Πόσο μας παχαίνει το αλκοόλ;

Έχετε δει το νούμερο της ζυγαριάς να ανεβαίνει επικίνδυνα μετά από μια περίοδο πολλαπλών «εξόδων για φαγητό» σε φιλικά σπίτια, κι αναρωτιέστε «τι έφταιξε», αφού δεν αλλάξατε κάτι σημαντικό στη διατροφή σας…

Συνεχίζετε να κάνετε το κυρίως γεύμα σας το βράδυ και μάλιστα, τρώτε στο σπίτι! Kαι κάπως έτσι καταλήγετε πως η αιτία «του κακού» είναι μάλλον το ποτήρι μπίρας που καταναλώνετε λίγο πιο συχνά πλέον μαζί με το γεύμα σας …

Λύνοντας το μυστήριο…

Το αλκοόλ, πράγματι προσφέρει θερμίδες στον οργανισμό μας και μάλιστα αντίστοιχες του λίπους καθώς 1 γραμμάριο αλκοόλης αποδίδει 7 θερμίδες,

ενώ 1 γραμμάριο λίπους 9. Αυτό σημαίνει πως ένα κουτάκι μπίρας 330ml, περιεκτικότητας σε αλκοόλ 4%, αποδίδει στον οργανισμό μόλις 142 θερμίδες. Με άλλα λόγια, η αύξηση του βάρους δεν σχετίζεται άμεσα με το αλκοόλ, αλλά με την υπερκατανάλωσή του, ενώ επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως σχετίζεται πολύ περισσότερο με διατροφικές συνήθειες που μας οδηγούν σε υπερκατανάλωση φαγητού. Αναλυτικότερα, έχει φανεί πως όταν καταναλώνουμε αλκοόλ πριν το φαγητό αυξάνεται η διάθεση να υπερκατανάλωσουμε φαγητό κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Παράλληλα, η ακατάστατη κατανάλωση αλκοόλ μας κάνει επιρρεπείς στο τσιμπολόγημα. Καιρός λοιπόν να ελέγξετε… μήπως η ιδέα και μόνο του αλκοόλ στο γεύμα, σας κάνει να «χαλαρώσετε» και τις διατροφικές σας προτιμήσεις βάζοντας 1-2 τυράκια παραπάνω στο τραπέζι και κατά προτίμηση σκληρά, αλμυρά και με λίγα παραπάνω λιπαρά; Αλλάζοντας μόνο την περιεκτικότητα του τυριού σε λιπαρά από άπαχο σε υψηλής περιεκτικότητας μπορείτε να προσλάβετε μέχρι και 70 θερμίδες περισσότερες για κάθε κομματάκι 30 γραμμαρίων. Ίσως το γεγονός ότι τρώτε εκτός σπιτιού σας «παροτρύνει» να προτιμάτε μεζεδάκια με περισσότερα λιπαρά; Υπολογίστε πως 30 γραμμάρια λουκάνικου χωριάτικου αποδίδουν 110 περίπου θερμίδες και αντίστοιχα 30 γραμμάρια σαλάμι περίπου 80! … ή μήπως η παρέα σας «εμπνέει» να καθίσετε περισσότερη ώρα στο τραπέζι, τσιμπολογώντας, «αθώα» απομεινάρια;

Η λύση του μυστήριου, λοιπόν, κρύβεται κυρίως στις διατροφικές μας συνήθειες και στον τρόπο που επιλέγουμε και συνδυάζουμε να καταναλώσουμε το αλκοόλ και όχι στο ίδιο το αλκοόλ ή στην έξοδο για φαγητό. Άλλωστε, στην αντίπερα όχθη, επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η μέτρια συστηματική κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με συστηματική φυσική δραστηριότητα σε άτομα τρίτης ηλικίας συνδέεται με μακροβιότητα και υγιές βάρος, ενώ η παρέα αποτελεί βασική λύση άγχους στην εποχή μας.

Αρκεί, λοιπόν, η ποσότητα μπίρας ή αλκοόλ που καταναλώνουμε να βρίσκεται μέσα στα όρια των συστάσεων, να συνοδεύετε από το φαγητό και να κάνουμε έξυπνες επιλογές και συνδυασμούς στα γεύματα εξασφαλίζοντας ισορροπία στις θερμίδες, ώστε να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις χωρίς να έχουμε το νου μας στη ζυγαριά.

Πηγή: nutrimed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα