρομεταναστών. Αλλοι πληρώνονται και κάνουν τα στραβά μάτια για να εγκατασταθούν και να κοιμούνται σε πλαστικά παραπήγματα ανά 30 και 40 άτομα μετανάστες και λαθρομετανάστες χωρίς άδεια εισόδου και εγκατάστασης, χωρίς αίτηση παροχής πολιτικού ασύλου. Και πώς να την κάνουν, αφού ήρθαν μόνο για ένα κομμάτι ψωμί που δεν είχαν στην εξαθλιωμένη γενέτειρά τους; Αλλοι πληρώνονται και κάνουν τα στραβά μάτια για να «εργαστούν» οι λαθρομετανάστες σε αυτές τις άθλιες συνθήκες που, όμως, αποφέρουν τεράστια κέρδη στους «πρωτοπόρους».
«Δεν έχω καμία δυσκολία να πω ότι το κράτος δεν ήταν στη θέση που έπρεπε και το νομικό πλαίσιο μας δίνει την ευχέρεια και να μην απελάσουμε τα χωρίς άδεια εισόδου και εργασίας θύματα και να λάβουμε μέτρα για τον κρατικό μηχανισμό». Προφανώς, εννοούσε ότι θα λάβει μέτρα για τους κρατικούς υπαλλήλους που έκαναν τα στραβά μάτια. Και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη Βουλή στον κ. Στουρνάρα ότι με την πολιτική του θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μια απέραντη Μανωλάδα.

Ποιες θα έπρεπε να είναι οι συνέπειες
Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η χαρά της… Χρυσής Αυγής. Οι εικόνες εξαθλιωμένων μεταναστών κανονικά πρέπει να έχουν τις εξής συνέπειες:
-Εκδίωξη από το Δημόσιο ΟΛΩΝ των διευθυντών υπηρεσιών Εργασίας (ΙΚΑ, ΟΓΑ, υπηρεσίες υγιεινής, Εργασίας κ.λπ.), αλλά εκδίωξη πραγματικά με τη διαδικασία των επίορκων.
-Εκδίωξη από την Αστυνομία όλων των διευθυντών των αστυνομικών υπηρεσιών της περιοχής.
-Εκδίωξη από τη θέση του εκλεγμένου δημάρχου, του εκλεγμένου νομάρχη.
-Σύλληψη, διανομή φωτογραφιών και παραπομπή σε δίκη με τουλάχιστον 15 χρόνια κάθειρξη στους «πρωτοπόρους» που έχουν την ιδιοκτησία αυτών των άθλιων παραγωγών.
Δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες να προβλέψει κανείς ότι δεν θα γίνει τίποτε από αυτά. Θα επιλέξουν το πλαίσιο του φόβου. Θα φοβηθούν οι πολιτικές αρχές να λάβουν μέτρα για το πολιτικό κόστος. Θα αφήσουν να φοβούνται οι λαθρομετανάστες τη διεκδίκηση των άθλιων αμοιβών ως τρόπο προκειμένου να μη φέρουν από το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες συγγενείς και φίλους και έτσι μετά από δύο με τρία χρόνια και ίδιες φράουλες να παράγονται και ίδιες συνθήκες να ισχύουν. Και θα υπάρξει και στο μέλλον νέος κύκλος με διεθνή κατακραυγή για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα