Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίου 80% για τις κλειστές επιχειρήσεις Ιανουάριο και Φεβρουάριο – Ενισχύεται η επιστρεπτέα προκαταβολή

Στη μείωση του ενοικίου κατά 80% των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν με κρατική εντολή κλειστές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο ενίσχυσης των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, σε σχέση με την επιστρεπτέα προκαταβολή, επεσήμανε πως θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1000 ευρώ. Απαντώντας

επίσης, στα πυρά του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η εθνική ήττα της χώρας ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επικαλείται στοιχεία μόνο της πρώτης φάσης της κρίσης. «Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή, έχουμε 1322 και διαρκώς θα αυξάνονται. Το κράτος έγινε καθολικός εργοδότης της χώρας. Οι επιστήμονες στηρίχθηκαν, τα ενοίκια επιδοτούνται. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα μιας πολιτικής που στήριξε την πραγματική οικονομία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το εμβόλιο είναι το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο στη μετά-covid εποχή. Ο προϋπολογισμός εκφράζει ακριβώς αυτό. Πρόκειται για σαφή και ειλικρινή προϋπολογισμό. Οι επιλογές μας για το 2021, ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ. Επεκτείνουν τις φοροελαφρύνσεις, προγραμματίζουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. (…) Ο προϋπολογισμός είναι αυτός της πρώτης χρονιάς της νέας δεκαετίας. Έχει και στρατηγική διάσταση. Απαντά σε τρέχοντα δημοσιονομικά ζητήματα και μακροχρόνιες στοχεύσεις. Είναι δυναμική εξίσωση με πολλούς αγνώστους. Η εκτέλεσή του συναρτάται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης. Αυτός προϋπολογισμός αποτελεί μέρος της ευέλικτης πολιτικής που ακολούθησε μέχρι τώρα», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε δε, πως εθνικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση των ανισοτήτων. «Θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε για αυτό το στόχο σε αυτή την αίθουσα, είναι κεντρική επιλογή μας η μείωση των ανισοτήτων», είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως η κυβέρνηση είχε ως προτεραιότητα τη στήριξη της απασχόλησης. Και σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως τον Αύγουστο, χωρίς τον τουρισμό, η ανεργία συγκρατήθηκε σε επίπεδα περυσινά. Υποστήριξε πως τα μέτρα στήριξης της οικονομίας υλοποιήθηκαν χωρίς κανένα νέο φόρο. «Λέτε ότι δεν ζούμε την πραγματική οικονομία αλλά ρωτήστε ταξιτζήδες, εστιάτορες και αγρότες αν είναι ικανοποιημένοι από την επιστρεπτέα προκαταβολή».

«Σας ακούγαμε να μιλάτε για την ύφεση Μητσοτάκη. Μιλήσατε 65 λεπτά. Τώρα που τα στοιχεία επικαιροποιήθηκαν που επικαλεστήκατε, θα έχετε το θάρρος να πείτε συγγνώμη για όσα είπατε;», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στη θωράκιση του ΕΣΥ με περισσότερες από 7.000 προσλήψεις έως σήμερα και την αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ σε 1.322. Παράλληλα, επισήμανε τις δράσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους 500.000 δικαιούχους που είδαν το Δεκέμβριο να διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή τους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά τους και την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Τόνισε δε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης ήταν να διασωθούν οι θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε το πρόγραμμα που είχε εξαρχής, με μειώσεις φόρων και εισφορών.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα: “Το περίφημο “μαξιλάρι” του ΣΥΡΙΖΑ έχει μοναδική του χρησιμότητα ν’ αποκοιμίζει την κοινή γνώμη. Πρόσφατα, τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015-2018 αναθεωρήθηκαν και αποδείχθηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει το δημόσιο πλούτο με 5 δισ. ευρώ λιγότερα. Η απάντησή μας είναι η νέα αξιοπιστία της οικονομίας. Από τότε άνοιξε ο δρόμος του ευνοϊκού δανεισμού. Σας ακούγαμε να μιλάτε για “ύφεση Μητσοτάκη” και να επικαλείστε προσωρινά στοιχεία του δ’ τριμήνου του ’19 και α’ του ’20 για να ισχυριστείτε το παράλογο ότι η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν χτυπήσει ο κορονοϊός. Είναι παντελώς ανακριβές και δεν είχατε το θάρρος να πείτε μια συγγνώμη για όσα λέγατε. Αυτή είναι λοιπόν η εθνική ήττα της χώρας, προϊόν των δικών σας χειρισμών το α’ εξάμηνο του ’15”, κατέληξε.

