Νηστεία, ποια είναι τα υπέρ και τα κατά

Τα οφέλη της νηστείας έρχεται να επιβεβαιώσει μία ακόμα μελέτη, καταλήγοντας πως η τήρηση των θρησκευτικών παραδόσεων δεν… ελαφραίνει μόνο την ψυχή αλλά και το σώμα. Τα συμπεράσματα αυτά δημοσιεύθηκαν πρόσφατα σε επιστημονικό περιοδικό, με τους ερευνητές να εστιάζουν μεταξύ άλλων στη νηστεία της Σαρακοστής και πώς αυτή επιδρά θετικά στον οργανισμό των πιστών.

Πιο συγκεκριμένα, για τη διεξαγωγή της έρευνας (μετανάλυση) οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση της νηστείας της Σαρακοστής που τηρούν οι χριστιανοί ορθόδοξοι επί επτά εβδομάδες αλλά και της «διαλειμματικής νηστείας»

που τηρούν οι μουσουλμάνοι κατά το Ραμαζάνι. Για τη διεξαγωγή των αποτελεσμάτων, στο… μικροσκόπιο μπήκαν τα στοιχεία 755 ενηλίκων που ακολούθησαν πιστά το… διαιτολόγιο που υπαγορεύει η θρησκεία τους και ακόμα 661 που δεν νήστεψαν.

Τι προέκυψε σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases»;

Οι μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας ωφελούν σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς συνδέονται με σημαντική μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Η αιτία σύμφωνα με τους συγγραφείς της ίδιας μελέτης είναι το γεγονός πως κατά το διάστημα της νηστείας αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών ενώ από το καθημερινό τραπέζι λείπει το κρέας (και συνεπακόλουθα το ακόμα πιο βλαβερό επεξεργασμένο κρέας που βλάπτει την υγεία και παχαίνει τον οργανισμό).

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα ίδια στοιχεία καταλήγουν πως η νηστεία της Σαρακοστής (και όχι μόνον) θα μπορούσε δυνητικά να βοηθήσει και στη μείωση του σωματικού βάρους. «Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα οφέλη μπορεί να ακυρωθούν από την υπερκατανάλωση λιγότερο υγιεινών τροφίμων και ποτών κατά τη διακοπή της νηστείας. Για να διατηρηθεί η θετική επίδραση της νηστείας, οι πιστοί θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι» υπογραμμίζει o Duane Mellor, επικεφαλής της έρευνας αλλά και του Τμήματος Evidence-Based Medicine and Nutrition της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ.

Μάλιστα ο ίδιος, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο The Conversation, υπογραμμίζει πως «η ανασκόπησή μας υποδεικνύει ότι οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τους ανθρώπους» να ακολουθούν τις θρησκευτικές παραδόσεις «για τη βελτίωση της σωματικής υγείας παράλληλα με την πνευματική ανάπτυξη και ταυτότητά τους».

Και συμπληρώνει: «Ερευνες έχουν αποδείξει τα θετικά αποτελέσματα στην υγεία των πιστών, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του βάρους τους.

Αυτό μπορεί να οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στο ότι οι παρεμβάσεις υγείας που συνδέονται με την πίστη είναι πιο κατάλληλες από πολιτισμική άποψη και ευθυγραμμισμένες με τις πεποιθήσεις και τις ιδέες των ασθενών. Για παράδειγμα, η έρευνα υποδεικνύει μια σχέση μεταξύ θρησκευτικότητας και αυτοελέγχου, η οποία μπορεί να επηρεάσει θετικά τις διατροφικές συνήθειες».

Η νηστεία της Σαρακοστής

Η περίοδος της νηστείας της Σαρακοστής ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Κατά τις 48 αυτές ημέρες απαγορεύονται το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, το λάδι και το κρασί.

Κατ’ εξαίρεση τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπονται το λάδι και το κρασί, εκτός από το Μεγάλο Σάββατο, που είναι το μοναδικό Σάββατο του έτους στο οποίο απουσιάζουν αυστηρά από το τραπέζι. Επίσης, στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.  Καθώς συνεπώς οι στερήσεις είναι αρκετές και για μεγάλο χρονικό διάστημα  και με στόχο το μεγαλύτερο… κέρδος από την ισορροπημένη διατροφή που υιοθετείται κατά την περίοδο της  νηστείας, οι ειδικοί δίνουν κρίσιμες διατροφικές συμβουλές με έμφαση σε  συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό εστιάζουν στις εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως είναι τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Τροφές με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες που καταναλώνονται κατά τη νηστεία είναι επίσης τα θαλασσινά.

Αντίστοιχα, όταν το σώμα… διψά για ασβέστιο, μπορεί να το εντοπίσει στο μπρόκολο, το κουνουπίδι, τον χαλβά, το ταχίνι, τους ξηρούς καρπούς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επιπρόσθετα, για να καλύψει κανείς τις ανάγκες του σε βιταμίνη Β12 (η μειωμένη πρόσληψή της οδηγεί σε αναιμία), αρκεί να καταναλώνει θαλασσινά (π.χ. χταπόδι) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα