Να μετράμε ή όχι τις θερμίδες; Τι λέει η ειδικός

Η Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου είναι κλινική διαιτολόγος στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας και μέλος του Διοικητικού του Πανελλήνιου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων.

Το θέμα των θερμίδων είναι περίπλοκο. Οι θερμίδες δεν είναι άμοιρες ευθυνών στη διατροφή μας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι πολύ πιο σημαντικοί. Παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό, την κατανομή του λίπους και το βάρος μας. Ορισμένοι από αυτούς είναι το στρες, οι ορμόνες, η χλωρίδα του εντέρου, ο ύπνος, η θρεπτική μας κατάσταση.

Με άλλα λόγια, το βάρος μας δεν ρυθμίζεται από μια απλή εξίσωση με μόνη μεταβλητή τις

θερμίδες. Αυτή είναι μια πολύ απλοϊκή προσέγγιση. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως αγνοούμε τελείως τις θερμίδες.

Επομένως, αντί να εστιάζουμε αποκλειστικά στο να μετράμε σχολαστικά τις θερμίδες, μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι να εστιάζουμε στο να διορθώσουμε τους παραπάνω παράγοντες και τις θρεπτικές ανεπάρκειές μας, επιλέγοντας πυκνά, σε θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα.

Το βάρος μας δεν ρυθμίζεται από μια απλή εξίσωση με μόνη μεταβλητή τις θερμίδες.
Όταν εστιάζουμε μόνο στις θερμίδες χωρίς να προσέχουμε την ποιότητα των τροφίμων που τρώμε, ο οργανισμός χάνει τη διαίσθησή του. Αντί λοιπόν να καταναλώσουμε ένα τρόφιμο χαμηλών θερμίδων χωρίς κάποια θρεπτική αξία, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ένα άλλο που θα μας προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά και θα ρυθμίσει τις ορμόνες μας, βοηθώντας μας να έχουμε ένα πιο υγιές βάρος.

Το πρόβλημα είναι πως, όταν τρώμε τρόφιμα χαμηλών θερμίδων, καταλήγουμε να πεινάμε συνέχεια λόγω ορμονικών διαταραχών και να αγωνιζόμαστε συνεχώς να διατηρήσουμε χωρίς αποτέλεσμα ένα υγιές βάρος. Από την άλλη, όταν δίνουμε στο σώμα μας αληθινά ανεπεξέργαστα τρόφιμα, τότε το σώμα μας γνωρίζει πώς να τα χρησιμοποιήσει για να βελτιωθεί η υγεία μας και ακόμα καλύτερα, αντιλαμβάνεται πότε νιώθουμε πείνα και πότε είμαστε χορτάτοι.

Ίσως βέβαια να αναρωτιέσαι:

– Αν δεν μετράω θερμίδες, τι να κάνω αντί για αυτό;

– Πώς μπορώ να αποτρέψω τον εαυτό μου από το φάει πάρα πολύ;

– Πώς θα διατηρούμαι στο ίδιο βάρος, χρόνο με το χρόνο;

Η απάντησή μου πάνω σ’ αυτά είναι απλή και συνοψίζεται στις παρακάτω συμβουλές.

Αυτό που μπορείς να κάνεις αντί να μετράς τις θερμίδες είναι:

– Να ακούς το σώμα σου.

– Να τρως πάντα όταν πεινάς και να μην τρως, αν δεν πεινάς.

– Μην φοβάσαι να παραλείψεις γεύμα, αν δεν πεινάς.

– Να καταναλώνεις τρόφιμα που το σώμα σου υποδεικνύει.

– Να παρατηρείς το σώμα σου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό.

– Να μασάς καλά πριν συνεχίσεις να τρως.

– Να απομβάνεις τη γεύση, την υφή, την αίσθηση στο στόμα, την τραγανότητα ή την απαλότητα, την αλμυρότητα ή τη γλυκύτητα των τροφών.

– Να επιλέγεις τρόφιμα με βάση τη θρεπτική τους πυκνότητα που ταυτόχρονα σου δίνουν και ευχαρίστηση και κορεσμό.

Και θυμήσου: Θα σταματήσεις να νιώθεις ως ανυπάκουος μαθητής, όταν θα απελευθερωθείς από την εμμονή μέτρησης θερμίδων. Υπάρχει μια αίσθηση ελευθερίας, όταν μάθεις να τρως χωρίς τον βραχνά των θερμίδων. Είναι ένας βιώσιμος και ευχάριστος τρόπος. Σου δίνει χρόνο και ενέργεια, για να ασχοληθείς με άλλα, πιο ενδιαφέροντα πράγματα. Πιστεύω πραγματικά ότι το σώμα μας διαθέτει αρκετή τεχνογνωσία για να μας πει πότε είναι ώρα να φάμε και πότε πρέπει να σταματήσουμε. Μόλις το σώμα σου καταφέρει να αναγνωρίσει τα αληθινά σήματα κορεσμού, θα καταλήξεις να καταναλώνεις τη σωστή ποσότητα θερμίδων που χρειάζεται χωρίς προσπάθεια. Σχεδόν μαγικά!

The post Να μετράμε ή όχι τις θερμίδες; Τι λέει η ειδικός appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Να μετράμε ή όχι τις θερμίδες; Τι λέει η ειδικός,