“Η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας και θα την πολεμάμε σε όλα τα επίπεδα”

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ύφεση, αναφέροντας ότι υπάρχουν χώρες μεταξύ των οποίων και η Ισπανία, όπου συγκυβερνούν οι Podemos, με μεγαλύτερη ύφεση από την Ελλάδα. Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν λέει την αλήθεια για τις χαμένες θέσεις εργασίας και προσέθεσε χαρακτηριστικά: “Η Eurostat στο β’ τρίμηνο του έτους κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις λιγότερες χαμένες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία αυτά δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, αλλά αποδεικνύουν ότι η πολιτική μας για την υπεράσπιση της εργασίας και των θέσεων απασχόλησης ήταν αποτελεσματική. Καταθέτω, μάλιστα, στα πρακτικά μια έκθεση από δύο σημαντικούς επιστήμονες σχετικά με το πώς μπορεί να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας με βάση το ελληνικό παράδειγμα στην εποχή του covid. Δεν τα λένε τα “μπουκωμένα από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ”, αλλά επιστήμονες”, κατέληξε, για να υπογραμμίσει: “Η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας και θα την πολεμάμε σε όλα τα επίπεδα”.

Σχετικά με τα εθνικά θέματα και τα πυρά που δέχθηκε για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης, αρχικά εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ανεπίτρεπτη η ανευθυνότητα με την οποία ο κ. Τσίπρας έριξε στην κομματική αρένα. Λάθος χρόνος. Ενημερώνω κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχετε μια εικόνα για τις κινήσεις της κυβέρνησης».

«Οι αποφάσεις στα συμπεράσματα, είναι σαφέστερες από ποτέ υπέρ των δικαίων της Ελλάδας και της Κύπρου. Διευρύνεται η λίστα κυρώσεων. Ταυτόχρονα εξουσιοδοτείται ο Υπατος Εκπρόσωπος και η Κομισιόν να αξιολογήσουν συνολικά τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και αν προτείνουν το αργότερο μέτρα, στα οποία μπορούν να συμπεριληφθούν τομεακές κυρώσεις και να αναθεωρηθεί η τελωνειακή ένωση εάν εκτιμηθεί ότι θίγονται συμφέροντα της ΕΕ», επεσήμανε απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Δεν επικρατούν οι εθνικές επιλογές πάντα σε Θεσμικά Όργανα της ΕΕ. Γι αυτό και η Ευρωπαϊκή πολιτική κινείται με αργούς ρυθμούς. (…) Καταφέραμε να πετύχουμε αύξηση της πίεσης προς την Τουρκία. Χτες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εφαρμογή σημαντικών στοχευμένων κυρώσεων κατά της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Χαιρετίζουμε την απόφαση και είμαι σίγουρος ότι δε διέφυγε της προσοχής του κ. Ερντογάν ότι είναι η Τουρκία όλο και πιο απομονωμένη. Η θέση μας παραμένει σταθερή. Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Έχω πει τουλάχιστον 10 φορές ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Έχω πει πως κεντρικός στόχος είναι η αποκατάσταση διαύλου επικοινωνία με την Τουρκία και να πέσει η ένταση. Έχω πει ότι η απειλή κυρώσεων θα κάνει την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Είναι η θέση μου, δεν την έχω αλλάξει».

«Εθνικά θέματα όμως είναι και αυτά που αφορούν την υγεία και την οικονομία. Στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα έπαιξε ρόλο στην οριστικοποίηση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η Τουρκία πια βρίσκεται αντιμέτωπη με συγκεκριμένες κυρώσεις. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το ζήτημα που αποτελεί το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών. Αυτή παραμένει η θέση της χώρας».

«Εμείς είμαστε αυτοί που διευρύναμε τις συμμαχίες μας. Το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, χώρες που βλέπουν τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, μέσω από το ίδιο πρίσμα με το δικό μας», συνέχισε. Απαντώντας στις αιχμές του κ. Τσίπρα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πήγε στο Βερολίνο και είδε τη Μέρκελ το 2019 και όχι το 2020. «Αν απολύσετε τους λογογράφους σας, εγγυώμαι ότι θα μπουν σε καθεστώς στήριξης. Αλλά όπως λέει και η κόρη μου κύριε Τσίπρα: “ό,τι ναναι!”».

Ο κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε σε αυτό το πλαίσιο, ότι άμεσα θα προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης προμήθειας 18 μαχητικών Rafale. «Το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ περιέγραψα μια εθνική ασπίδα για την Ελλάδα, με νέο εξοπλισμό και προσωπικό. Ανακοινώνω σήμερα ότι ανακοινώνεται η συμφωνία για 18 Rafale που θα αποκτήσουμε από τη Γαλλία μέσα στο 2021». Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο, πως τα κόμματα θα ενημερωθούν σε κλειστή συνεδρίαση από τον υπουργό Άμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα